Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Φραπές με… αυτοοργάνωση

Οι παλιοί παράγγελναν τον καφέ «βαρύ γλυκό», «με ολίγη», «γλυκύ βραστό», «μέτριο», «σκέτο». Αφού περάσαμε από διάφορα στάδια, τώρα έχουμε φτάσει στο «πιάσε ένα φραπέ με λίγη αυτοοργάνωση». Αναφερόμαστε σε διάφορα μαγαζιά (καφενεία, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες) που ανοίγουν κάποιοι, δίνοντάς τους το χαρακτήρα «κολεκτίβας» και διαφημίζοντάς τα ως «αυτοοργανωμένα εγχειρήματα» και τα παρόμοια. Είναι θεμιτό κάποιοι άνεργοι ν’ ανοίγουν συνεταιρικά ένα μαγαζί για να επιβιώσουν. Άντε να κλείσουμε τα μάτια στη νομική μορφή με την οποία ανοίγονται κάποια τέτοια μαγαζιά, για να έχουν καλύτερη φορολογική μεταχείριση. Όταν, όμως, χρησιμοποιούνται ιδεολογήματα που παίρνουν τη μορφή πολιτικών προταγμάτων, τότε πρέπει να φωνάξουμε «φτάνει, ως εδώ». Ένα μαγαζί είναι ένα μαγαζί, είτε το έχει ένας μαγαζάτορας είτε το έχει μια παρέα πρώην ανέργων. Αν η παρέα των πρώην ανέργων «χτυπάει» τις τιμές, με γεια της με χαρά της. Το ίδιο κάνουν και άλλοι μαγαζάτορες, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν πελατεία (δείτε τι γίνεται με την τιμή του καφέ σε πλαστικό). Όχι, όμως, να πουλάνε διάφορα παραμύθια για να τραβήξουν συγκεκριμένη πελατεία και μάλιστα να βλέπουμε να διαφημίζονται τέτοια «εγχειρήματα» ακόμα και από ιστοσελίδες κάθε άλλο παρά ανατρεπτικού περιεχομένου.
εφημερίδα «Κόντρα»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άσε δε που άμα παραγγείλεις Φρέντο, θα σου πουν πως έχεις μικροαστικές αντιλήψεις!

chrismos είπε...

Όχι σ' όλο. Κανείς δε σε παραξηγεί αν παραγγείλεις φρέντο. Το κλασικό, καθαρό και υγιεινό (σε αντίθεση με τα χημικά υποπροϊόντα) καφεδάκι είναι πλέον τρε μπανάλ στη μπανανία. Λόγω των ηλικιών που συχνάζουν εκεί, οι παραγγελίες αφορούν σχεδόν αποκλειστικά (κι εδώ "περί ορέξεως κώλο κι ηθόπιτα") σε φρέντο, εσπρέσο, βιενουά, άιρις και καπουτσίνο. Αν κάπου τσινω είναι η συνείδηση των πελατών στο ξε..χυλωμένο (χ)ιδεολογικό ένδυμα που φορούν κάποιες απ' αυτές τις "κολεκτίβες", για τους λόγους που πολύ σωστά επισημαίνει η "Κ".

Η πόση μείωση:
Στις ...Καμαρωτές συγκεντρώσεις (πριν τις πορείες) του χώρου της "αυτών ομοίας" καίτοι σ' αυτό οργάνωσης, τα παρακείμενα (ισρ-αλήτικων επι-χοιρι-ΜΑΤ-οικων συμφερόντων) Στάρμπακς, χέζονται στο τάλιρο, τη στιγμή που οι κολεκτίβες ...Bar-άνεμοι-yes!
Τόση βαθιάς είν' είδηση των ενταγμένων στη...ναυτονομία!)

theogrocer είπε...

Πωλείς οστά, τάπερ ή γράφεις Chrismos; Οπή ρε το σκέτο ρίγος. Δέσε Πειραιά.
-Ζουν;
-Ούτε πριν ούτε μετά.
Από αυτάκι: απαυτά με τραστ, ω βάθος Καίτη! Συν είδη σίτου, καθένα.
Από Τina Lee, ass, me per ass. Ως όνο Μάτα κωλεκτίβων πουά πλάκα νουν πλάκα (εμπόριο).