Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δεν υπάρχει άλλος μήνας που να κουβαλά τόσες μνήμες, τόσους αγώνες, τόσα σημαντικά πολιτικοκοινωνικά γεγονότα όσα ο λαμπρός Μάης των ξεσηκωμών και της άνοιξης. Γεγονότα που βαφτίστηκαν στο αίμα, σ’ έναν άγριο, άνισο και ταξικά διαχωρισμένο κόσμο (όσο κι αν το τελευταίο έχει εντέχνως πάψει ν’ αναφέρεται).
Ο Μάης του Σικάγο που ώθησε τα πρώτα βήματα της εργατικής τάξης. Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη, η «μέρα Μαγιού μου μίσεψες» και «το τραγούδι του νεκρού αδερφού». Η πρωτομαγιά του 1944 με τους διακόσιους εκτελεσθέντες της Καισαριανής, η πρωτομαγιά του 1909 που γέννησε τον Γιάννη Ρίτσο κι εκείνη του 1976 που σκότωσε (με… «αόρατη βοήθεια», ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα) τον Αλέκο Παναγούλη. Ο Μάης του 1948 -πάλι στη Θεσσαλονίκη- με θλιβερό πρωταγωνιστή τον αμερικανό δημοσιογράφο George Polk. Και ξανά στη Θεσσαλονίκη, ο Μάης του 1963 με το παρακράτος, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και το «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» της απόγνωσης Καραμανλή. Ο Μάης του 1937 στην Βαρκελώνη. Ο Μάης του 1948 κι η εκτέλεση του υπουργού Χρήστου Λαδά από την Ο.Π.Λ.Α. και τον Μουτσογιάννη. Ο γαλλικός Μάης του ‘68 που καλούσε τη φαντασία στην εξουσία, μέσα στις γεμάτες οράματα και φωτιές νύχτες…
Ο Μάης με τις πολύνεκρες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, της σύλληψης των Sacco και Vanzetti, των μαζικών και μεμονωμένων εκτελέσεων, του τέλους της δεύτερης παγκόσμιας ανθρωποσφαγής, των επεισοδιακών συναυλιών, της… εμφάνισης της Παναγίας στην Φατιμά της Πορτογαλίας, της νομιμοποίησης της Ιερής Εξέτασης από τον Ιννοκέντιο IV, του πρώτου τηλεγραφήματος, των Κορυσχάδων, της ίδρυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, της γενοκτονίας των ποντίων, της -άλλης μιας- απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ, της «άνοιξης της Πράγας», του δόγματος Τρούμαν, της μάχης της Κρήτης, του πρώτου πετρελαίου στη Θάσο και του τελευταίου ταξιδιού του «Orient Express», της εξόδου του Άρη Βελουχιώτη στο βουνό, της επανάστασης της Αργεντινής, της πρώτης εμφάνισης του Mickey Mouse και του πρώτου blue jean από τον Levi Strauss, της μάχης στον Γρανικό, του κινήματος στο ναυτικό και του σχηματισμού του Ι.Δ.Ε.Α., της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας στην Αθήνα, της γυμνής διαμαρτυρίας της λαίδης Γκοντάιβα, του ανοίγματος της Μακρονήσου, του δικαιώματος ψήφου στις ελληνίδες, της εμφάνισης του βαλς, της ίδρυσης της Διεθνούς Αμνηστίας, της συντριβής της Παρισινής κομμούνας, της άλωσης της Πόλης, της ίδρυσης της Α.Ε.Κ., της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ., της κατάκτησης του Έβερεστ, της λειτουργίας του πρώτου μη κρατικού ραδιοσταθμού στη χώρα μας, των αιματηρών ελληνικών διαδηλώσεων για την Κύπρο, της γιορτής του ήλιου και της καθιέρωσης της εργασιακής 35ετίας.
Τον Μάιο τιμήθηκαν με το βραβείο Λένιν ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης, εγκαινιάστηκε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στη θέση «Τουμπαρλί» της Θεσσαλονίκης ιδρύοντας τη σημερινή Νέα Μηχανιώνα, τσακίστηκε από την αστυνομία και το ισπανικό κομμουνιστικό κόμμα η ισπανική εξέγερση, συγκροτήθηκε η αντιστασιακή ομάδα «Μπουμπουλίνα» από τη Λέλα Καραγιάννη, καθιερώθηκε το πάγιο στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, ορκίστηκε ο πρώτος νέγρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ιδρύθηκε το αλβανικό κράτος αλλά και ήρθαν οι πρώτοι Αλβανοί μετανάστες στη χώρα μας, στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα παγκοσμίως από εξεγερμένους ενάντια στον Ερρίκο Γ΄, δημοσιεύτηκε η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικών, παγωτού και της Coca Cola, οι Rolling Stones ηχογράφησαν το ιστορικό «Satisfaction», γεννήθηκε η «άνοιξη της Πράγας», συντρίφτηκε η κομμούνα του Παρισιού, παραδόθηκε η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, δόθηκαν τα Ιόνια νησιά στην Ελλάδα, η Ινδία έγινε η έκτη πυρηνική δύναμη και διαλύθηκε η πρώτη Διεθνής.
Τον Μάιο ιδρύθηκαν η Ku Klux Klan, η «Φράξια Κόκκινος Στρατός», το B.B.C., η F.I.F.A, το Associated Press, η Lufthansa, ο δείκτης Dow-Jones, η ελληνική χωροφυλακή και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Εξαντλητική η παράθεση τόσων ονομάτων, μα πώς μπορεί να τα αγνοήσει κανείς; Ο Μάης γέννησε τους Πλάτωνα, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Κοτοπούλη, Παπαδιαμάντη, Μαρξ, Ροβεσπιέρο, Ουίτμαν, Εβίτα Περόν, Κιουρί, Φρόιντ, Πούσκιν, Ξενάκη, Βούδα, Μπουμπουλίνα, Τσε Γκεβάρα, Ντινάν, Μαρά, Βάγκνερ, Βίσιους, Ένυα, Βαμβακάρη, Μπόνο, Χο Τσι Μινχ Πολ Ποτ, Νταλί, Μπερν, Κρισναμούρτι, Ντύλαν Μπακούνιν, Λασκαράτο, Ρίτσο, Μπράουν, Μουστακί, Χέπμπορν, Τίτο, Έρικ Μπάρτον, Βαλεντίνο, Γουέλς, Πίρυ, Ταγκόρ, Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Αστέρ, Τζάρετ, Θεοτόκη, Δάφνη ντι Μοριέ, Γκάμπριελ, Γουόντερ, Φαρενάιτ, Ίνο, Ολντφιλντ, Πλαπούτα, Μπερτολούτσι, Δανδουλάκη, Σατί, Χομεϊνί, Μοσχολιού, Πασπαλά, Ράσελ, Γκρόπιους, Κάπρα, Κεμάλ Ατατούρκ, Μιαούλη, Μπαλζάκ, Κολόμβο, Μάλκολμ Χ, Τάουνσεντ, Μαρινέλλα, Κόκερ, Σερ, Πράισνερ, Ντύρερ, Ζαχάρωφ, Κόναν Ντόιλ. Ολίβιε, Αζναβούρ, Αλαβάνο, Γκαουντί, Όργουελ, Μάιλς Ντέιβις, Κανά, Ντάνκαν, Κρίστοφερ Λι, Κίσινγκερ, Κόκκαλη, Κέννεντι, Φασμπίντερ, Καγιάμ και Γκούντμαν.
Ο Μάης που πήρε στο μεγάλο ταξίδι (εκτός από τους αρχικά προαναφερθέντες) τους Θορώ, Πλάτωνα, Τσαρουχά, Μάινχοφ, Γκογκέν, Σίλερ, Κυβέλη, Φλομπέρ, Π. Π. Γερμανό, Καραολή, Δημητρίου, Μάρλεϊ, Διονυσίου, Γενίτσαρη, Γκάτσο, Ουγκό, κυρά της Ρω, Μπουμπουλίνα, Σαντς, Κέρτις, Κολόμβο, Τουπάκ Αμάρου, Σιάντο, Μανδηλαρά, Φλωράκη, Χοσέ Μαρτί, Μποτιτσέλι, Ίψεν, Κοπέρνικο, Ζαν ντ’ Αρκ, Γκουντούνοφ, Μπόνι και Κλάιντ, Βολτέρο, Σαράφη, Γεραμάνη, ντα Βίντσι, Παπανούτσο, Τίτο, Δαμιανό, Ναπολέοντα, Γούναρη, Σαντς, Διαμαντόπουλο, Μοντεσόρι, Ντίντριχ, Σανταρόζα, Λαβουαζιέ, Σπαθάρη, Μάλερ, Διονυσίου, Ζογγολόπουλο, Πάρκερ, Μπακιρτζή, Κούπερ, Στρίντμπεργκ, Χέιγουορθ, Ζενέ, Μπόλεϊν, Κένεντι-Ωνάση, Γκάντι, Γερμανό, Κονδυλάκη, Σαβοναρόλα, Τέλεμαν, Ντεμπισί, Τούντα, Φουκό, Κουστό, Έλινγκτον, Λυμπεράκη, Παγκανίνι, Σβάιτσερ, Χάιντεγκερ, Αργυράκη, Ρώτα, Πουέντε, Πάστερνακ, Τιντορέντο, Χάυντν και Ρούμπενς.
Και το παιχνίδι της μοίρας: Μάιο χτυπήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης και Μάιο (λίγες μέρες αργότερα) πέθανε. 38 χρόνια αργότερα πέθαινε την πρωτομαγιά ο Μανώλης Χατζηαποστόλου («Τίγρης») που είχε πηδήξει στο τρίκυκλο βοηθώντας στη σύλληψη των δραστών. Και ακριβώς την επόμενη μέρα (2 Μαΐου 2001) τον ακολούθησε ο Μανώλης Εμμανουηλίδης, εκ των ενόχων για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη!...

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Το δημοσιογραφικό ένστικτο !!!!!!
Ζήσε Μάη να φας Τριφύλλι.

theogrocer είπε...

Πουά να φέρεστε άκρη βοσκή ρ΄ Μήτσο;

chrismos είπε...

Αυτό το άρθρο-Ιστορία μαζ' είμαι το "Εξώστειο" έκανε το φίλο του "ΠτΘ" στηστε σερι στου Μάη ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ!!!
Τι μάσα φ' τόπου λένε "Δη μ' όσιο γραφεία μ'...αρχεία!!!"

theogrocer είπε...

Στ' αρχεία μας όλα! Τάπα Daffy λαιμού...

boula είπε...

Maybe I Maybe You

Unknown είπε...

Aναφορά για την καλή δουλειά που έκανες και στη "Θράκη".Για το άλλο παροιμία απλά φίλε μου.