Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος. Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού.
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές. Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί.
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος. Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους. Έτσι τα άτομα, αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ' ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

Noam Chomsky

13 σχόλια:

Unknown είπε...

Μοιάζει απόλυτο αυτό όπως το παρουσιάζει ο φιλόσοφος.
Μπορεί η τεχνολογική εξέλιξη να έδωσε την δυνατότητα για κάτι τέτοιο αλλά πάντα ο τρόπος και όρος που χρησιμοποιείται είναι ο "μέσος άνθρωπος" Θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω .Ξεχνάει ίσως πως η τεχνολογική ταχύτητα δημιουργεί και διαφορετικούς "μέσους ανθρώπους" κάτι σαν την νέας τεχνολογίας κλειδαριά που όμως πάντα βγαίνει αντικλείδι.
Πολλές φορές το ίδιο το σύστημα αφού ξέρει πολύ καλά να χειριστεί αδυναμίες και να δημιουργεί επιθυμίες
πέφτει και αυτό στην ίδια παγίδα και αναπαράγει τον εαυτό του.
Είναι εκείνες οι φορές που οι δημιουργούν αρχίζουν και αυτοί να πιστεύουν στον ψεύτικο κόσμο που έπλασαν για τους άλλους.
Ξεχνάει επίσης πως ο σημερινός κόσμος δεν είναι μόνο ο δυτικός υπάρχει και ο άλλος που δεν έχει μπει σε τέτοιες λογικές. Εκεί επικρατεί η παλαιού τύπου εκμετάλευση. Άντε να πας και να τους πεις του Ζουλού για το άγχος της μεγαλούπολης και τις ταχύτητες που κυλά η ζωή!!!!!!!!
Δυτικοκεντρική η άποψη .

theogrocer είπε...

Δεν έχυσα δικό μου. Φαίνεται;
Τάπα die, ναι Θε. Μάθε συ σκαιό petit kiss...

Unknown είπε...

Boήθεια για την τελευταία φράση επιγόντως ΤΕΟ.

theogrocer είπε...

Τα πάντα είναι θέμα θέσης και οπτικής.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ .
Συμφωνώ.Είναι μήπως αυτό που λένε άλλα τα ματια του λαγού και άλλα του κουνελιού. Φάτε μάτια και έλα βράδυ.
Το αργόν μπορεί να αργήσει.
Το τρένο δεν φεύγει στις 8 ενωμένο ΔΝΤό.
Τι είχες Γιάννη κουκιά σπέρνω.
Αγάλι αγάλι μας πήραν και το βόδι.
Το ένα χέρι νίβει και το άλλο κλέβει.
Ζήσε Μάη παρά γαϊδουργύρευε.
Τρία πουλάκια τρεις φιλοι τρια παιδιά.

theogrocer είπε...

Προ sex ε! Γιατί άρχισες να μιλάς σαν ένα χοντρό από τη Ραφήνα που κάθεται σπίτι σαν και σένα και το 'ριξε στις ουσίες (συγκεκριμένα αλκοόλ).

chrismos είπε...

Μπράβο Τεό για την επιλογή του Τσόμσκι στις "10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ". Παραθέτω το URL (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=18354), θεωρώντας πως και οι υπόλοιπες είναι εξ ίσου αξιόλογες! Ο παπούς έχει μεγάλη διαύγεια περί της δι'Αυγεία κόπρου.

theogrocer είπε...

Κράτησα κάτι "ψιλά" ακόμη για να τα βάλω αργότερα

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Καλώς όπα που σάλα με πρόβλημα τι ζει πού στον πούτσο βρεις κήτος ωχρό, No, Γιάννα γραφείο la αυτά που γράφει, ο π@@στης!

theogrocer είπε...

Ωχρό no σα Νίκη στα 'πε διάκε, Stayer ω Dia.

chrismos είπε...

Ο χρόνος είναι χρήμα.
(Μπιλ Γκέιτς)
Ωχρών ως οι νεκροί μας.
(Μπήκε AIDS)

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία παράγραφος μου τα χάλασε λιγάκι. Τι σημαίνει
"Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ' ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του";
Νομίζω πως στην πραγματικότητα το σύστημα ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ τον άνθρωπο αλλά τις αντιδράσεις του σε ερεθίσματα. Αυτό έχει καταφέρει να γνωρίζει το σύστημα. Και φυσικά προκαλεί στον "μέσο άνθρωπο" τα προμελετημένα ερεθίσματα, για να πάρει τις αναμενόμενες - προβλεπόμενες αντιδράσεις.
Το μόνο που με παρηγορεί και μου δίνει ελπίδα είναι πως όλες αυτές οι γνώσεις που έχει αποκτήσει το σύστημα προέρχονται απο επιστήμες που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις στατιστικές αναλύσεις. Κι αυτές ως γνωστόν, ποτέ δεν δίνουν 100% βεβαιότητα. Πάντα κάτι περισσεύει. Είναι τόσο λιγο βέβαια, αυτό που περισσεύει, που αυτούς τους κάνει να μην ανησυχούν, αλλά εμάς πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε

theogrocer είπε...

Chrismos
Ωχρό νοσεί, ναι κρίμα...
Solo
Η τελευταία παράγραφος επιδέχεται πολλές ερμηνείες, όχι μόνο αυτή που δίνεις. Είναι κρίμα να έχουν εμποτιστεί δυνατά και δημιουργικά μυαλά με λογικές πτωχοκομείου και ηττοπάθειας. Αυτό που λες για τα περισσεύματα δημιουργεί θλίψη. Και ξέρεις πως δεν είναι αλήθεια.