Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ας δούμε πόσο διέφερε το χθες από το σήμερα, εκτός από τις αλλαγές θεσμών ή προσώπων:

«1476: Ο Συμεών Τραπεζούντιος έδωσε 1.000 φλουριά πεσκέσι στον σουλτάνο. 1572: Ο Ιερεμίας 2.000 φλουριά και άλλες 2.000 στον διάδοχο Μουράτ. 1584: Ο Παχώμιος Πατέστας ανέβασε το πεσκέσι σε 10.000 δουκάτα και έστειλε στην φυλακή τον προηγούμενο πατριάρχη. 1604: Ο Λεόντιος Λαρίσης 10.000 άσπρα. 1755: Ο Χίου Διονύσιος 6.000 άσπρα».
Αθ. Υψηλάντης - «Τα μετά την άλωσιν»

«Οι Έλληνες αναμεταξύ των λέγουν ότι τρεις είναι αι πληγαί του τόπου των: οι επίσκοποι (πρώτοι ούτοι), οι κοτζαμπάσηδες (δεύτεροι) και οι Τούρκοι τελευταίοι)
Will Gell – «Narrative of a journey in the Morea» (London 1823)

«...η Σύνοδος αγοράζει τον πατριαρχικόν θρόνον από τον οθωμανικόν αντιβασιλέα δια μίαν μεγάλη ποσότητα χρημάτων. Έπειτα τον πωλεί ούτινος δώσει περισσότερον κέρδος και τον αγοραστήν τον ονομάζει Πατριάρχην. Αυτός λοιπόν δια να ξαναλάβει τα όσα εδανείσθη δια την αγοράν του θρόνου, πωλεί τας επαρχίας ήτοι τας αρχιεπισκοπάς, ούτινος δώσει περισσοτέραν ποσότητα και ούτως σχηματίζει τους αρχιεπισκόπους, οι οποίοι πωλώσι εις τους χριστιανούς, δηλαδή γυμνώνουσι τον λαόν δια να εβγάλωσι τα όσα εξόδευσαν».
(στη συνέχεια διαβάζουμε ότι οι αφορισμοί ιδιαίτερα στην Πάτρα και στα Γιάννενα ήσαν τόσο συχνοί, που ένας ξένος θα νόμιζε ότι ο αφορισμός είναι στο τελετουργικό της λειτουργίας! Με το παραμικρό -και ιδίως για χρηματικά ζητήματα- αφόριζαν τον κόσμο και τον τρομοκρατούσαν για να μη φέρνει αντίρρηση και να πληρώνει):
«Στις ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας, οι Επίσκοποι σε συνεννόηση με τον φαναριώτη ηγεμόνα επέβαλαν νηστεία επί ένα εξάμηνο, για να εισπράτουν τα πρόστιμα από τους παραβάτες»

Μάρκος-Φίλιππος Ζαλλώνης - «Σύγγραμμα περί των Φαναριωτών» (Παρίσι 1831)
«Οι Επίσκοποι πέρνουσιν τόσους ληστάς, δια να είπω έντζι, εις τα χωριά της επισκοπής των και τους δίνουσι τον τίτλον ή του πρωτοσυγγέλου ή του αρχιμανδρίτου ή άλλου τάγματος, οι οποίοι άλλο δεν ηξεύρουσι παρά να γράφουν τα ονόματα των χριστιανών με όλην την ανορθογραφίαν καί να προφέρωσι (να λένε) το "να είσαι κατηραμένος", "να έχεις την ευχήν, καί "δος μοι". Αυτοί έχουσι ένα κιβωτίδιον γεμάτο από ανθρώπινα κόκκαλα και κρανία τα οποία ασημώνουσι και έπειτα ονοματίζουν, άλλα μεν του αγίου Χαραλάμπους, άλλα δε του αγίου Γρηγορίου. Δεν αφήνουν άγιον χωρίς να έχουν κόκκαλό του».
«Ελληνική Νομαρχία» - Ανωνύμου του Έλληνος (Παρίσι 1805)

Οξύ ν’ αγγέλλειν λακέ δαιμονίοις… τοις κύνων ρήμασι πειθόμενοι…
Και η σάλα με υγεία

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Λοιπόν το ΠΟΝΤΙΚΙ δίνει καλά βιβλία τελικά.
Ο σύντροφος Αλέξιος Α΄ με λαχτάρα ζήτησε το εί-μαι-ιλ προκειμένου να μεταφέρει το αγνό πνεύμα του "Ατσαλένιου" και να φωτίσει την άγουρη σκέψη σου.

theogrocer είπε...

Καλή μου ξανθή μπασκετμπολίστρα
Δεν ξέρω για ποιον "Ατσαλένιο" μου μιλάτε, καθότι άτσαλος και όχι σταλινικός. Όσο για το "Ποντίκι", προχθές είχε "Το κράτος και ο ιστορικός του ρόλος" του Πετράκη του Κροπότκιν (καμίας χέσει με το "δεξιότερα Κουρουπάτκιν" και το μακρινό 1904).
Τέλος, ο σύντροφος Αλέξιος Α΄ εξελίσσεται σε μέγα hacker όταν δεν στέλνει άδεια mails. Γι' αυτό λέει η Αλέκα ότι "η επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι", ο περί SOS θα την κάνει μέσω διαδικτύου!!!
Δε γάμοι ω μαστέ, λέω γω...

chrismos είπε...

Οποία βλασφημία από τον προ λαλεί Santa, άγιο Τεό, εμμέσω Σαρα-Κωστής και μάλιστα μετά από άρθρο υψηλής three σκεφτικότητας!!!
Θου Κύριε φυλακήν το στόματί μου!
Φτού, κύριε, φίλα κήτος. Το μάτι μου!
Μας ουράς! δηλ.Drop pee, Theo!!!
Και μύησεν εγγύς ή μασείς σπείρας Μονάς Λαρισαίοι. Μάσα ποτού πω ονείρου. Αμήν!
Come in!, δηλ. Έλα τώρα! Συγγεν' τ' Ρώσου!

theogrocer είπε...

Συν κράτη θύται, εγώ δεν σας προς φόνισσα έτσι.
Μην προσβάλλετε τ' άχρηστα ήθη και εύθυμα που διέπουν την κάνω νηστική λειτουργία των σχολείων που αναρτώνται στο blogάκι. Είναι α-Μαρτία ακόμα, μεθαύριο Benny ο Μάρτιος.
Feel εμού Χρήστο, σε Άννα καλώ εις την τάξη. Πω ρεύσου ενι ρίνη...

chrismos είπε...

ΟΚ Άννα. Καλού μενος ή στάξειν από Σύρο βρυσιές περί Ρως ου. Ρως Daly ιστορίες Cathy, Mary, Νιστρέλας και επανέρχομαι στο Κύριον θέμα:
"ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΘΗ ΔΙΟΤΙ ΣΥ ΜΟΝΟΣ ΚΥΡΙΕ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΖΕΙΣ ΕΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ" (Έκτος Ψαλμός Δαυίδ).
Δηλαδή, αν εσύ, Κύριε, συνέχεια με κουβαλάς στην Ασφάλεια, εγώ πότε θα πλαγιάσω και θα κοιμηθώ με την Ειρήνη;;;
"ΕΙ Δ' ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΡΑ ΘΙΝ' ΑΛΛΟΣ ΒΡΩΘΕΙΣΗΣ, ΛΑΙΜΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑ ΣΟΙ ΚΥΡΙΕ" Δηλ. Αν μου τη φάει άλλος τη γκόμενα, το κρίμα στο λαιμό σου, Κύριε! (Εξάψαλμος Δαυίδ)
Theo, πορεύτηκα εν Ειρήνη. Τώρα, Ειρωνεύσου εν πορεία.

theogrocer είπε...

Τα λόγια σας λειτουργούν κατ' αλητικά στο Χρηστ' επώνυμο ποίμνιο. Φαίνεται να έχετε δια βάση δι' έξω δικά την κενή δια θήκη. Θα σας βοηθήσει ώμος και μία ανα γνωση των προς Θεσσαλονικείς επι στολών Φαύλου.
Η συμβολική συμβολή σας στην προαγωγή των προαγωγών είναι κωλοΣΕΑ.