Η τροφή ήταν μια από τις πιο άμεσες επαφές μας με τη φύση, αλλά γινόμαστε όλο και περισσότερο εξαρτώμενοι από ένα σύστημα τεχνολογικής παραγωγής στο οποίο τελικά ακόμα και οι αισθήσεις μας έχουν γίνει περιττές. Η γεύση -κάποτε ζωτική για να κρίνουμε την αξία ή την ασφάλεια ενός φαγητού- δεν υπάρχει πλέον ως εμπειρία, αλλά ως πιστοποιητικό σε μια ετικέτα. Συνολικά, η ωφελιμότητα του ό,τι καταναλώνουμε παρακμάζει και γη που κάποτε καλλιεργούνταν για τροφή τώρα παράγει καφέ, σπόρους για αλκοόλ, μαριχουάνα, και άλλα ναρκωτικά δημιουργώντας τις συνθήκες για την ύπαρξη της πείνας. Ακόμα και μη κατεργασμένα φαγητά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τώρα γίνονται άνοστα και ομοιόμορφα, γιατί οι απαιτήσεις της διακίνησης, μεταφοράς και αποθήκευσης -όχι διατροφικής αξίας ή ευχαρίστησης- λαμβάνονται πιο πολύ υπόψη. Ο ολικός πόλεμος δανείστηκε από τη γεωργία για να απογυμνώσει εκατομμύρια στρέμματα στη νοτιοανατολική Ασία στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά η λεηλασία της βιόσφαιρας εξελίσσεται ακόμα πιο θανατηφόρα στην καθημερινή, πλανητική μορφή της. Η τροφή σαν μια παραγωγική λειτουργία έχει επίσης αποτύχει οικτρά στο πιο προφανές επίπεδό της: ο μισός κόσμος, όπως όλοι ξέρουμε, υποφέρει από υποσιτισμό που κυμαίνεται μέχρι την ίδια τη λιμοκτονία.
John Zerzan – «Γεωργία – ο δαιμονικός κινητήρας του πολιτισμού»
8 σχόλια:
Τι να λέμε τώρα...
Εδώ βγάλανε τετράγωνες ντομάτες για να ταιριάζουν καλύτερα στα τελάρα...
Δεν θα ήταν ευκολότερο να κάνουν τα τλάρα στρογγυλά;
O tempora, o mor(t)es!
Χα, χα... Με κανάται καίγε ΕΛ.ΑΣ α!
Τα γιαπωνέζικα καρπούζια σε σχήμα κύβου(!!!) τα είδατε;
Όμως, πέρα από την πλάκα, ο συγγραφέας εντοπίζει το θέμα πολύ σωστά. Από κάποιο σημείο και μετά η παγκόσμια γεωργική παραγωγή προγραμματίζεται βάσει των πιο διεστραμμένων σχεδιασμών (λέγε με εφιάλτη της Μονσάντο).
Έτσι που η υποστήριξη (και εξάπλωση της ιδέας) μιας (έστω και σε επίπεδο γειτονιάς) Τράπεζας Διαφύλαξης και Αναπαραγωγής Σπόρων από παραδοσιακά προϊόντα διατροφής , να προβάλει ως (γιατί όχι;) επαναστατική πρακτική.
Δέντρα πίκες ναέ Pit ή θέσε κατά της "Kathy, Mary, niece" Καίτης πράσσειν ή σε πάν ass τάσης;
Δεν canoe επίθεση με στόχο πράσινο! (stock Oprah's οινο= κόπρανα σε κρασί).
Ούτε στην πράσινη επανάσταση (bras σινιέ-Πάνα στύση, δηλ. τα επώνυμα σουτιέν μ' ΕΚΑΒ λιώνουν)
Απλά, επιτίθεμαι στη "λαχανί" ανοησία (a pitty theme στυλ αχανή άνοη CIA).
Μέκκα, τα 'λαβες;
Untill if thick Atos ΚΕΠ τη Κω, al λαέ ποιμαίνω. Και Τάσο μεμέ τι Νίκο λογία και τον Αλαφούζο (αλλ' αφού ζω...).
Το "αλλ' αφού ζω..." ΕΓΡΑΨΕ!!!
(κι εγώ τάσσω μεμέτην ή κώλο. Γειά)
Έχω την εντύπωση πως δεν είναι κάτι καινούργιο ο ¨πόλεμος" της τροφής.
Τώρα εάν μπήκε και ολίγιν life style στον τρόπο παρουσίασης είναι δείγμα της εποχής.
Πότε είχε επαφή με τα αγαθά ο κακόμοιρος αγρότης που κοιτούσε να κλέψει ένα μερίδιο από την παραγωγή του για να επιβιώσει όταν το υπόλοιπο του το έπαιρνε ο φεουδάρχης-σουλτάνος-αυτοκράτορας - τσιφλικάς.Φυσικά τώρα έγιναν πιο θρασύς όλοι αυτοί που άλλαξαν μόνο την προβιά τους και λέγονται επενδυτές κλπ. Είναι πιο σοβαρό το ότι τώρα πια όλα τα τρόφιμα έχουν μπει στο δικό τους χρηματιστήριο !!!!.
Επεμβάσεις στην ποιότητα πάντα είχαμε μόνο που τώρα η κάθε Μονσάντο θέλει να έχει το πάνω χέρι και αν είναι δυνατόν να έχει τα "πνευματικά " δικαιώματα μέσω υβριδίων . Η φράση χάθηκε ο ντόπιος σπόρος σας λέει πολλά πιστεύω .
Αλλά και εκεί υπάρχει η μισή αλήθεια.
ΠΧ Η τομάτα κανονικά ωριμάζει μετά τον Ιούλιο και το μεγεθός της είναι λίγο πάνω από μια καλή βανίλια και όχι οι τοματάρες που βλέπουμε τώρα.Και σε αυτό δεν έχουν ευθύνη μόνο οι εταιρίες. Μπορείτε να το πείτε φυσική εξέλιξη αλλά μάλλον μοιάζει με αργό βιασμό πιο πολύ. Στην φύση η εξέλιξη απαιτεί χιλιάδες χρόνια .Σαν παραγωγός καπνού έβγαζα τον περιβόητο μπασμά.Δεν έπρεπε να τον ποτίσω για να έχει το καλύτερο δυνατό άρωμα και ποιότητα. Έλα μου ντε που για να ανεβάσω την παραγωγή πότιζα !!!
Και τώρα κατάντησα να καπνίζω όλα τα σκατοχαρμάνια με Βιρτζίνια κλπ.
Δημοσίευση σχολίου