Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

(αρχειακό υλικό)
"Ανοιχτή Επιστολή
Προς τον Πρόεδρον του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ και Γενικόν Γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, σύντροφον κ. Λεωνίδαν Μπρέζνιεφ, εις Κρεμλίνον, Μόσχα, ΕΣΣΔ
Κοινοποίηση: Γενικόν Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Εξωτερικού), Ενταύθα.
Αγαπητέ κύριε σύντροφε Πρόεδρε,
Ελάβομεν το θάρρος να σας απευθύνουμε τον λόγον πιστεύοντες ότι τοιουτοτρόπως εκφράζομεν ουχί μόνον το ιδικόν μας ενδιαφέρον αλλά και τας ανησυχίας ολοκλήρου του προλεταριάτου και των συμμάχων αυτού τάξεων είτε ανήκουν στην αριστεράν είτε στην δεξιάν του ελληνικού πολιτικού κόσμου.
Είναι γνωστόν εις όλους μας ότι κατά την διεξαγωγήν της μεγάλης και ενδόξου Οχτωβριανής Επαναστάσεως, και εν συνεχεία κατά την διάρκειαν του εμφυλίου πολέμου και τας απόπειρας καταλύσεως του νεαρού τότε σοβιετικού κράτους από τους εισβολείς ιμπεριαλιστάς και τους λευκοφρουρούς, γιγαντιαία προσπάθεια κατεβλήθη για να γίνει δυνατή η διατήρησις και διαφύλαξις του κορμού δένδρου (κούτσουρου) επί του οποίου καθήμενος ο Β. Ι. Ουλιάνωφ (Λένιν) συνέγραψεν το "Κράτος και Επανάστασις" και "Δυο βήματα πίσω, ένα μπρος"... και αφού εγλύτωσεν και από αυτάς ταύτας τας εκκαθαρίσεις της σκοτεινής εκείνης εποχής του σταλινισμού και παντός είδους επίβουλος και ενορχηστρωμένας επιθέσεις των ιμπεριαλιστών και των πρακτόρων αυτών και των παντός είδους αντισοβιετικών προβοκατόρων, έλαβεν επί τέλους την θέσιν που ήρμοζεν παρά τω Μαυσωλείω Λένιν, κείμενον αντάξια μεταξύ των λοιπών επαναστατικών κειμηλίων.
Με βαθυτάτην όμως προλεταριακήν ανησυχίαν... επληροφορήθημεν ότι το εν λόγω κούτσουρον όχι μόνον δεν φυλάσσεται υπό τιμητικής φρουράς, ως έδει (παρά το γεγονός ότι ομοιώματα αυτού εκ ξύλου, γύψου, μαρμάρου, ορειχάλκου κ.λ. διατίθενται εις τους ευλαβείς προσκυνητάς από τα πέριξ του Μαυσωλείου ευρισκόμενα κομμουνιστικά περίπτερα, ομού μετά των προτομών και εικόνων του Β. Ι. Ο. Λένιν) δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως ειδική μέριμνα του μοναδικού τούτου κειμηλίου από τα καιρικάς συνθήκας..."

Χριστόδουλος Ξηρός
Ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής και αρχισυντάκτης της “Κουρελιάρικης Σημαίας” (“Ρακώδης Σημαία” εις τα αρχαία ελληνικά, “Κουρελί Μπαϊράκ” εις τα τουρκικά, “Σημαιόνοβα Τσουλόφσκαγια” εις τα ρωσικά, “Κουρελιέρ Σημαιά” εις τα γαλλικά και “Κουρέλαρυ Σεμάια” εις τα αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: