Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ξεπουλημένα γουρούνια! Δεν ανήκουν στο γουρουνοστάσιο όλοι εκείνοι που για κάποια χρήματα ή για λίγη δόξα, για ένα πορτοφόλι, μια εσάρπα, μια κορδέλα, μετατρέπουν τις πεποιθήσεις τους σε άχυρα κάτω από τα πόδια των μεγάλων; Δεν ανήκουν εκείνοι οι ακόμα πιο αξιολύπητοι, που για να απολαμβάνουν το προνόμιο της αργομισθίας ή για να φανούν κάπως πιο σημαντικοί μετατρέπονται δίχως τύψεις σε αυλικούς, βαλέδες και παράσιτα στις παρακάμαρες των υπουργών ή στις τραπεζαρίες των πλούσιων; Δεν ανήκουν οι δημοσιογράφοι που πουλάνε την πένα τους σε όποιον πληρώνει τα περισσότερα ή οι χρονογράφοι που γλείφουν τις μπότες και παριστάνουν πως τάχα θέλουν να τις γυαλίσουν, οι νταβατζήδες, οι πονηροί, οι παντογνώστες γραφιάδες, όλα αυτά τα ξεπουλημένα γουρούνια;
Ξεπουλημένα γουρούνια είναι όλα εκείνα τα ανθρωπάκια που κάποτε παρίσταναν τους ενθουσιώδεις ή τους σκληρούς και τους άκαμπτους, που επιδείκνυαν την υποτιθέμενη ανεξαρτησία και εκκεντρικότητά τους, ενώ κάποιο ωραίο πρωί εντελώς αδειασμένοι, διαλυμένοι, αποκαμωμένοι, τελειωμένοι, έδεσαν σφιχτά ένα κόκκινο μεταξωτό φουλάρι στο λαιμό, πρόσθεσαν στο κεφάλι τους ένα τετράγωνο καπελίνο όπως τα αδέλφια τους τα γουρούνια των πανηγυριών και, τελικά, στριφογυρίζοντας και γρυλίζοντας, περπάτησαν αυτόβουλα προς το χοιροστάσιο της χυδαιότητας… Θεωρούν τους εαυτούς τους προστατευόμενους κάποιου υπουργού ή εθελοντές μιας κάποιας πολύ σπουδαίας υπόθεσης! Δεν είναι όμως εθελοντές, αλλά ξεπουλημένα γουρούνια! Δεν διατρέχουν κανέναν άλλον κίνδυνο πέραν του να σκεπαστούν είτε από μία βροχή φτυσιμάτων είτε από την ανουσιότητα των λιβανισμάτων…
Jules Vallès

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τέλειο το νέο "αλίευμα"! Αντί να κουραζόμαστε (και να εκτιθέμεθα σε ορθογραφικούς κινδύνους) γράφοντας ολόκληρες τις λέξεις, μπορούμε να «επέμβουμε» εκεί που μας παίρνει. «40 Πόρου» έγραψε τη Σαρανταπόρου ο εφευρετικός νους της φωτογραφίας (που προέρχεται από το κέντρο της Ξάνθης).
Εμπρός στον δρόμο της ευκολίας (F-κώλοι-ass). Να γράφουμε συντετμημένα και αριθμητικά: Αγία 3άδα, 2γένης 5λη, Σ7λια, 1αντίον, 1σχόληση, μαθή3, Ω2, και ούτω καθ’ 6ς. Και Αλ6ς Τσίπρας. Τα 1οποριακά θα βραβευτούν.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μη χάνεις το θάρρος σου, εμείς πάντα το ξέραμε πως δε χωράει μέσα στους τέσσερις τοίχους το μεγάλο μας όνειρο…
Τάσος Λειβαδίτης

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Το κακό πάει πολύ μακριά. Όλα τα διοικητικά μας συστήματα, οι κοινωνικοί μας θεσμοί, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα -αρχής γενομένης από τούς Βαυαρούς- πάρθηκαν με προχειρότατο τρόπο από έξω και κόπηκαν και ράφτηκαν όπως-όπως επάνω σ’ ένα σώμα με άλλες διαστάσεις και άλλους όρους αναπνοής.
Από τα πρώτα διαβάσματα που θα κάνει ένα παιδί ως τα διάφορα στοιχεία που θα συναντήσει στο καθημερινό του περιβάλλον και που θα διαμορφώσουν το γούστο του, μια συνεχής και αδιάκοπη πλαστογραφία και τίποτε άλλο!
Οδυσσέας Ελύτης (1958)

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Έφυγες γλυκέ μας άγγελε, πέταξες,
έβγαλες φτερά και πέταξες
κι ας μην ήσουν γλάρος
που ‘λεγε κι η μάνα σου,
πέταξες
μακάρι να μπορούσαν να σε κρατήσουν
οι φίλοι σου, τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα
κι οι παππούδες
στον χρόνο παραδομένοι
τον χρόνο με το μέσα έξω
και το πάνω κάτω
και το μπρος πίσω
στον χρόνο όλοι ανάποδα
κι οι γονείς
οι γονείς
δυο σώματα χυμένα,
αντένες,
να πιάσουν το πέταγμα ενός γλάρου
το φτερούγισμα μιας πεταλούδας μέσα στο δωμάτιο
αντένες που πάλλονταν σε ένα βουβό φλασμπακ 16 χρόνων
κι η μικρή μας η γλυκιά η αδελφή σου
στα μάτια της δάκρυ πάγος
κι η μικρή πόλη
ήταν όλη εκεί,
βουβή, νεκρή,
μια πόλη στο δωμάτιο με το σώμα
κι η Ελλάδα που ταξίδεψε να σε πάρει απ’ το χέρι
να σου χαϊδέψει τα μαλλιά
να σου φιλήσει το πρόσωπο
να δει τον πατέρα σου που όλο έσιαχνε την κοτσίδα σου
να ‘ναι όμορφα στρωμένη στο πέταγμά σου το αιώνιο
κι όλο δίπλωνε ξανά τα δάχτυλά σου
μες στα λουλούδια
ποιος τη ζωή μας ποιος την κυνηγά, τραγούδαγε η μάνα,
θρήνος χτεσινός απ’ τους αιώνες
ποιος τη ζωή μας
κι ύστερα έσκυψε και μου ‘πε
πάει ο δεκαεξάρης, μας τα γάμησε τα λύκεια
τα γάμησε
γιατί, λέγαν’ όλοι
γιατί
δεν έχει γιατί
γλυκοί μου αγαπημένοι μου
Αριάννα, Κώστα, Άρτεμη
δεν έχειέχει μόνο την ομορφιά του μίσχου
που πρόλαβε να γράψει ποιήματα
να παίξει θέατρο
να τραγουδήσει
να τον ερωτευτούν τα κορίτσια όλα
να ομορφύνει τον κόσμο γύρω
για τόσο μόνο
όσο κρατάει μια αστραπή
δεν έχει γιατί
όπως όταν κόβεται ο μίσχος
δεν έχει γιατί
εκείνη η στιγμή
το απειροελάχιστο πέταγμα
πριν τον πάρει ο άνεμος
πριν τον πάει αλλού.
Κωστής Παπαϊωάννου
(άλλοτε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, νυν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Έγραψε για τον ανιψιό του, τον αδικοχαμένο Παντελή της Ξάνθης).

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Δεν σ’ αγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν επειδή περιφρονείς τον εαυτό σου. Σε ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σ’ ένα σύμβολο κι εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σ’ εξουσιάζουν. Εσύ ο ίδιος τους αναγόρευσες αφεντικά σου και συνεχίζεις να τους στηρίζεις, παρόλο που πέταξαν τις μάσκες τους. Στο είπαν κατάμουτρα: «Είσαι και θα είσαι ΠΑΝΤΑ κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη»... Σε φοβάμαι ανθρωπάκο. Σε τρέμω, επειδή από ΣΕΝΑ εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε φοβάμαι επειδή το κυριότερο μέλημα σου στη ζωή είναι να δραπετεύεις από τον εαυτό σου. Είσαι βαριά άρρωστος. Δεν φταις εσύ γι’ αυτό, μα έχεις υποχρέωση να γιατρευτείς. Θα ‘χες από καιρό αποτινάξει τα δεσμά σου, αν δεν ενθάρρυνες ο ίδιος την καταπίεση και δεν τη στήριζες άμεσα με τις πράξεις σου….
Wilhelm Reich – «Άκου Ανθρωπάκο»

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ενώ η πλέμπα μετράει τις πενταροδεκάρες της για να πληρώσει τους λογαριασμούς και κάνει προσευχούλες στην Παναγίτσα να μην της πάρουν οι τράπεζες το σπίτι, οι γνωστές οικογένειες που νέμονται τη χώρα και τα ΜΜΕ μοιάζουν έτοιμες να σκοτωθούν μεταξύ τους.
Πριν από λίγες ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 200 εκατ. ευρώ στη Motor Oil. Καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρωθεί κιόλας.
Ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά κάνει επίθεση στον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος είναι στα μαχαίρια με τον Σωκράτη Κόκκαλη εξαιτίας του ΟΠΑΠ.
Ο Μελισσανίδης δέχεται επίθεση και από την εφημερίδα του Μαρινάκη.
Ο Βαρδινογιάννης αποχωρεί από το Mega και θα κάνει αντιμνημονιακή επανάσταση από το Star.
Μπόμπολας και Ψυχάρης μοιάζουν να τελειώνουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Θα κάνουν παρέα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Πριν από δυο εβδομάδες, δικηγόρος που υποστήριξε πως είναι εκπρόσωπος του Βαρδή Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε στις φυλακές Κορυδαλλού τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον ρώτησε ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση της 17Ν εναντίον του Βαρδή Βαρδινογιάννη με τρεις ρουκέτες στις 20 Νοεμβρίου του 1990. Ο Χριστόδουλος Ξηρός απάντησε πως «η 17Ν σαν επαναστατική οργάνωση δεν έπαιρνε εντολές από κανέναν».
Ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά εγκατέλειψαν το Mega και υπέγραψαν στον ANT1. Εντάξει, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αλλά το έγραψα, για να ελαφρύνω κάπως την ατμόσφαιρα και να κάνω το κείμενο κάπως πιο ποπ, ώστε να περάσει στην πλέμπα που τα γουστάρει κάτι τέτοια.
Μου αρέσει πολύ η κόντρα των Ελλήνων ολιγαρχών. Βαρέθηκα τους φτωχομπινέδες που κλαψουρίζουν επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ΔΕΗ.
Από την στιγμή που οι σκλάβοι προτιμούν την γκρίνια από την εξέγερση, εγώ προτιμάω τους μεγιστάνες με τα πετροδολάρια. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η μάχη των ολιγαρχών και ελπίζω να την δώσουν μέχρι τελικής πτώσεως. Απ’ όλα έχει αυτή η μάχη. Αμύθητα ποσά, τεράστιες ιδιοκτησίες, ιδιωτικά κανάλια, ιδιωτικούς στρατούς, φοβερές θεογκόμενες, ακριβά αυτοκίνητα, πανάκριβες θαλαμηγούς, ημέτερους δικαστές, διεφθαρμένους αστυνομικούς, πολιτικούς-σκυλάκια, και αμέτρητα άλλα αξεσουάρ.
Επίσης, Μαρινάκης, Αλαφούζος και Μελισσανίδης είναι ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, που είναι για τα μπάζα πια αλλά δεν παύουν να έχουν ένα τεράστιο στρατό από καθυστερημένους οπαδούς.
Αυτές είναι ωραίες ιστορίες, όχι οι άλλες με τους ραγιάδες που όλο δήθεν τσαμπουκαλεύονται και κάνουν μαγκιές μεταξύ τους αλλά είναι κότες και γλείφουν τα αρχίδια του κάθε σκατά για να τους λυπηθεί και να τους πετάξει κάνα ξεροκόματο.
Βέβαια, αυτό που με ανησυχεί είναι πως και οι ολιγάρχες είναι Έλληνες και μάλλον δεν θα μας προσφέρουν ένα ωραίο χολιγουντιανό θέαμα της προκοπής.
Κι αυτοί όλο λόγια είναι.
pitsirikos

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Φρέσκο "αλίευμα" από σημερινή βόλτα στην ευρύτερη γειτονιά.
Τι καταλαβαίνουμε; Ότι πρέπει να απαγορεύουμε (εμείς, πρόκειται για προστακτική σε β' πληθυντικό πρόσωπο) σε όποιον έχει τον Ν.2946/2001 να τον κολλάει ως αφίσα στο εν λόγω τζάμι! Αυτό δεν λέει ξεκάθαρα;
Γεια σας ωρέ ελληνόπουλα...

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Για να ξεπαστρέψεις ένα λαό, του αφαιρείς πρώτα τη μνήμη. Καταστρέφεις τα βιβλία του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Και κάποιος άλλος τού γράφει βιβλία, του δίνει πολιτισμό και επινοεί για λογαριασμό του άλλη ιστορία. Έπειτα, ο λαός αρχίζει σιγά-σιγά να ξεχνά ποιος είναι και ποιος ήταν. Ακόμη πιο γρήγορα θα τον ξεχάσει ο κόσμος γύρω του.
Milan Kundera - «Βιβλίο του γέλιου και της λήθης»

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Μια χώρα που σκοτώνει τα παιδιά της για 1,4 ευρώ και ταυτόχρονα χαϊδεύει αυτούς που την κλέβουν δισεκατομμύρια, δεν με χωράει. Μια «πατρίδα»-ληστής, γεμάτη σκατόψυχους «τζαμπαμάγκες», εγωιστές και χαιρέκακους ελλειμματικούς, εξαθλιωμένους πνευματικά «κυρ-παντελήδες», δεν είναι η δική μου πατρίδα. Μια κοινωνία σε γάγγραινα, πνιγμένη στην αφόρητη μπόχα της αποσύνθεσης, πεδίον δόξης λαμπρό στα κάθε είδους και απόχρωσης σκουλήκια, δεν είναι η κοινωνία που θέλω ν’ αφήσω στα παιδιά μου.
Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα βρίσκει δύναμη να βγαίν’ η φωνή. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα τα πόδια θα βαστάνε. Μα όσο θ’ αντιλαλούνε οι κλαγγές στα ματωμένα βουνά, όσο ο αέρας θα γεμίζει τις «κορφές» της καρδιάς και του μυαλού με δροσιά από έλατο και μυρωδιά απ' αναμμένο μπαρούτι, το χρέος της υπόσχεσης θα οργώνει την ψυχή. Το δίκιο αργά ή γρήγορα θ’ ανατείλει σαν ήλιος.
(από το blog «Οικοδόμος»)

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013