Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

(προσθήκη και τέλος στην ανάρτηση της 4/1)
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής, που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές, μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί -πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα».
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα – αντίδραση - λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους λίγο-λίγο επί συναπτά έτη. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.
Noam Chomsky

6 σχόλια:

chrismos είπε...

Η τεκμηριωμένη ανάλυση του Τσόμσκι για τη μέθοδο «πρόβλημα – αντίδραση - λύση», απέχει πολύ λίγο (έως καθόλου) από τη θεωρία της Naomi Clein για το Δόγμα του Σοκ. Το πόπολο σε κατάσταση σοκ, είναι πιο διατεθειμένο να ακολουθήσει τους "ηγέτες" του. Δεν ήταν καθόλου τυχαία π.χ. η άνετη νίκη του Giorgos στις πρόσφατες εκλογές. Ένα χρόνο πριν "δούλευε" το "ηλεκτροσόκ" του παγκόσμιου κραχ. Και τα πρόβατα έτρεξαν ν' αναζητήσουν ασφάλεια -που αλλού;- στο μαντρί.

theogrocer είπε...

Πωλείς οστά!
"Ένα πουλί πέταξε και βρήκε ένα κλουβί" λέει κάπου ο Franz Kafka. Όμως -για γνωστούς από μέρους μου λόγους- προτείνω πάντα να αναζητούμε και να καταθέτουμε και τις ευθύνες του πόπολου.
Δεν το λέω για τώρα και για σένα, αλλά γενικά, γιατί τα διάτρητα τεκμήρια αθωότητας του πάντα "ανυποψίαστου λαού" μάς έφεραν εδώ...

chrismos είπε...

Κι εγώ συμφωνώ με την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών. Όχι γενικά κι αόριστα, αλλά μόνο στους -έστω και στοιχειωδώς- "ψυλλιασμένους", που δυστυχώς, όμως, είναι η μειοψηφία. Διότι, το αστικό καθεστώς "φροντίζει" (διά μέσου μιας ανέκαθεν άθλιας Παιδείας) να κρατάει τις μεγάλες μάζες σε ύπνωση, για να τις χειραγωγεί (κι ας μην ξεχνάμε το αποτελεσματικότατο όπλο της προπαγάνδας και σε ποιων τα χέρια βρίσκεται από καταβολής της...)
Το τρίπτυχο "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", δυστυχώς(*), έχει περάσει πλέον στο DNA των μαζών και η επικράτηση της κυρίαρχης (δηλ. της αστικής) ιδεολογίας είναι σχεδόν καθολική (ενίοτε και διαμαρτυρόμενη, δηλ. διά-μαρτύρων-μένει να αμφισβητηθεί -κι ελπίζω να μένω εις...)
Εδώ κρίνω αναγκαία την υπενθύμιση των δύο τελευταίων προτάσεων στο προηγούμενό σου -επίσης εξαιρετικό- ποστ για τον Τσόμσκι, περί της χειραγώγησης του "μέσου ανθρώπου" από το σύστημα.
Σιγά που η CIA και τα πιο σκοτεινά θυγατρικά της καπιταλιστικά κέντρα θα άφηναν(**) τον "μέσο άνθρωπο" να αυτοδιαχειρίζεται το μυαλό του! Οι Ανθρωπολόγοι του Yale, του MIT και του Harvard δεν προορίζονται για το καλό τής ανθρωπότητας και δύται πού(!) και τί(!) σπουδάζουν τ' Αγά μ' υμένα call ωπ αιδοια των "πωλείτ' εικών".


(*)Λέω "δυστυχώς" διότι ενώ οι αστοί το επέβαλαν, ακριβώς αυτοί (ευφυείς όντες, δεν θα κάθονταν να πιστεύουν σε μαλακίες!...) είναι οι πρώτοι που αυτό καθαυτό το τρίπτυχο το έχουν χεσμένο! Ως απάτριδες, ως υποκριτικά θρησκευόμενοι και ως ατομιστές. Δηλ. ως evil "υλιστές", ω! civil οι ληστές...

(**)Π.χ. "Ρε, έχετε να φάτε ΤV και ποδόσφαιρο, που θα σας φύγει ο κώλος!


(σόρι για το σεντόνι,
à la e-haker on a flea re show...)

theogrocer είπε...

Πωλεί δια φωτιστικό cent, όνοι! Αυτό pussy, κώνοι συζεί τις ει; Ή νέτα ω Ρία τι ship νοσείς καίει φύση, ω λογικές no ήτοι καις δει κλείδες. Και αυτί ίση ζήτηση ή ναι, πωλεί με Γάλλοι Γιάννα γυνή αιδώ...

chrismos είπε...

Δένδια φονο, αλλά ένα άλλο pussy(Κω:νησί-ζήτηση) είναι το:
"à la e-haker on a flea re show..."
(σημαίνει: σε στυλ ηλεκτρονικού χάκερ για ψύλλου "πήδημα"...
ενώ προφέρεται: αλλά είχα καιρό να φλυαρήσω...)
Θα μου πεις "ξένες γλώσσες=ξένα πράγματα". Ok, αλλά για τον "παρά" είναι Παράξενα πράγματα.
Όπως και το "να πουλάς στους Γάλλους μια γυναίκα -τη Γιάννα- είναι ντροπή!" της τελευταίας σου πρότασης(!!!)

theogrocer είπε...

Χα, χα. Σπουδαί as σκέψεις και συν ειρμοί!
Τίνα πρώτο συ. Ζητεί σύκα Νένας...