Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Στη χρεοκοπία του λαού απάντηση είναι η αντεπίθεση – Ισχυρό ΚΚΕ για να νικήσει ο λαός» (αφίσα).
Οι αφίσες είναι ακόμα κολλημένες σε τοίχους και κρεμασμένες σε κολόνες, δημιουργώντας ένα άκρως ειρωνικό ντεκόρ για την «επόμενη μέρα» του Περισσού, μετά την εκλογική συντριβή. Σε κάποιους σκεπτόμενους μέσα στο κόμμα του Περισσού ίσως αυτή η αφίσα, που συμπυκνώνει την κεντρική κατεύθυνση με την οποία κατέβηκε στις εκλογές, να δώσει ένα μικρό έναυσμα για να σκεφτούν πως μ’ αυτή την τακτική δεν είχαν καμιά ελπίδα στις δεδομένες συνθήκες. «Στη χρεοκοπία του λαού απάντηση είναι η αντεπίθεση». Ως εδώ καλά. Σε τι συνίσταται η αντεπίθεση; «Ισχυρό ΚΚΕ για να νικήσει ο λαός». Όταν κατεβαίνεις σε εκλογές και λες ότι για να νικήσει ο λαός πρέπει να σε ισχυροποιήσει, σημαίνει ότι ζητάς ψήφους. Η ψήφος, όμως, έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δεν συσχετίζεται με τους κοινωνικούς αγώνες, αλλά με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αν έχεις σκοπό ν’ αναπτύξεις λαϊκούς αγώνες, δεν έχει σημασία πόση είναι η κοινοβουλευτική σου δύναμη. Είτε μεγάλη είτε μικρή, το ίδιο κάνει για τους αγώνες, αφού αυτοί αναπτύσσονται έξω από το κοινοβούλιο, ερήμην των συσχετισμών του. Επομένως, οι πάντες αντιλαμβάνονταν το συγκεκριμένο σύνθημα ως ένα σύνθημα που αρχίζει και τελειώνει στη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Την αναφορά στην αντεπίθεση την αντιλαμβάνονταν ως «σάλτσα». Επομένως, η ίδια η τακτική του Περισσού (που δεν ήταν καινούργια, αλλά κρατάει χρόνια), έσπρωχνε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν καλύτερη κοινοβουλευτική αξιοποίηση της ψήφου. Αν ήταν να ψηφίσουν στο πλαίσιο των παλιών συσχετισμών, τότε ο Περισσός θα φαινόταν πιο αγωνιστικός από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μάζευε περισσότερα «κουκιά». Με τους συσχετισμούς της 6ης Μάη, όμως, το πράγμα άλλαξε και ο ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε στο δεύτερο γύρο όλο το «χαρτί». Ο Περισσός πλήρωσε τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό, τον οποίο δεκαετίες τώρα (από τότε που έπεσε η χούντα) καλλιεργεί.
εφημερίδα «Κόντρα»

5 σχόλια:

chrismos είπε...

Φαρισαϊσμός, ανώτατο στάδιο του Περισσαϊσμού.
Πολύ καλό το άρθρο της "Κ".

theogrocer είπε...

Τι να piss; Υπέρ ίσιοι δεν παίζω ντε! Από λίθο όμματα παντός καιρού...

Κώστας Κουκουζέλης είπε...

επειδή , όσο κι αν εκεί με οδηγεί η λογική, δεν μπορώ (δική μου η , συναισθηματική, αδυναμία) να αποδώσω εσκεμμένες αντιλαϊκές πολιτικές στο ΚΚΕ, σκέφτομαι ότι ίσως τελικά η λύση στο μυστήριο της ακαμψίας (της ολέθριας ακαμψίας εν προκειμένω) να οφείλεται σε λόγους πολύ βαθύτερα ανθρώπινους , πέραν της πολιτικής.
Σκέφτομαι δηλαδή, κάποιους ανθρώπους, που με την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία κατέχουν κάποιες θέσεις στο κόμμα - από κλητήρες, έως στελέχη έως τη ΓΓ- και η σκέψη τους περιστρέφεται γύρω από ένα κλειστό λογικό σχήμα που περίπου έχει ως εξής:
α. έχω δουλειά, στο κόμμα… (λίγα ; λίγα. αλλά τα έχω…)
β. έχει νόημα η ζωή μου (θρησκευτικού τύπου νόημα: ο κομμουνισμός κάποτε θα έρθει - όπως και η δευτέρα παρουσία - εγώ με τις όποιες δυνάμεις μου μέχρι τότε αγωνίζομαι , εργάζομαι στο κόμμα που θα τον φέρει (αντίστοιχα ο χριστιανός νηστεύει πχ) κι ας μην ξέρω το πώς ακριβώς ούτε το πότε…Δηλαδή: έχει νόημα η ζωή μου, Εγώ της το έχω ορίσει.

Έτσι, όπως ο χριστιανός αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε από τον Δαρβίνο μέχρι τον Χιγκς, έτσι και το στέλεχος του κόμματος αρνείται να δει οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία. Και οι δυο έχουν το ίδιο κίνητρο γι αυτή την άρνηση: Να μη διασαλευτεί η ηρεμία και η ισορροπία που έχει η ζωή τους.

σημείωση: οι αυτοκτονίες και οι ανεργία και οι λιποθυμίες των παιδιών και η εξαθλίωση…στα μάτια του κομματικού είναι ότι οι άγιοι κι οι μάρτυρες στα μάτια του χριστιανού…παράπλευρες απώλειες και καύσιμο στην πυροδότηση του οχήματος της ιστορίας (προς τον κομμουνισμό για τους πρώτους, προς τη βασιλεία των ουρανών για τους δεύτερους).

Φλυάρησα κυριακάτικα…Μπορεί να λέω και ανοησίες…
(αλλά αισθάνομαι άνετα να λέω και ανοησίες στην παρέα μας)

Καλημέρα !

chrismos είπε...

Έλα στην παρέα μας ζωγράφε
κάτσε και το σχόλιό σου γράφε
ξέχνα πινέλα και μπογιές
και για το κώμα της σα Λέκκας πες

Αν και προηγείται Ο.Υ.Κ. (ο δεσπότης) στις απαντήσεις, "κλέβω" τη σειρά του:
Βρήκα, λοιπόν, σπουδαία την ψυχολογική προσέγγιση που επιχειρείς με τον πετυχημένο παραλληλισμό στελέχους-χριστιανού.
Επιτέλους, ας διεκδικήσουμε και λίγο χώρο για τα "εσώψυχά" μας, και εύγε που το τολμάς.
Το έτσι κι αλλιώς πολύτιμο (και αναντικατάστατο) εργαλείο των Μ-Λ αναλύσεων δεν (πρέπει να) αποτρέπει την παράλληλη κατάθεση και άλλων ερμηνειών.
(Άλλωστε η λέξη "κόμμα" βρίσκεται σε αριθμητική και εννοιολογική αντιδιαστολή με τη λέξη "κοινωνία")

Φρενάρω έγκαιρα κι εγώ τη φλύαρή μου διάθεση, αφού νιώθω πως ο καύσωνας έχει χαλαρώσει την αυτοσυγκράτησή μου.

Καλές δροσιές!

theogrocer είπε...

Ζήτω! Τα 'πινα! Να ΄μαι. Συγχωρήσετε αλλά είπα ν' αλείψω λιγάκι.
Κως tea: Το "β" είναι όλα τα λεφτά και -μαζί με τα υπόλοιπα από kick εκατό- πολύ κοντά στήναν' τη λήψη που εγώ έχω για το συγκεκριμένο κώμα.
Chrismos: Ξερής ότι αιδώ δεν έχουμε πρώτο κώλο και ιεραρχικές δω μέσ'. Sim πληρώνεις; Άλλος Τέο σα θέλω να πω.