Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τελευταία μου προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι εκκλήσεις υπέρ του νόμου και της τάξεως. Ιδεώδες σκηνικό για τον νόμο και την τάξη είναι το νεκροταφείο. Στον κόσμο υπάρχουν χρεοκοπημένοι και τραπεζίτες, χριστιανοί και άθεοι, ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι. Όλοι μαζί. Η έννοια της ζωής είναι αντίθετη προς τον νόμο και την τάξη. Μόνο οι νεκροί βρίσκονται σε τάξη και υπακούουν όλους του νόμους. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούσαν μια πολύ επιτυχημένη υλοποίηση του νόμου και τάξεως και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό το σύνθημα.
Heinrich Böll

5 σχόλια:

chrismos είπε...

ΠροσΟΧΙ, λυπών, στήσε κλίσεις για τον ώμο καίτοι 'νταξει!
(μτφρ. Αρνούμαι, μετά λύπης, να γείρω τους ώμους αδιάφορα, αν και θα βόλευε!)
Έκτο: σα νήμα αστέ τραπέζ' ήττες, theo φόβου μένει, ΗΠΑ θύτη κι ώμο φίλο-φίλη. Τότε ΗΠΑ άρχει ανά γκει για ΜΑΤ, ΚΝΑΤ, κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Για την ακρίβεια - και απο φυσικής απόψεως - ζωή οδεύει απο την τάξη προς την αταξία. Ο θάνατος είναι η νίκη της εντροπίας επι της τάξης.
Ο μόνος νόμος που ισχύει είναι αυτός της αταξίας.
Δείτε και το σχετικό μου ποίημα
εντροπία

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Αν δεν υπήρχαν νόμοι να τους παραβαίνουμε, η ζωή θα ήταν βαρετή.

Πανόπτης

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

ΚΚΕ

Ο πιο σίγουρος νόμος της φύσης είναι ο νόμος της εντροπίας: όλα τα οργανωμένα συστήματα έχουν την τάση να περιέρχονται σε κατάσταση χάους. Αυτή η τάση είναι ακατανίκητη.

Πάνος

Η εργασία σε απελευθερώνει.

Heinrich Himmler

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Ρε solomantzare, τέτοια ταύτιση απόψεων; Μιλάμε ότι σχολιάσαμε με διαφορά τριών λεπτών και αναφερθήκαμε κι οι δυο στην εντροπία, χωρίς να πάσχουμε από τηλεμπάθεια! Εντροπής πράγματα! Τυχαίο; Δε νομίζω…

theogrocer είπε...

Πολυσχιδή και πολυτάλαντε φίλε Αλέξανδρε Μπουκόφσκι, το blogάκι ευχαριστεί για το υπέροχο ποίημα (άλλωστε δεν το λέω μόνο εγώ, απ' ό,τι είδα...)
Πάνο
Με δάκρυα συν κίνησης σας υποδεχόμαστε ξανά μετά από μακρά απουσία. Αλήθεια Πάνω, πιστεύτε ότι το ΚΚΕ ("Τυποεκδοτική" included) πιστεύει το προαναφερθέν σύνθημα;
Εις αμφότερους: Οι νόμοι δεν είναι παρά αρνήσεις: no, μη...