Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Επιτρέψτε μου να σας πω, με κίνδυνο να φανώ γελοίος, ότι ο πραγματικός επαναστάτης οδηγείται από το σπουδαίο συναίσθημα της αγάπης. Ίσως αυτό να είναι ένα από τα μεγάλα δράματα του πολιτικού καθοδηγητή. Πρέπει να συνδυάζει την ψυχρή ευφυΐα με το παθιασμένο πνεύμα. Πρέπει να διαθέτει κανείς μεγάλη δόση ανθρωπισμού, έντονη αίσθηση δικαιοσύνης κι αλήθειας.
Che Guevara

9 σχόλια:

chrismos είπε...

"Να νιώθουμε σαν προσωπική προσβολή κάθε πράξη που εναντιώνεται στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου, στην ευτυχία του, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου"
Earn, έστω, Τσε Γκεβάρα
(έστω και μια απλή αναφορά στα λόγια του είναι κέρδος)

theogrocer είπε...

Φόβε ρωτώ "Earn, έστω, Τσε Γκεβάρα"!

boula είπε...

Ναί, αλλά το είπε κι άλλος πριν τον Τσε
απέκτησε το παρωνύμιο Τσε (Che), εξαιτίας της συχνής χρήσης της λέξης che (φίλος ή και επιφώνημα: Ε εσύ!) που έκανε ο ίδιος μιλώντας,
από τα απομνημονεύματα του Αλμπέρτο Μπάγιο

theogrocer είπε...

Ποιος άλλος το είπε;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ λίγοι μπορούν να μιλήσουν έτσι και να τους πάρεις στα σοβαρά.
Κι ο Τσε , βέβαια, είναι (ήταν) ένας απ΄αυτούς

theogrocer είπε...

Το ξέρω καλά αυτό. Κάποτε τόλμησα να πω αντίστοιχα πράγματα στην εισήγηση μιας πολιτικής εκδήλωσης και κάποιοι κόντεψαν να με πάρουν με τις πέτρες...
Έκτοτε "απολαμβάνω" (είναι εμφανές άλλωστε) τα αποτελέσματα των δικών τους ιδεών και πρακτικών...

boula είπε...

Ο Χριστός μίλησε για την αγάπη σαν τρόπο επιβίωσης, μίλησε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, δηλαδή την επικαλέστηκε σαν μέσο αλλαγής του ανθρώπου και της κοινωνίας. Έλεγε "Εγώ είμαι" εννοώντας ότι ενσάρκωνε την Αγάπη.
Πιστεύω ότι αυτό κάνει αίσθηση, θέλει ψάξιμο, και επίσης επιβεβαίωση. Αργότερα ακολουθήθηκαν πολλές πρακτικές με βάσει τον χριστιανισμό ή ακόμη και αναβαπτίζοντας τον χριστιανισμό σε πολιτική και φιλοσοφία ή και σε οικονομική θεωρία.
Οι επαναστάτες έχουν αυτό το στοιχείο αναγνωριστικό της δράσης τους, της θεωρίας τους και αν αυτό χαθεί χάνεται και η επανάσταση.

chrismos είπε...

Boula,
Τι αδειάσεις τα επ' ήχοι ρήματα ήταν αυτά;;;!!!
Μάσα post, όμως...S!

boula είπε...

Chrismos,
δεν υπάρχει καμια έτοιμη συνταγή για αγάπη, για επανάσταση ή και για τα δύο.