Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μία εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας της τσαρικής Ρωσίας στα τέλη του 19ου αιώνα έλεγε: «Είναι ανάγκη να αποτρέψουμε από τη μέση εκπαίδευση τους μαθητές, που η κοινωνική θέση των γονέων τους δεν έπρεπε να τους κάνει να συνεχίζουν σπουδές στο γυμνάσιο και ύστερα στο πανεπιστήμιο». Γι’ αυτό τον σκοπό αυξάνονται τα δίδακτρα, με την εγκύκλιο να συνεχίζει: «Θα αποκλειστούν από τα γυμνάσια τα παιδιά που έχουν γονείς αμαξάδες, υπηρέτες, μαγείρισσες, πλύστρες, μικροέμπορους και άλλους της ίδιας κατηγορίας. Με εξαίρεση αυτά που έχουν εξαιρετικές ικανότητες, τα παιδιά δε θα αποσπώνται από το περιβάλλον στο οποίο ανήκουν και δε θα καταλήγουν -όπως έχει αποδείξει η πείρα- να περιφρονούν τους γονείς τους, να είναι δυσαρεστημένα από την κοινωνική τους κατάσταση και να επαναστατούν ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν και που είναι αναπόφευκτες από την ίδια την φύση των πραγμάτων».
Στην τσαρική Ρωσία του 1914, στα πανεπιστήμια δεν φοιτούν περισσότεροι από 36.000. Τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια ελέγχονται αυστηρά από τις αρχές. Στα γυμνάσια έγιναν αλλαγές στα προγράμματα, με τρόπο ώστε να μειωθούν οι ώρες που αφιερώνονταν στις φυσικές επιστήμες και να αυξηθούν οι ώρες που αφιερώνονταν στις νεκρές γλώσσες, που τις θεωρούσαν λιγότερο επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη.
Jean Ellenstein - «Ιστορία της Ε.Σ.Σ.Δ.»

2 σχόλια:

Penny είπε...

το λέγανε τουλάχιστον ξεκάθαρα..
δεν θέλουμε μόρφωση για τις άλλες τάξεις.
δεν επικαλούνταν αλλαγές στο όνομα μιας καλύτερης εκπαίδευσης,ενάντια στη διαφθορά κλπ παπά άριες..
σήμερα το σύστημα είναι πιο πονηρό και γι αυτό πιο υποκριτικό. γιατί ξέρει πια οτι η ταξική συνειδητοποίηση οδηγεί στην σύγκρουση. και η παιδεία ήταν πάντα το πρώτο μέτωπο κρούσης.

theogrocer είπε...

Πωλείς οστά.
Σήμερα "αυξήθηκαν τα μέσα και εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι", μεγάλωσαν οι ευαισθησίες, γι' αυτό τρώμε ξύλο στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας, τρώμε μεταλλαγμένα και σκατά στο όνομα της ποιοτικής και υγιεινής δια(σ)τροφής, δεν μαθαίνουμε τίποτε στο όνομα της ενημέρωσης, πεθαίνουμε από καρκίνους στο όνομα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Α ναι: και επαναστατούμε συζητώντας και καθιστοί (οι πιο τολμηροί, γιατί άλλοι είναι μονίμως γερμένοι σε ανάκλιντρα)!