Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η ευτυχία σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν είναι θέμα επιλογής ή τύχης: είναι καθήκον.
Το καθεστώς είχε ανάγκη την παρανοϊκή ξενοφοβία για να επιβληθεί και να επιβιώσει. Εμείς είχαμε ανάγκη την ιδιότυπη ξενομανία μας για να αντισταθούμε….
Το άγαλμα του τυράννου κατά βάθος συμβολίζει την ίδια την αιώνια ακινησία της τυραννίας. Διότι ο σκοπός της τυραννίας είναι να θέτει τα πάντα υπό καθεστώς ακινησίας: τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τον ίδιο το χρόνο. Να τα καθιστά όλα τελείως προβλεπόμενα και ακίνητα, όπως σε ένα νεκροταφείο.
Εγώ εξαρτώ από σας την επιβίωσή μου, εσείς εξαρτάτε από μένα την ευημερία σας.
Ένα καρπούζι που κλέβεις είναι αρκετό για κάποιον να σε σκοτώσει και αρκετό για τη δικαιοσύνη να αθωώσει το δράστη. Βλέπεις πώς ένας πολιτισμός ανθρωποκεντρικός, όταν στη θέση του θύματος είσαι εσύ, μετατρέπεται πολύ εύκολα σε καρπουζο-κεντρικό…
Αυτοί που σε φοβούνται περισσότερο είναι εκείνοι που συνήθως διαβάζουν λίγο και βλέπουν πολλή τηλεόραση. Εκείνοι που στέλνουν το παιδί τους στο ίδιο σχολείο με το δικό σου, που κατοικούν στην ίδια περιοχή με σένα, που στήνονται στην ίδια ουρά του ΙΚΑ με σένα από τα χαράματα. Εκείνοι που φοβούνται μήπως και ξεπέσουν στο επίπεδο των «Αλβανών». Εκείνοι πιάνονται με λύσσα από τα εθνικά χαρακτηριστικά, γιατί θέλουν να μη χαθεί αυτή η ευλογημένη διαφορά ανάμεσα στον ανώτερο και τον κατώτερο. Είναι, έτσι κι αλλιώς, η μόνη διαφορά που τους κάνει να νιώθουν πως δε βρίσκονται στον πάτο της κοινωνίας. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την απέχθεια των φτωχοδιαβόλων προς άλλους φτωχοδιαβόλους.
Γκάζμεντ Καπλάνι – «Μικρό ημερολόγιο συνόρων»

4 σχόλια:

chrismos είπε...

Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το βιβλίο τού Γκαζμέντ Καπλάνι και πολύ χαίρομαι που το φυτό του δένει και δίνει καρπούς!

theogrocer είπε...

Μακάρι να το διάβαζαν πολλοί (επίσης και τα άρθρα του στα "Νέα"), αντί να σχολούνται με το τι είπε η τηφλεόραση, τι ο χερ Χεριχέρης, τι μακρύ και τι κοντό ο ένας κι ο άλλος...

chrismos είπε...

Objection!!! Για τον Herr Χεριχέρη υπάρχει ένστυση!
Πρώτον· διότι μου άρέσει ΚΑΙ ως άντρας ΚΑΙ ως γυναίκα. Δεύτερον· είναι χρήσιμο να μαθαίνεις τις σκέψεις του ΤΟΞΙκού σου αντικάλου!

theogrocer είπε...

Η ένστυσή σας (objection) εδράζεται επί ενός Unknown Flying Object (UFO) και γίνεται δεκτή. Τη στυτική και πτητική λειτουργία των εν λόγω αντικειμένων, που διαμένουν σε γαλάζιες και φλερτάρουν με πράσινες πολυκατοικίες, την έχουμε γραμμένη στα παλιά blogάκια μας.
Τον λόγο έχουν και πάλη ο Μάρτης και η πωλήτική αγωγή...