Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΞΑΡΧΕΙΑ: Εκ των λέξεων έξι και αρχή. Ονομάστηκε έτσι, γιατί στην αείμνηστη δεκαετία του ‘80 οι αθλοπαιδιές και το ξύλο με την αστυνομία άρχιζαν από νωρίς και συγκεκριμένα στις 6 το απόγευμα.
ΜΑΛΑΚΑΣΑ: Ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί τρακάρουν όλοι οι μαλάκες, προσπαθώντας να δείξουν ότι έχουν γρήγορα αυτοκίνητα.
ΔΕΚΕΛΕΙΑ: Εκ των αρχικών ΔΕΚΕ (Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων) και της λέξης λεία. Πήρε το όνομά της το 1964, όταν ο Κοκός ντε Γκρέτσια έστειλε εκεί την 1η ΔΕΚΕ να κάνει λεία την περιοχή, για να μπορεί να παίζει γκολφ και κρίκετ γύρω από τα ανάκτορα.
ΠΛΑΚΑ: Ονομάστηκε έτσι από τότε που άρχισε η συρροή τουριστών στην περιοχή και οι μαγαζάτορες έσπαγαν πλάκα, πουλώντας όλα τα είδη σε διπλάσια τιμή στους τουρίστες.
ΚΟΚΚΙΝΙΑ: Η ονομασία προέρχεται από τις αθλητικές και πολιτικές πεποιθήσεις των παλαιότερων κατοίκων (κομμουνιστές και Ολυμπιακοί).
ΡΟΥΦ: Ομοίως, επειδή εδώ διέμεναν διάσημοι ρουφιάνοι.
ΓΛΥΦΑΔΑ: Ομοίως, λόγω υψηλής συγκεντρώσεως γλυφτών.
ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ: Εδώ έβαλε το κεφάλι του κάτω από μια βρύση για να δροσιστεί ο Φειδιππίδης, όταν το 490 π.Χ. έτρεξε 42 χιλιόμετρα για να αναγγείλει τη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα (ως γνωστόν, τότε δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, ούτε είχε εμφανιστεί η πουστιά του Λούη με το κάρο).
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ: Ονομάστηκε έτσι λόγω των λύκων και άλλων σαρκοβόρων ζώων που κατοικούσαν στην περιοχή, πριν αρχίσει η Κηφισιά να εξαπλώνεται. Μεγάλη συγκέντρωση λύκων παρατηρείται ακόμα στα βόρεια προάστια.
ΚΟΛΩΝΑΚΙ: Από το περιβόητο κολωνάκι που είχε τοποθετήσει ο δήμαρχος Αθηναίων του 5ου αιώνα Περικλής, για να μην παρκάρουν τα μόνιππα οι Αθηναίοι. Το έργο επεκτάθηκε με σαμαράκια στην Αναγνωστοπούλου από κάποιον κάτοικο ονόματι Σημίτη και το συνέχισαν ο Αβραμόπουλος με ολούθε κιγκλιδώματα και η Ντόρα με τις παρκοεταιρίες.
ΤΑΥΡΟΣ: Εδώ μεταμορφώθηκε σε ταύρο ο Δίας για να κλέψει την Ευρώπη, να την πάει στην Κρήτη και να της κάνει τη γνωστή δουλίτσα (εξ ης και το μένος των Ευρωπαίων εναντίον μας). Το εγχείρημα της συνεύρεσης με την Ευρώπη επανέλαβε αργότερα επιτυχώς ο Ρεχάγκελ (διαβάστε και καμιά μυθολογία).
ΨΥΧΙΚΟ: Εδώ έμεναν ανέκαθεν οι πλούσιες, πληκτικές και κακάσχημες Αθηναίες κι όσοι τις επισκέπτονταν έκαναν ψυχικό. Κατ’ άλλους, η ονομασία προέρχεται από τον Ιπποκράτη, που όταν έμενε εκεί δήλωσε σε κανάλι της εποχής πως η ψυχή του είναι στην Κω (ψυχή – Κω), μαζί με κάτι ξεχασμένα όπλα.
ΚΥΨΕΛΗ: Η ονομασία έμεινε από τον καιρό που υπήρχαν μόνο μέλισσες στην περιοχή. Ο Δίας τις λυπήθηκε και τις έκανε ανθρώπους που όμως εξακολουθούσαν να ζουν ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα σε στενές τρύπες. Με την πάροδο των αιώνων μετεξελίχθηκαν σε βόδια.
ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ: Εκεί έμενε ο Αγαθαρχίδης (γιος του Αγάθαρχου) φίλος του παππού του Κλειτοριδοσθένη και μπατζανάκη του Αγαμίδη (γιου του Άγαμου).
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Θες άλλο Νίκη;» Από την ιστορική ερώτηση του Γαλέριου προς τη Νίκη, ερωμένη του και συννυφάδα του Αλέξανδρου, όταν την πήγε στο περιαστικό δάσος (εκεί που σήμερα υπάρχει το θέατρο διακόρευσης της τέχνης) για να την διακορεύσει (η ερώτηση έγινε μετά την διαδικασία). Σήμερα η διακόρευση συντελείται μέσω φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρώην σχέδιο «Καποδίστριας» και νυν «Κάλοι-κράτη»).
ΚΙΛΚΙΣ: Από το γνωστό δολοφονικό φιλί (kill-kiss) των παρεπιδημούντων ιθαγενών, ενδεικτικοί εκπρόσωποι των οποίων είναι κοντοί, δασύτριχοι και πόντιοι, απευθείας απόγονοι του Cercopithecus Ascanius (σώζεται ακόμη στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και ανατολικά ή νότια ως Κένυα, Ουγκάντα, Ζάμπια και Αγκόλα).
ΦΛΩΡΙΝΑ: Ονομάστηκε έτσι γιατί το 1940 ο στρατηγός Δαβάκης ανέβηκε στο Βίτσι (που πήρε το όνομά του από τη βίτσα που κρατούσε ο στρατηγός) και φώναζε στους Ιταλούς: «Φλώροι, να» κάνοντάς τους άσεμνες χειρονομίες.
ΧΑΛΑΣΤΡΑ: Κωμόπολη του βασιλείου των Μακεδόνων. Πήρε το όνομά της από τότε που ο Φίλιππος πήγε εκεί την Ολυμπιάδα για να συνευρεθεί μαζί της και τους έκανε χαλάστρα ένας αλβανός ποιμένας της περιοχής. Σήμερα της Ολυμπιάδας της κάνουν άνετα τη δουλειά οι πολυεθνικές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ: Ονομάστηκε έτσι διότι από τον μεσαίωνα ήταν πόλη ελευθέρων ηθών (εξ ου και η ονομασία της γειτονικής Καβάλας). Μόνο προπύργιο των ηθών στην περιοχή η Δράμα, όπως απορρέει από την ονομασία της.
ΛΑΜΙΑ: Πήρε το όνομά της από την ιστορική φράση του Καίσαρα «Μένη, Σίντυ, Βίκυ, ecco la mia citta», όταν την αντίκρισε από το μονοπάτι που λίγους αιώνες πριν είχε χρησιμοποιήσει ο Εφιάλτης.
ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ: Το θέρετρο αυτό της Χαλκιδικής αντλεί την ονομασία του από το γεγονός ότι παρόλο που δεν είναι μακριά, χρειάζεσαι πολύ χρόνο να φτάσεις εκεί, λόγω της διατήρησης του δρόμου στις προδιαγραφές της εποχής που πρωτοχαράχτηκε (πρόκειται για μεσαιωνικό πειρατικό μονοπάτι).
ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Από την αρχαιότητα η περιοχή ήταν τουριστικό κέντρο με πολλά clubs (κλωβούς) περί την Αγορά. Σ’ ένα από αυτά, ο Πεοκρούστης ο Αλικαρνασσεύς είδε μια μπαργούμαν (θεραπαινίδα) σκυμμένη και ανεφώνησε «καλή θέα» κι έτσι έμεινε το τοπωνύμιο στους αιώνες.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ: Μέρος που προτιμούν για τις διακοπές τους όσοι τελειώνουν τις σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πηγαίνουν εκεί μετά την μόρφωσή τους (μετά – μόρφωση). Κατά τη διάρκειά της πηγαίνουν στο θλιβερό Ποσείδι.
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ: Στο κέντρο του κάτω χωριού υπήρχε μια λεπτή καρυδιά (καρυά) την οποία οι κάτοικοι έκοψαν για να κάνουν bungalows, καθώς και για υποστύλωση των στάβλων που έκτοτε διαθέτουν ως τουριστικά καταλύματα.
ΚΑΤΑΚΩΛΟ: Ως γνωστόν η Ηλεία ήταν μια από τις περιοχές όπου στην αρχαιότητα προστατευόταν δια νόμου η παιδεραστία (διαβάστε και καμιά Ιστορία). Έτσι προέκυψε η ονομασία (κατά – κώλον). Νεότεροι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η ονομασία έχει σχέση με την αεροπορική βάση της περιοχής.
ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Ονομάστηκαν έτσι από τους κατοίκους τους, γιατί πριν προωθηθεί το τουριστικό ρεύμα στα ξεχασμένα αυτά νησιά, την έβγαζαν με σπόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: