Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012


Καλό καλοκαίρι...

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Παντού και πάντα, από την γένεσή του, ο Χριστιανισμός μετατρέπει τη γη σε μια κοιλάδα δακρύων. Πάντα κρατάει απ’ τη ζωή ένα αδύναμο, άρρωστο κομμάτι, πάντα ενσταλάζει το φόβο στον άνθρωπο μετατρέποντάς τον σε ένα διπλό ον, του οποίου οι ενέργειες χαραμίζονται στην πάλη ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή. Υποτιμώντας το σώμα ως κάτι κακό, ως την αιτία κάθε αμαρτωλού πράγματος, ο άνθρωπος ακρωτηριάζει την ύπαρξή του μέσα στη μάταιη προσπάθειά του να κρατήσει την ψυχή του καθαρή, ενώ το σώμα του σαπίζει…
Emma Goldman

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Αλλά η βία μας πρέπει να είναι αντίσταση των ανθρώπων εναντίον κτηνών και όχι άγρια σύγκρουση θηρίων με θηρία. Όλη η αναγκαία βία για τη νίκη όμως, τίποτα περισσότερο ή χειρότερο.
Errico Malatesta

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Έχεις χρέος να μισείς αν το μίσος σου για το δίκιο του ανθρώπου δουλεύει. Έχεις χρέος να μισείς αν αλλιώτικα απ’ τον βέβαιο χαμό δεν γλιτώνεις
Λέων Κουκούλας – «Έχεις χρέος»

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αν δεν συνευρίσκοντο –πρώτα ο Θεός- οι γονείς σου, δεν θα υπήρχες και επομένως δεν θα σε είχα κι εγώ ως αναγνώστη μονάκριβο. Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά βάνω την παραδοσιακή κλισεδιά «πρώτα ο Θεός» και στο παρελθόν. Όχι από συμφέρον να επικαλούμεθα τα πρωτεία του Μεγαλοδύναμου μόνο όταν περιμένουμε να ωφεληθούμε από ένα μελλοντικό γεγονός, αλλά ο χριστιανός ο σωστός, ο πρόστυχος, ο ανιδιοτελής θα τον βάλει τον θεό και στο παρελθόν, διότι ο Παντοδύναμος είναι άναρχος, ατελεύτητος και δεν φυλακίζεται στα στενά πλαίσια του συμβατικού ανθρώπινου ημερολογιακού χρόνου! Έτσι την πατάνε πολλοί αφελείς και μη ενημερωμένοι εν Χριστώ αδελφοί και χάνουνε το εισιτήριο για τον παράδεισο και πολλά άλλα μπόνους που θα εισέπρατταν αν είχαν μελετήσει εμβριθώς τους χριστιανοπατέρες του χρηματιστηριακού μοναχισμού όπως ο Εφραίμ και ο Αρσένιος, που ανέβηκαν τον Γολγοθά των επενδύσεων για να σωθεί το ποίμνιο από τη σφαγή της εωσφορικής οικονομικής κρίσεως.
Τζίμης Πανούσης – «Ο Στάλιν σκέφτεται για σένα στο Κρεμλίνο»

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012


Τόσο ποδόσφαιρο και τόσους μπάτσους, από τη χούντα είχαμε να δούμε...

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Προς Θεσσαλονικείς ιε΄ (+οε΄) επιστολή φαύλου

Αδελφοί
Μετά τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, να ‘σου κι ο Μίλτος Πασχαλίδης. Ας μην κάνουμε διακρίσεις μεταξύ αγαπημένων:
«Ο εβδομηντάρης που μπήκε στην εφορία ουρλιάζοντας “δε θα μου πάρετε το σπίτι” και πυροβόλησε στον αέρα, είναι μόνο η αρχή. Ο επόμενος δεν θα πυροβολήσει στον αέρα Θα σημαδέψει τον πρώτο κακομοίρη ταμία και μάλλον θα πετύχει τον πρώτο κακομοίρη φορολογούμενο που ελπίζει να ρυθμίσει τις οφειλές του. Και τις μολότοφ που είχε στην τσάντα, θα τις ανάψει βγαίνοντας απ’ το Πρωτόκολλο. Η γιαγιά που αυτοπυρπολήθηκε για να μην είναι βάρος στα παιδιά και τα εγγόνια της, είναι μόνο η αρχή. Η επόμενη γιαγιά θα αυτοπυρποληθεί στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ. Αγκαλιά με κάνα δυο υπαλλήλους. Ο 68χρονος που γκάζωσε τη BMW και φούνταρε στο λιμάνι του Πειραιά, είναι μόνο η αρχή. Ο επόμενος θα παρασύρει στο διάβα του και μερικούς ανυποψίαστους τουρίστες που ονειρεύονται διακοπές στα Κουφονήσια. Προσποιείστε τους “υπεράνω”, τσαλαπατάτε όποιον νομίζετε ότι δεν έχει τρόπο να αντιδράσει, ψηφίζετε νόμους-χειροπέδες για το καλό του έθνους, αλλά σε πολύ λίγο θα το πάρετε χαμπάρι. Με τα γερόντια δεν είναι να παίζει κανείς. Τους κόψατε τη σύνταξη, τους απαξιώσατε, τους εξευτελίσατε, δεν έχουν πια φράγκο για να παίρνουν δωράκια στα εγγόνια τους, τους συστήσατε να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα για να μην σας κοστίζουν στον προϋπολογισμό, λεηλατήσατε τις οικονομίες τους, καταχραστήκατε τις εισφορές τους, τους λοιδορήσατε, τους εξοντώσατε. Ένα μόνο δεν σας πέρασε απ το μυαλό. Τα γερόντια δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Τι τους νοιάζει αν, αύριο, βγουν στο δρόμο ζωσμένοι εκρηκτικά -κι όποιον πάρει ο Χάρος; Έτσι κι αλλιώς, το δικό τους ραντεβού με το Χάρο είναι ήδη κλεισμένο. Το δικό σας;».
"Φιλμ νουάρ" - Θεσσαλονίκη

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Στη χρεοκοπία του λαού απάντηση είναι η αντεπίθεση – Ισχυρό ΚΚΕ για να νικήσει ο λαός» (αφίσα).
Οι αφίσες είναι ακόμα κολλημένες σε τοίχους και κρεμασμένες σε κολόνες, δημιουργώντας ένα άκρως ειρωνικό ντεκόρ για την «επόμενη μέρα» του Περισσού, μετά την εκλογική συντριβή. Σε κάποιους σκεπτόμενους μέσα στο κόμμα του Περισσού ίσως αυτή η αφίσα, που συμπυκνώνει την κεντρική κατεύθυνση με την οποία κατέβηκε στις εκλογές, να δώσει ένα μικρό έναυσμα για να σκεφτούν πως μ’ αυτή την τακτική δεν είχαν καμιά ελπίδα στις δεδομένες συνθήκες. «Στη χρεοκοπία του λαού απάντηση είναι η αντεπίθεση». Ως εδώ καλά. Σε τι συνίσταται η αντεπίθεση; «Ισχυρό ΚΚΕ για να νικήσει ο λαός». Όταν κατεβαίνεις σε εκλογές και λες ότι για να νικήσει ο λαός πρέπει να σε ισχυροποιήσει, σημαίνει ότι ζητάς ψήφους. Η ψήφος, όμως, έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δεν συσχετίζεται με τους κοινωνικούς αγώνες, αλλά με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αν έχεις σκοπό ν’ αναπτύξεις λαϊκούς αγώνες, δεν έχει σημασία πόση είναι η κοινοβουλευτική σου δύναμη. Είτε μεγάλη είτε μικρή, το ίδιο κάνει για τους αγώνες, αφού αυτοί αναπτύσσονται έξω από το κοινοβούλιο, ερήμην των συσχετισμών του. Επομένως, οι πάντες αντιλαμβάνονταν το συγκεκριμένο σύνθημα ως ένα σύνθημα που αρχίζει και τελειώνει στη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Την αναφορά στην αντεπίθεση την αντιλαμβάνονταν ως «σάλτσα». Επομένως, η ίδια η τακτική του Περισσού (που δεν ήταν καινούργια, αλλά κρατάει χρόνια), έσπρωχνε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν καλύτερη κοινοβουλευτική αξιοποίηση της ψήφου. Αν ήταν να ψηφίσουν στο πλαίσιο των παλιών συσχετισμών, τότε ο Περισσός θα φαινόταν πιο αγωνιστικός από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μάζευε περισσότερα «κουκιά». Με τους συσχετισμούς της 6ης Μάη, όμως, το πράγμα άλλαξε και ο ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε στο δεύτερο γύρο όλο το «χαρτί». Ο Περισσός πλήρωσε τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό, τον οποίο δεκαετίες τώρα (από τότε που έπεσε η χούντα) καλλιεργεί.
εφημερίδα «Κόντρα»

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ο άνθρωπος αν θέλει στ’ αλήθεια να σωθεί, θα πρέπει να διασώσει τη γη και όχι τον ουρανό.
Emma Goldman

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012



Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Για ν’ αποδειχτεί εμπειρικά ότι οι καίσαρες στοιχίζουν ακριβά στους λαούς που τους επευφημούν, χρειάστηκαν δύο πενηντάχρονες, καταστρεπτικές εμπειρίες και παρ’ όλη τη σαφήνειά τους δεν φαίνεται να ήταν αρκετά πειστικές.
Gustave le Bon - «Ψυχολογία των όχλων»

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Πρέπει να απαλλαχτούμε από τις θεωρίες του ανθρωποκεντρισμού, όπως και από τις αφελείς θεωρίες της θρησκείας και όλων αυτών των πραγμάτων. Αλλά κυρίως, πρέπει να αντιληφθούμε ποια είναι η ουσία και το νόημα της ζωής! Δηλαδή, δεν γίνεται αντί να ζούμε, να προσπαθούμε να επιβιώσουμε!
Κάθε πλάσμα έρχεται στον κόσμο με δικαιώματα, με δυνατότητες, να ζήσει τη ζωή του, να χαρεί, να είναι χορτάτο, να καλύπτει τις ανάγκες του, κλπ. Αλλά ο άνθρωπος έρχεται σ’ έναν κόσμο, όπου εκτός από τους πορφυρογέννητους, δεν ξέρει που πάει και τι κάνει, και πώς να ζήσει.
Είμαστε πια μια κοινωνία σχιζοφρενών. Από τη μια ένας αφύσικος πολιτισμός και από την άλλη η οντότητά μας σαν άνθρωποι. Είμαστε ψυχασθενείς. Απλώς ο καθένας νομίζει ότι ο άλλος είναι, κι όχι ο ίδιος!
Αν θέλουμε να οραματιστούμε ένα ανθρώπινο μέλλον, οφείλουμε κατ’ αρχήν να το οραματιστούμε σε ανθρώπινα μέτρα. Αυτές οι χαβούζες που λέγονται πόλεις εξαφανίζουν τον άνθρωπο.
Δυστυχώς, για πρώτη φορά ζω σε μια κοινωνία η οποία δείχνει να χει πάθει εγκεφαλικό! Δεν αντιδρά με τίποτα! Να συμβαίνουν τόσο τρομακτικά πράγματα και μέσα σ’ αυτήν και στον κόσμο και γύρω της και να μην παίρνει χαμπάρι! Να μην αντιδρά με τίποτα!
Ο δρόμος προς την απελευθέρωση από τη βαρβαρότητα, είναι ένας δρόμος πάνω από την πυρά, που πρέπει να περάσει ο καθένας μας. Πάρα πολύ δύσκολος δρόμος.
Τολμάτε ρε, τολμάτε! Γράψτε αυτό που θέλετε, αυτό που σκέφτεστε.
Χρόνης Μίσσιος

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012