Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Προς Θεσσαλονικείς κβ΄ επιστολή φαύλου
Αδελφοί
Δεν θα επιδοθούμε στην πατροπαράδοτη (μητροπαράδοτη δεν υπάρχει;) ενασχόληση, γράφοντας έκθεση με θέμα «πώς πέρασα το καλοκαίρι μου». Ίσως αργότερα παίξουμε το «βρείτε ποιο πλοίο δεν παρουσίασε βλάβη το καλοκαίρι» (καθυστερούμε, ειδοποιηθέντες από Φολέγανδρο ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται). Ή το «πόσοι, πού και με τι λεφτά έκαναν διακοπές» (καθυστερούμε κι αυτό, ίνα παρέλθει η συναισθηματική φόρτιση). Προτιθέμεθα δε να μοιράσουμε πλούσια δώρα, αθλοθετημένα από προσέγγιση μεγάλων χορηγών από το χώρο του επιχοιρείν (όπως ακριβώς γράφεται).
Ερίζουν διακεκριμένοι γλωσσολόγοι, μπαρμπουνολόγοι, λαβρακολόγοι και λοιποί αλιείς γλωσσικών μαργαριταριών, για το αν το προσωνύμιο Παλαιοκώστας συνιστά ύβριν (προφανώς λησμονώντας το επίθετο Παλαιοκρασσάς). Ημείς, ουδαμώς πιστεύοντες κάτι τέτοιο, επιπλήττουμε το νου μας που –ημέρες ΔΕΘ που διανύσαμε- τρέχει στον παλιο-Κώστα όστις προσπαθεί να συμμαζέψει τ’ ασυμμάζευτα. Κωστίκας και Γιωρίκας δεν είναι πια ήρωες ποντιακών σπαραξικάρδιων ανεκδότων, αλλά εφιαλτικές μορφές της σύγχρονης Ιστορίας που συνεγείρουν το κοινό περί αποτροπιασμού συναίσθημα. Αναφερόμεθα βεβαίως εις τους Κωστίκα της Ραφήνας και Γιωρίκα της ανοικονόμητης οικονομίας, που μετέτρεψαν και αυτά ταύτα τα ανέκδοτα εις αιμοσταγή θρίλερ.
Με πληροφορούν από το control ότι αν συνεχίσω θα με κόψουν, οπότε αλλάζω θέμα: Προκρούστης, Σίνης ο πιτυοκάμπτης και Σκίρωνας, ήταν τρεις ληστές που κατετρόπωσε ο Θησέας (δεν ερεύνησα τη σχέση με το ομώνυμο πρόγραμμα). Οφείλω να ομολογήσω ότι μπροστά τους ο Παλαιοκώστας –όχι της ΔΕΘ, αλλά ο άλλος, ο original- φαντάζει ωσάν τον Συμεών τον Στυλίτη. Οι ληστές αυτοί, αλλάζοντας ονόματα και πρακτικές κατόρθωσαν να επιβιώσουν ως τις μέρες μας. Ο λαϊκός θρύλος λέγει πως ήσαν πρόδρομοι των σημερινών διοδίων, του ΤΕΟ (Ταμείο Ενθυλακώσεως Οδοιπορικών), που ακολουθούν την ίδια τακτική και επί των οδοιπόρων του βίου. Άλλοι λέγουν πως ήταν μυθικοί πρόγονοι των σημερινών αρρύθμιστων ρυθμιστών της οικονομικής ζωής. Η αλήθεια –ως συνήθως- είναι κάπου στη μέση, δηλαδή στους δρόμους. Κι αν δεν βγούμε εκεί, δεν πρόκειται να τη βρούμε. Εκτός κι αν έτσι εσείς τη… βρίσκετε…
ΥΓ: Στις 12 Ιανουαρίου του 1937 προφυλακίστηκε ο παυθείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μάνος, κατηγορούμενος για καταχρήσεις. Ωστόσο, οδός του κοσμεί σήμερα τη συμβασιλεύουσα. Συγνώμη αν… ξύνουμε πληγές, αλλά τι λέει ο σημερινός δήμαρχος; Τα στερνά τιμούν τα πρώτα;
("Εξώστης" - Θεσσαλονίκη)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φαύλε.
Έλαβον επι στολή σου αν και δεν ειμαι Θεσσαλονικέας.
Μή ποσέ Καννες λάθος στη διεύθυνση;

Υ.Γ. Στας Πάτρας, κεντρικότατος δρόμος λέγεται Δημητρίου Γούναρη.
Στο Ρέθυμνο, η παραλιακή όταν ξεκινά απο το λιμάνι λέγεται Ελευθερίου Βενιζέλου. Μετά απο κανα χιλιομετρο αλλάζει όνομα και λέγεται Σοφοκλή Βενιζέλου. Πάλι μετά κανα χιλιόμετρο αλλάζει όνομα και μέχρι το τέλος της λέγεται ... Άρη Βελουχιώτη!!!

theogrocer είπε...

Δένε Κανά λάθος. Ω σόγια τον Γούναρη, προς φάτα δίκαιο θήκαι! Τέλος, χαίρομαι που όλο και περισσότερα καταλήγουν στον Άρη...

chrismos είπε...

~Solo,
Μια ζήσαν θέμα πόλη της Μυκόν' Άντα λαγών.
Π.χ. στυση μ' πρωκτεύουσα, ακριβώς δίπλα στη "Δ.Γούναρη" βρίσκεται είπα λεων Πατρών (friendly) Γερμανού.


~theo,
Γιατί απορείς με τον μπουρτζόβλαχο πουστερνός τιμάει τους πρώτους;
Σε τί του 'φταιξε είμαι, ναι, λαου και την κακοποίησε σε μπάκα cello;

(Με τα "ευρήματα" των ποντίων, του κοντρόλ και των 3 ληστών έπεσε πολύ γέλιο...)

theogrocer είπε...

Να μήνα να κατέβετε τον πιπί Γερμανό, α λαού τεκέ την μπάκα τσέλου ω Πουκέ τα Κοντρογραφεία της Θεσσαλών νίκης.
Ω σώζει ο παναγριότατος, ο boot Άρης δ' ένθα δίδυμα αρχεία!...