Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

«Τα μαύρα τα μαλλιά μας κι αν ασπρίσαν’ έχουμ’ εμείς αντάρτικη καρδιά». Οι στίχοι από το παλιό ελληνικό επαναστατικό τραγούδι, τραγούδι των αλύγιστων εξόριστων κομμουνιστών, ταιριάζουν «ταμάμ» στην περήφανη γιαγιά της Ισταμπούλ, που ο φωτογραφικός φακός τη συνέλαβε «επί το έργον» στην πλατεία Ταξίμ.
Βέβαια, αν η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στην Ελλάδα, θα προκαλούσε αμηχανία σε πολλούς. Είναι βλέπετε τ’ άσπρα μαλλιά που δεν επιτρέπουν να χαρακτηριστεί αυτή η αγωνίστρια «προβοκατόρισσα». Ενώ αν τα μαλλιά ήταν μαύρα, αν το σώμα δεν αποκάλυπτε την ηλικία, η δυσκολία θα εξαφανιζόταν. «Προβοκατόρισσα» και «γυναίκα της ασφάλειας» θα αποκαλούνταν.
Εμείς δεν έχουμε παρά να υποκλιθούμε στο αντάρτικο πνεύμα. Στο παράδειγμα της εμπράγματης μαχητικότητας, που ταυτίζεται με την αντίσταση με κάθε μέσο, με την ανάπτυξη της λαϊκής αντιβίας. Σ’ αυτό τον τομέα οι μαχητικοί διαδηλωτές των τουρκικών δρόμων μας (ξανα)παραδίδουν μαθήματα.
εφημερίδα «Κόντρα»

6 σχόλια:

chrismos είπε...

Εξαιρετικό το σχόλιο της "Κ".
Στα καθ' ημάς (στ' αγκάθι μας -ελλείψει Άρης· τερας μ' αντάρτικη καρδιά) αντίστοιχα μαθήματα παραδίδει η "παράνομη" και "ελεύθερη" ΕΡΤ κάθε Κυριακή (και ω! χειμώνων), αναμεταδίδω das: τη θείαλητουργία, Ιπποτών τίτλο "Ταχύρρυθμ' ΙΕΚ μάθηση λαϊκή σαν TV ass"

boula είπε...

αυτός ο τούρκος τούρκο θα με κάνει

(ατσάλινη καρδιά)

theogrocer είπε...

Καίμ' ή χειρότερα...

boula είπε...

καιγω που νόμιζα ότι ....
Τὶς πιὸ ὄμορφες μέρες μας δὲν τὶς ζήσαμε ἀκόμα
Κι ἂχ ὅ,τι πιὸ ὄμορφο θά ῾θελα νὰ σοῦ πῶ
Δὲ στό ῾πα ἀκόμα.
Ναζίμ Χικμέτ

theogrocer είπε...

Δηλαδή τι σε έκανε να πάψεις να το νομίζεις;

boula είπε...

Δεν είναι ακριβός ότι έπαψα να το νομίζω. Αλλά η ζωή προχωράει κι αυτά που μέν ουν πίσω μας, όπως οι στ΄ ήχοι του Ναζίμ μοιάζουν πολύ μακρινά, ξέθωρα, ίσως και ανιαρά. Οι σ' τοίχοι γεννούν άλλους τοίχους, θάλασσες και στεριές, που έχουν τη δική τους ομορφιά. Τα πιο όμορφα παιδιά έχουνε πια μεγαλώσει, τα πιο όμορφα τραγούδια τα τραγουδάμε ακόμη, κι αυτό που έχω να σου πω το ξέρεις ήδη ...
http://www.youtube.com/watch?v=2mcjFMxBfYM