Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οι διανοούμενοι είναι στην πλειονότητα τους σήμερα αυτό που αποκαλούμε μαντρόσκυλα του καπιταλισμού.
Η φιλοσοφία είναι μεν ένα στήριγμα, προσφέρει πνευματικά εργαλεία, αλλά δεν είναι αυτή που αλλάζει τον κόσμο.
Αν κάποιος αγνοεί παντελώς τον κόσμο ως έχει, δεν θα έχει την ελευθερία να αντιδράσει. Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν σε τι κόσμο ζουν, δεν γνωρίζουν τους νόμους του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ηγεμονία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ούτε πώς λειτουργεί ο μισθός. Αυτή η άγνοια, αυτή η μη αλήθεια στην οποία ζουν, απαγορεύει την ελευθερία της δράσης. Πολλοί θεωρούν ότι δημοκρατία είναι η ελευθερία της γνώμης. Δεν είναι αυτό. Γιατί η γνώμη είναι πάντα χειραγωγήσιμη, ενώ η αλήθεια όχι. Η προπαγάνδα αφορά τη γνώμη. Στην ουσία, η ελευθερία της γνώμης είναι η ελευθερία να μην καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Αυτή η ελευθερία στην πραγματικότητα είναι σκλαβιά.
Alain Badiou

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα κι αν κάποιος γνωρίζει τον κόσμο ως έχει, απο που πηγάζει η ελευθερία του να αντιδράσει; Επίσης, με ποιόν ακριβώς τρόπο, μηχανισμό, η άγνοια απαγορεύει την ελευθερία δράσης;
Απο την άλλη, σε ποιά εποχή οι άνθρωποι γνώριζαν σε τι κόσμο ζούσαν; Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε ούτε να δράσουν ούτε να αντιδράσουν.

theogrocer είπε...

Τρις πρώτα σείσου, έχουν ερωτηματικό και μία όχι. Απαντώ λακωνικά:
Ερωτηματικό πρώτο: Από τη γνώση του.
Ερωτηματικό δεύτερο: Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένη δράση και όχι με τη φιλοσοφική έννοια της.
Ερωτηματικό τρίτο: Σε όλες, πολλώ δε περισσότερο στη δική μας για ευνόητους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Με βάζεις τώρα να κά ψωφε άους οι α η οποία είναι πιο ακριβή κι από τη βενζίνη!
ΕΡ. 1. Αμέτρητες οι περιπτώσεις ανθρώπων που η γνώση τους τους έκανε αντι - δραστικούς. Είτε επειδή δεν είχαν αντίρρηση για τον κόσμο ως έχει είτε επειδή κατάλαβαν πως είναι μάταιο. Πόσοι για παράδειγμα - που ξέρουν τον κόσμο ως έχει - Έλληνες πολίτες συμμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες και δεν πήγαν σε πορείες που είχε απαγορεύσει η αστυνομία; Που πήγε αυτονών η πρότερη ελευθερία;
ΕΡ. 2. Οι Ρώσσοι χωριάτες το 17 δεν είχαν άγνοια του κόσμου έξω από τον δικό τους μικρόκοσμο; Κι όμως έδρασαν. Οι Γάλλοι χωρικοί του 1789 ήξεραν τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Ούτε καλά καλά στη Γαλλία δεν ήξεραν τι ακριβως γινόταν. Η άγνοιά τους δεν τους εμπόδισε να δράσουν.
Την ελευθερία δράσης την καθορίζει το εξουσιαστικό σύστημα. Αυτό απαγορεύει ή όχι κάποιες "δρασεις"
ΕΡ. 3 Σε καμία λέω εγώ!!! Μόνο τον μικρόκοσμό τους ήξεραν πάντα οι τοπικές κοινωνίες. Ακόμα και σήμερα , ακόμα και αναφερόμενοι σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται και ψάχνουν λίγο ( ή πολύ), αυτά που μαθαίνουμε για τον υπόλοιπο κόσμο είναι είτε γενικότητες , είτε σκόρπιες πληροφορίες για διάφορα συμβάντα από δω κι από κει. Δεν μας παρέχεται η δυνατότητα να τα συνδέσουμε όλα αυτά. Μπορεί να ξέρουμε τους στόχους ή τις μεθόδους του παγκόσμιου καπιταλισμού , αλλά δεν θα καταλάβουμε ποτέ την κουλτούρα της Κίνας, της Ινδονησίας, της Σ. Αραβίας, της Βραζιλίας κλπ, κλπ.
Εν τέλι (του μπαγλαμά) το μόνο που ξέρουμε για τον κόσμο είναι να τον δείχνουμε πάνω σε κάποιον "χάρτη"

Υ.Γ. Πολλά ΗΠΑ.

theogrocer είπε...

Seem φόνο σε ΚΑΠΗ α΄, δια φόνο σε άλλα.
Το ΠΑΜε ξανά: "Ο διάλογος μεταξύ ετεροφρόνων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός" έγραψε κάποιος.
Και Καμί αφορά, μπροστά σόλα. Αυτά λέω "άει στο διάλογο"... Με την Enya ότι ξοδεύουμε πολλή φαιά ου CIA σε λόγια και δεν μένει για (άμεση ή μη) δράση.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο καποιος, έπρεπε να γράψει κάτι και για το δι άλογο μεταξύ ετερομοφρονόδοξων.
Ψιλοκρυφορατσιστή τονκό βω.