Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Κηρύσσει απαράδεκτη... και απαλλάσσει"!
Με τα λόγια αυτά ανακοίνωσε την απόφασή του στις 20.00΄(!) χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, απέναντι σε ένα σαθρό και αστήριχτο κατηγορητήριο και με την εισαγγελέα να αντιστρέφει τους όρους και να προτείνει προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι από τους αστυνομικούς διέπραξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος των φοιτητών!
Τα όσα συνέβησαν στις 10 Δεκέμβρη 2008 (τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου) είναι γνωστά και αρκετά εκτενή ώστε να χωρέσουν εδώ. Παραθέτουμε μόνο τις δηλώσεις των δύο "κατηγορούμενων" και των δύο συνηγόρων (φωτο):
Αλέκα Ζορμπαλά

Με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης αποδείχθηκε και κατέρρευσε μία μεθόδευση και μία σκευωρία που στήθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Ξάνθης εις βάρος συγκεκριμένων φοιτητών, σε μια προσπάθεια οι ίδιοι να αποσείσουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη για τις βάρβαρες πράξεις στις οποίες προέβησαν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων στις 10 Δεκεμβρίου 2008. Η προσπάθειά τους αυτή η οποία είχε και σαν στόχο την ποινικοποίηση όχι μόνο των αγώνων αλλά και την ποινικοποίηση της εξέγερσης του Δεκέμβρη, έπεσε για μία ακόμα φορά στο κενό.
Δημήτρης Σαραφιανός
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε σαφώς ότι επρόκειτο για άλλη μία περίπτωση σκευωρίας εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, η οποία κατέπεσε με πάταγο για μια ακόμη φορά στα ακροατήρια. Έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε την εισαγγελική πρόταση για να παραπεμφθεί ο συγκεκριμένος φάκελος για περαιτέρω προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι από τους αστυνομικούς διέπραξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος των φοιτητών. Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι εκτός από τους επικίνδυνους τραυματισμούς στο κεφάλι ενός δημοσιογράφου και τριών φοιτητών, είχαμε ρίψη χημικών εντός του κτιρίου της νομαρχίας, κάτι που πραγματικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρα αποτελέσματα.
Παναγιώτης Μουσταφέλλος
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Η κρατική καταστολή είναι κάτι που έχει παρελθόν και θα έχει και συνέχεια, αλλά η αθώωσή μας αποτελεί μια μεγάλη νίκη του κινήματος της Ξάνθης αλλά και ευρύτερα, στα πλαίσια της μη ποινικοποίησης του Δεκέμβρη και της ανάδειξης των κοινωνικών αντιστάσεων στο σήμερα. Στέλνει μήνυμα ότι η αλληλεγγύη κερδίζει και οι κατηγορίες μπορούν να πέφτουν στα δικαστήρια αν υπάρχει συνεισφορά όλου του αλληλέγγυου κόσμου μιας περιοχής.
Σταύρος Φωτεινόπουλος
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο. Αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο Δεκέμβρης δεν είναι ένα κοινωνικό γεγονός που θα κριθεί στα δικαστήρια, αλλά μια κοινωνική έκρηξη που δεν μπορεί να ποινικοποιείται. Και στη βάση αυτής της κοινωνικής έκρηξης δεν μπορεί να κατασκευάζονται ένοχοι, ψευδείς κατηγορίες και στημένα κατηγορητήρια. Για μια ακόμη φορά και το ευρύτερο αγωνιστικό κίνημα απέδειξε τη δυναμική του στην Ξάνθη αλλά και γενικότερα και η αλληλεγγύη νίκησε.

4 σχόλια:

chrismos είπε...

Μπράβο στα παληκάρια και στους δικηγόρους τους!
Πάντως, η σκευωρία πρέπει να 'βγαζε μάτι! (εξ ου και τέτοια απόφαση· μη θεωρούμε δεδομένη, δηλαδή, την δικαστική αμεροληψία).

theogrocer είπε...

Πρόκειται για ιστορική... ιστορία για την Ξάνθη.

Unknown είπε...

Ήταν πολύ στημένες οι κατηγορίες και κάποια θα κετέρεαν.
Άλλη ήταν η επιδίωξη τους .
Με τις συνεχείς αναβολές (μην ξεχνάτε έρχονταν από Άθηνα και Δράμα συν τα έξοδα) ασκούσαν ψυχολογική βία .Σκοπός τους να τους τσακίσουν το ηθικό .Να δείξουν πως όποιος τα βάζει μαζί τους θα τραβήξει πολλά θα τον ξεφτιλήσουν θα τον τσακίσουν.
Αν άντεξαν τα παλικάρι θα το δείξει ο χρόνος και αυτή θα είναι η μεγάλη νίκη τους. Και όχι μια δικαίωση σε αστικό δικαστήριο.

theogrocer είπε...

Δεν είναι πρωτάρηδες. Ο χρόνος έχει δείξει ήδη αν αντέχουν.
Όσο για τις αναβολές, δεν είναι κι έτσι ακριβώς τα πράγματα...