Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Προς Θεσσαλονικείς μα΄ (+οε΄) επιστολή φαύλου

   Αδελφοί
   Επιτρέψατέ μας να σας χαρίσομε δύο συνταγές, ως πράττει κάθε σεβόμενο εαυτόν και αλλήλους εξημερωτικό μέσο:
Συνταξιούχος φλαμπέ με μπάμιες
Υλικά: Ένας εξαθλιωμένος συνταξιούχος, ένα ψάρι, τριάντα κιλά απάθεια, δύο κούπες ανιστόρητοι συμβιβασμοί, δέκα χιλιάδες ένσημα, μια χούφτα μπάμιες, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου.
Παρασκευή: Ψήνουμε το ψάρι στα χείλη του συνταξιούχου, αφού πρώτα τον στύψουμε και συλλέξουμε τα τριάντα κιλά απάθειας που τον έχουν διαποτίσει. Του αφαιρούμε με στράγγισμα δύο κούπες ανιστόρητους συμβιβασμούς που ανακατεύουμε σε μπολ μαζί με τα ένσημα, για να ξανανταμώσουν όπως παλιά. Περιχύνουμε με όλα τα υλικά και με κρασί τον συνταξιούχο και του βάζουμε φωτιά, για να θυμηθεί τι έπρεπε να κάνει και τι κατέθεσε τελικά, εκτός από χρήματα. Σιγοψήνουμε στο φούρνο (η θάλασσα και τ’ αγόρι μου είναι για ντεκόρ). Αν οι μπάμιες είναι εκτός εποχής, στα υπουργεία θα βρούμε πολλούς.
Αμελέτητα σούβλας με σως ξυλάγγουρου
Υλικά: Δέκα αμελέτητα, μπόλικο αλάτι, ένα ξυλάγγουρο, τρεις ντομάτες, ψιλοκομμένα ζαρζαβατικά της αρεσκείας μας και λάδι.
Παρασκευή (ή και Σάββατο): Παίρνουμε τα αμελέτητα (υπάρχουν παντού, ειδικά σε κάποιους χώρους) και τα σουβλίζουμε μπας και εξυγιανθεί ο τόπος. Για τη σως καθαρίζουμε ένα ξυλάγγουρο (υπάρχουν στην τηλεόραση ή μπροστά στις βιτρίνες) και το κόβουμε φέτες (με πριόνι, γιατί είναι μόνο κόκαλα) αφού πρώτα αφαιρέσουμε επιχρίσματα και αξεσουάρ. Μαζεύουμε ζαρζαβατικά από αυτά που κοσμούν τις δημόσιες παρουσίες πολιτικών. Αναζητούμε το αλάτι στις αρθρώσεις των ασάλευτων, καθημένως ζώντων υποτακτικών και το λάδι στον κινητήρα της κρατικής μηχανής, όπου ρέει άφθονο. Εν ανάγκη στύβουμε ένα βασικό μέτοχο. Ανακατεύουμε τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά (σαν αυτή που άναψαν στους συμβασιούχους). Περιχύνουμε τα αμελέτητα και βάζουμε νέα φωτιά, δυνατή αυτή τη φορά (όπως αυτή που άναψε στις Σκουριές). Σερβίρουμε σε πιατέλα Μπαϊρακτάρη (Κόστα Βόδα).
"Φιλμ νουάρ" - Θεσσαλονίκη

2 σχόλια:

chrismos είπε...

Μ' αστέρ' chef!!!
Κερδίζεις un hachette μ' αίμα χέρια του chef!
(επειδή μερικά αμελέτητα είναι σκληρά ...καρύδια)

theogrocer είπε...

Τάξε room, ε! Ταφή νου, μ' ένα τι; TV ζουν, Austin ορατής άπω κατάστασης (όταν σπας ιώδια, όλο stop ωδή του)...