Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πρέπει να σημειώσουμε πως εδώ και μια βδομάδα ο ελληνικός λαός, έχοντας κάνει το «καθήκον» του (δια της ψήφου), παρακολουθεί παθητικά τις καντρίλιες του Σαμαρά, του Τσίπρα, του Βενιζέλου, του Καμμένου, του Κουβέλη, οι εκπρόσωποι των οποίων ξημεροβραδιάζονται στα ραδιοκάναλα και καταθέτουν «αυθεντικές ερμηνείες του μηνύματος που έστειλε ο λαός με την ψήφο του». Φυσικά, ο λαός δεν επιτρέπεται να κάνει ερμηνείες. Ο δικός του ρόλος τελείωσε την Κυριακή. Από Δευτέρα κάνουν παιχνίδι οι «αντιπρόσωποί» του. Αυτοί –και μόνον αυτοί– θ’ αποφασίσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα, σε όλα τα επίπεδα.
(…)
Το σχόλιο αυτό είναι αφιερωμένο σ’ εκείνους που προεκλογικά εξεστράτευσαν με τον πιο χυδαίο τρόπο ενάντια στην αποχή, μιλώντας όχι απλά για χαμένη ψήφο, αλλά για ψήφο που θα ενισχύσει το δικομματισμό και ιδιαίτερα τη ΝΔ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό. Η σοδειά των εκτός Βουλής κομμάτων υπήρξε εξίσου πλούσια με αυτή των εντός. Το ποσοστό των κομμάτων που δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή έκανε νέο ρεκόρ: 19,03%. Πού πήγαν αυτές οι ψήφοι, σύμφωνα με τη χυδαία εκλογικίστικη αριθμητική που χρησιμοποιήθηκε με εκβιαστικό τρόπο προεκλογικά; Πήγαν στα κόμματα που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, τα οποία μοιράστηκαν τις έδρες που θα έπαιρνε αυτό το 19%. Πήραν όλα τα κόμματα (και οι νεοναζί, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ). Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, ότι αυτή η χυδαία εκλογικίστικη αριθμητική θα γίνει μπούμερανγκ και θα στραφεί ενάντια σε όσους τη χρησιμοποίησαν. Αυτό το 19% προσέφερε στα εντός Βουλής κόμματα 48 έδρες, τις οποίες μοιράστηκαν αναλογικά με τη δύναμή τους (πέρα από τις 50 έδρες μπόνους που πήρε η ΝΔ ως πρώτο κόμμα). Αν το ποσοστό εκείνων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν 5% και όχι 19%, τα εντός Βουλής κόμματα θα κέρδιζαν 11 επιπλέον έδρες αντί για 48. Το μήνυμα το έπιασε ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και ο Τσίπρας άρχισε ήδη να δουλεύει την ιδέα ενός νέου «μετώπου», που θα περιλαμβάνει και τους Οικολόγους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όποιους άλλους. Τους βάζει στη φάκα που οι ίδιοι έστησαν.
(…)
Η αποχή από το 29% του 2009 ανέβηκε στο 35%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ από τη «μεταπολίτευση» του 1974. Κι αυτό παρά την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκήθηκε, τους εκβιασμούς, τα ψευτοδιλήμματα, αλλά και το κλίμα ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων, που επικράτησε κατά την προεκλογική περίοδο. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε να μην πάει να ψηφίσει. Θα μας πουν, μήπως, οι γνωστοί εκλογολάγνοι της κάθε είδους «αριστεράς», ότι όλοι αυτοί οι πολίτες ήταν αδιάφοροι, χαβαλέδες, απολίτικοι και τα ρέστα; Και ήταν άκρως πολιτικοποιημένοι και υπεύθυνοι πολιτικά όσοι πήγαν στις κάλπες και έριξαν το μαγικό χαρτάκι; Και εκείνοι που έδωσαν 7% στους νεοναζί, για να εκδικηθούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και εκείνοι που ψήφισαν το ΛΑΟΣ, τη Ντόρα, το Μάνο και οι περίπου 100.000 που έριξαν καθαρά χαβαλέ ψήφο; Ίσως επειδή αυτά τα ενοχλητικά ερωτήματα δε βολεύουν καθόλου, ίσως επειδή το αστικό σύστημα δεν έχει κανένα συμφέρον να γίνεται συζήτηση για την καθολική αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού (ανεξάρτητα από τα ακριβή κίνητρά της, τα οποία δεν καταγράφονται. Όπως δεν καταγράφονται και τα ακριβή κίνητρα της θετικής ψήφου στο ένα ή το άλλο κόμμα), η άνοδος της αποχής, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στις συγκεκριμένες προεκλογικές συνθήκες, δεν συζητήθηκε καθόλου στα τηλεοπτικά πάνελ. Υπήρξαν μόνο κάποια ξώφαλτσα σχόλια, ίσα-ίσα για να τηρηθούν τα προσχήματα.
εφημερίδα «Κόντρα»

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μου πάτησες τον κάλο!
Και όπως είπε και ο αρχαίος μας πρόγονος ο Αρχίδης Μίδης
"Μη μου τους κάλους τάρατε, theogrocer τρισκατάρατε"
Τα'χουμε πει πως οι εκλογές είναι μια μεγάλη απάτη.Απο όπου κι αν το πιάσουμε το πράγμα είναι μια απάτη.
Κάποιοι κοιμούνται, και κείμενα σαν αυτό είναι καλό που υπάρχουν μήπως και τους ξυπνήσουν. Είναι κι άλλοι όμως , που ονειρεύονται. Ε , αυτούς , άστους να κοιμηθούν λίγο παραπάνω. (δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου, γιατί εγώ ονειρεύομαι ξύπνιος).
Αν υπήρχε η δράση των πολιτών να διεκδιήσουν όχι τα δίκια τους, αλλά τη ζωή τους, τότε δεν θα είχε νόημα είτε ψήφιζαν είτε όχι. Όταν όμως περιμένει κανείς απο άλλους να πάρουν αποφάσεις γι αυτόν, τότε είτε ψηφίζει είτε όχι, ... χέσε μέσα Πολυχρόνη (που δεν γίναμε ευζώνοι)
Προτείνω στις άμεσες εκλογές που έρχονται, να ψηφίσουμε σούμπητοι Χρυσή Αυγή. Αν γίνουνε κυβέρνηση θα δυναμώσει ο αγώνας του λαού
(μέχρι και η μάνα μου που είναι θεούσα θa κατέβει σε διαδηλώσεις, άμα τους ακούσει να μιλάνε για δωδεκάθεο και να παίζουν black metal)
Axxxx!
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα μου κάτσει σίγουρα στο στομάχι μετά τον πρώτο που τον είχανε ξεσκίσει στο κρεμμύδι! Τώρα θα είναι δυναμίτης το τζατζίκι. Σκέτο σκόρδο.

theogrocer είπε...

Απ' Olaf stick ώτα, τόσο! Πώς; Panda;
Μίνα να κατέβει στους αρχαίους ώμος. Tif τενεκέ-αφτί...

chrismos είπε...

Προς Chef: η μερίδα κόντρα φιλέτο.
Μεγάλο μα ζουμερό και καλοψημένο!

chrismos είπε...

Το λινκ στο "φιλέτο" δεν "έκατσε".
Ε, πάνα λαμβάνω:
Προς Chef: η μερίδα κόντρα φιλέτο.
Μεγάλο μα ζουμερό και καλοψημένο!

theogrocer είπε...

Ή πάρε μ' βασίσου καίρια! Πολυκαιρία! Αλλά χρειάζεται μεγάάάάλη συζήτηση!