Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

…Στο τέλος θα γίνει η «σούμα» και θα μας πουν και πάλι ότι «ο λαός έστειλε το μήνυμα». Λες και οι ψηφοφόροι συνεννοούνται πριν ψηφίσουν και μοιράζονται: «εμείς θα ψηφίσουμε αυτούς, εσείς να ψηφίσετε τους άλλους». Δίνουν στην έννοια του λαού-ψηφοφόρου μια μεταφυσική διάσταση. Και το κάνουν για να μας πείσουν ότι ο δικός μας ρόλος τελείωσε στην κάλπη και πως μετά θ’ αναλάβουν αυτοί, οι μόνοι αρμόδιοι, να ερμηνεύσουν το «μήνυμα της κάλπης», να παζαρέψουν μεταξύ τους, να σχηματίσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση και όλα να συνεχιστούν όπως πριν. Με την έγκριση του λαού αυτή τη φορά!
Η αλήθεια, όμως, είναι πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, η κατάσταση δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Γιατί η κατάσταση καθορίζεται από τις ανάγκες του συστήματος και όχι από την απατηλή προπαγάνδα των κομματικών επιτελείων. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, «κεντροδεξιά», «κεντροαριστερή», «αριστερή», «οικουμενική», όποιο όνομα κι αν της δώσουν, η πολιτική είναι δεδομένη. Είναι η πολιτική της «κινεζοποίησης» και της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. Άντε να χαλαρώσουν λίγο, ν’ απλώσουν τη δημοσιονομική πολιτική καναδυό χρόνια παραπέρα. Όμως, τα μεροκάματα θα εξακολουθούν να είναι εξευτελιστικά, οι καπιταλιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν, τα ήδη υπάρχοντα χαράτσια θα συνεχιστούν. Αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός.
Μετά τις εκλογές θα δούμε ακόμη περισσότερες κωλοτούμπες. Γιατί όταν δε θέλεις να θίξεις τον καπιταλισμό, όταν θέλεις να διατηρήσεις την ένταξη στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό που λέγεται ΕΕ και Ευρωζώνη, τα περιθώρια τα βάζουν οι «αριθμοί». Και οι αριθμοί είναι καθορισμένοι. Θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά το παλιό ρητό, πως αν οι εκλογές μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες. Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι αλλαγή κυβέρνησης, αλλά αλλαγή συστήματος.
Στις δεδομένες συνθήκες δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε καν βελτίωση της κατάστασης των εργαζόμενων. Γιατί βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση (6,2% έπεσε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012). Ήδη, ακόμα και οι κήρυκες της «αριστερής κυβέρνησης» δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ελπίζουν σε κάποια βελτίωση, όταν υπάρχει ανάκαμψη. Δηλαδή, θα πρέπει να περιμένουμε να κάνει η κρίση ολόκληρο τον καταστροφικό της κύκλο, για να μας πετάξουν κάποια ψίχουλα, τα οποία θα μας τα ξαναπάρουν πίσω όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση.
Οι εκλογές δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν τίποτα, εκτός από τους διαχειριστές της βαρβαρότητας. Καλούμαστε να διαλέξουμε το δήμιό μας. Η ψήφος μας δεν έχει καμιά αξία. Αξία έχει μόνο γι’ αυτούς που την εισπράττουν για να την εξαργυρώσουν στη συνέχεια στο χρηματιστήριο της εξουσίας.
εφημερίδα «Κόντρα»

6 σχόλια:

chrismos είπε...

Το σύνθημα "αν οι εκλογές μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες, η "σούμα" των αποτελεσμάτων, "το μήνυμα που έστειλε ο λαός", η "νωπή λαϊκή εντολή" κ.λπ. είναι σωστές μα τόσο χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις που η αέναη επανάληψή τους γεννάει όχι μόνο ανία αλλά και ερωτήματα:
-Μπορούμε (αυτές τις διαπιστώσεις) να τις αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο ίσης ή/και μεγαλύτερης αξίας; Ή μας αρκεί η αδιάκοπη καταγγελία της κάλπης;
-Μπορούμε να ονειρευόμαστε τη μαζική πολιτική οργάνωση των καταπιεσμένων τάξεων μόνο με φλογερά άρθρα ή πρέπει να κουνάμε και το δαχτυλάκι μας;
(έστω Πουκέ που 'βρα, Δελφέ...)

theogrocer είπε...

Σύμφωνο, αλλά με μια παρά τυρί sea και μια έρωτι. See.
-Τον άδεια φωνής με κάποιους οι νέοι yes και πωλεί γόνιμο. Ώμος, το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε από άνθρωπο που έχει φύλλα kiss tea και κυνηγηθεί πολλάκις για τη δράση του.
-Τι διαφορετικό λένε και κάνουν όλες αυτές οι γκρούπες και τα γκρουπούσκουλα της κατακερματισμένης αριστεράς; Πώς και με ποιο τρόπο κουνάνε το δαχτυλάκι τους; Ίσα-ίσα που οι περισσότερες μετακινούνται προς τα δεξιότερα, φλερτάρουν με τις κάλπες κι έτσι καθιστούν την προσπάθεια "πολιτικής οργάνωσης" ευάλωτη σε αιτιάσεις περί παραταξιακού (εκλογικού) συμφέροντος.
Με Γάλλοι συζεί! Τις ει;

chrismos είπε...

Πωλάκι, σ' έχω πει πως υποκλίνομαι στο μυαλό και στις δράσεις του συγγραφέα. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι στη σημερινή του "πρακτική", μια πρακτική που εξαντλείται σ' ένα καταγγελτικό λόγο και σε μια απαξίωση των όποιων κινημάτων αναπτύχθηκαν την τελευταία τριετία. Μακάρι αυτά τα κινήματα (επιτροπές γειτονιάς, τοπικά κινήματα αλληλεγγύης, λαϊκές συνελεύσεις κατοίκων, πρωτοβάθμια σωματεία, "δεν πληρώνω", κ.ά. σχήματα αυτοργάνωσης) να διέθεταν τόσο φωτεινά και έμπειρα μυαλά σαν του συγγραφέα. Ο περί ου ο λόγος δείχνει να "απολαμβάνει" τον εκφυλισμό αυτών των κινημάτων, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις του, πως όταν δεν υπάρχει επαναστατική ταξική συνείδηση, ο εκφυλισμός είναι δεδομένος. Χαίρω πολύ! Και ποιος είναι ο ρόλος των φωτισμένων πρωτοπορειών; Να απολαμβάνουν την αυτοδικαίωση της αποκομμένης από τις αυθόρμητες μάζες διανόησης; Ή -αντιθέτως- να μετατρέπουν το αυθόρμητο σε συνειδητό, μπαίνοντας μέσα στα "σκατά" και να προσπαθώντας να τα "καθαρίσουν";
Διότι ΑΥΤΟ ακριβώς κάνουν -ίσως και εν μέσω αποτυχιών- κάποια γκρουπούσκουλα της κατακερματισμένης αριστεράς. Τολμούν και χώνουν το κεφάλι στα "σκατά". Ακόμα και στα σκατά της εκλογικής διαδικασίας. Οι χρυσαυγίτες βουλευτές δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι εδώ, μπροστά μας, και το βουλευτιλίκι τους δεν θα είχε αποφευχθεί ούτε με 80% καναπεδιάρικη αποχή.
Από πότε οι επαναστάτες διαλέγουν μετερίζια ώστε να παίρνουν μέρος μόνο στις μάχες που γουστάρουν;

Ουφ... κουράστηκα, αλλά γουστάρω που η συζήτηση αυτή είναι μεγάλη. (Ακόμα και μια light τενοντίτιδα θα θυσίαζα για την ολοκληρώσουμε)

theogrocer είπε...

Σούπα δεν έχυσα. Δ' οίκο sauce άλλες ή Τούλα χύσ' τον Δένδια, φόνο!
Αλλά ίση ζήτηση αφτί έχει. Pub όλες παρά μαιτρ ους. Και καπόται δ' αιώνα γυνή...

chrismos είπε...

Γιατί σκηνές και μήκυνες mass θέσεις, το μπλογκάκι σου έχει αποδειχθεί υπ' αιδοίων δόξης λαμπρών.
Wurst on! πατσά λιπών!

theogrocer είπε...

Χαχαχα!
Ιδού e-Ρόδος, οι δούκαι: top οίδημα.
Fool επί θέσει!