Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ο καθορισμός με μαθηματική ακρίβεια όλων όσων θα συγκροτήσουν τη μελλοντική κοινωνία, θα ήταν μια παράλογη απαίτηση. Πολλές φορές ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη υπάρχει μια πραγματική άβυσσος. Δε θέλουμε να πέσουμε στο λάθος των πολιτικών που παρουσιάζουν οριστικές λύσεις για όλα τα προβλήματα, λύσεις που στην πράξη αποτυγχάνουν παταγωδώς αφού προσπαθούν να επιβάλουν μια μέθοδο για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ίδια την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής. Εμείς που έχουμε μια υψηλότερη θεώρηση των κοινωνικών προβλημάτων, δεν θα το κάνουμε αυτό. Προσχεδιάζοντας τις ρυθμίσεις, δεν θα παρουσιάσουμε ένα μοναδικό πρόγραμμα που δεν θα επιδέχεται μετατροπές. Αυτές λογικά θα προκύψουν και θα είναι οι ίδιες οι αναγκαιότητες και οι εμπειρίες που θα τις καθορίσουν.
"El Congreso Confederal de Zaragoza - 1936"

7 σχόλια:

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Διαχρονικά τα Σαραγοστιανά! Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, λες να επηρεάστηκε ο Μεταξάς και να έκανε την επανάσταση; Η χρονιά ταιριάζει…

theogrocer είπε...

Και οι μέρες είναι πολύ κοντά, και το "no pasaran"! Κι άλλα, ίσως. Αλλά, στο κάτω-κάτω Πάνο, μάλλον εισαγάγεις κενά δαιμόνια....

chrismos είπε...

Δεν αμφιβάλλω για την επαναστατική διάθεση και προοπτική τού κειμένου τού Συνομοσπονδιακού Συμβουλίου της Σαραγόσας. Όμως κάποιοι νοσταλγοί του Φράνκο, ΑΝΕΤΑ θα μπορούσαν να επικαλεσθούν παρόμοια σύνταξη σε "διακήρυξη-Δούρειο Ίππο", εν είδει "απρόσμενων εξελίξεων".
Έχω την αίσθηση, πως το παρόν κείμενο -αν και καθαρά ανθρωποκεντρικό- αδικείται χωρίς το χρονικό και ιστορικό πλαίσιο, που επιβεβαιώνουν τις δυνατές του αλήθειες.
Φυσικά ο Ισπανικός βοράς (π.χ. Καταλανία) απέχει παρασάγγας από τη σαπίλα του κέντρου και του Νότου (με εξαίρεση την Ανδαλουσία) και είναι αυτός που κρατάει τις επαναστατικά κάρβουνα αναμμένα...

theogrocer είπε...

Αν και δεν ξέρω αν κατάλαβα επακριβώς put οπάς, τίποτε δεν (πρέπει να) είναι ξεκομμένο από το ιστορικό του πλαίσιο, από το χώρο και το χρόνο.
Εδώ βέβαια είναι ένα απόσπασμα μόνο και ίσως διαβάζοντας όλο το βιβλίο με τα εξαγόμενα της συνομοσπονδίας, να αλλάξουν οι εκτιμήσεις.

chrismos είπε...

Δεν θέλω να το πάω πουθενά (εξάλλου το σχόλιό μου είναι καθαρό). Απλά, σημείωσα την χωρίς πρόθεση (αλίμονο!) ατυχία του αποσπάσματος να ταιριάζει και σε άλλα στόματα.

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Κοίτα, μ' αυτή τη λογική και το «παν μέτρον άριστον» μπορεί να γίνει "Metro Goldwyn Mayer".

chrismos είπε...

Κι αυτός οστό! (δηλ. κι αυτός έμεινε κόκκαλο!)
Μα...φτύει τη λογική, Πάνο, με τρών' αΧρηστον,
ενώ Metro gold win mayer,
(δηλ. ένα μέτρο χρυσό κέρδισες μάγειρα!)