Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

…Η κρατιστική εγκληματολογία πραγματεύεται το παράνομο έγκλημα, που ενώ είναι το λιγότερο σοβαρό από τα προβλήματα της κοινωνίας, αντιμετωπίζεται ως το σοβαρότερο. Σπάνια γίνεται παραδεκτή η ύπαρξη του νόμιμου εγκλήματος, ενώ στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί -όπως έγινε για παράδειγμα με την αναμφισβήτητη εγκληματικότητα του χιτλερικού καθεστώτος- τότε οι κρατιστές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ως προς την νομιμότητα ενός τέτοιου καθεστώτος. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ναζιστές ηγέτες «δικάστηκαν» σ’ ένα «δικαστήριο» για πράξεις αναμφίβολα νομιμοποιημένες από το γερμανικό κράτος, με βάση την εντελώς φανταστική υπόθεση μιας ανώτερης νομικής αρχής που σε τελική ανάλυση προκύπτει από το γεγονός ότι έχασαν τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν.
…Όταν διαβάζουμε στον τύπο ότι «τρομοκράτες έκαναν σαμποτάζ σε βάση πυρηνικών πυραύλων», η υποβάθμιση της γλώσσας φθάνει στο αποκορύφωμά της.
…Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο κόσμος, είναι οι τεράστιες δυνάμεις που σήμερα διαθέτει το κράτος και διαχειρίζεται το κατεστημένο.
…Ο αγώνας για να είναι κανείς άνθρωπος, απαιτεί περισσότερα από την εφαρμογή της αρχής της ισότητας ως βάσης της δικαιοσύνης. Απαιτεί περισσότερα από το να συμπεριφέρεσαι προς τους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται αυτοί σε παρόμοιες περιστάσεις. Απαιτεί περισσότερα από το να μη θέλεις να σε κυβερνούν και, ως εκ τούτου, να μη θέλεις να κυβερνάς άλλους. Απαιτεί περισσότερα από το να τρέφεις τους πεινασμένους, εφ’ όσον γνωρίζεις την οδύνη της πείνας. Απαιτεί να είσαι παρών τόσο όσον αφορά τον εαυτό σου όσο και τους άλλους, με τους οποίους πρέπει να συνάπτεις σχέσεις στοργής. Απαιτεί από μας να δείχνουμε την νέα αγωνιστική συνείδησή μας, να ενεργοποιούμε τους άλλους με τη ζωντάνια μας, να αναπτύσσουμε νέες σχέσεις και να προσπαθούμε να είμαστε καθαροί και δυνατοί. Η αμοιβαιότητα και η αλληλοβοήθεια είναι διαδικασίες που ενεργοποιούν μια κοινωνική τάξη πραγμάτων, στην οποία η ισότητα δεν είναι παρά η ελάχιστη αρχή της συνένωσης. Ο αγώνας για να είναι κανείς άνθρωπος, εμπνέει μια αγάπη προς τους άλλους που υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις της δικαιοσύνης. Ο αγώνας για να είναι κανείς άνθρωπος, αποδεικνύει περίτρανα ότι η ελευθερία είναι άπειρη και απεριόριστη...

Larry Tift – Dennis Sullivan – «Ο αγώνας για να είναι κανείς άνθρωπος»

2 σχόλια:

chrismos είπε...

Τι να σχολιάσει κανείς σ' αυτό το εξαιρετικό κείμενο! Εύγε που το επέλεξες και εύγε για τα εύστοχα links, ειδικά το τελευταίο (Imagine), που θα ήταν ωραίο να ακούγεται καθώς διαβάζει κανείς το κείμενο. Αν συμφωνείς, λοιπόν, πρόσθεσε κάτω από τους συγγραφείς κάποιες οδηγίες προς τους αναγνώστες, στο στυλ:
Αποθηκεύστε τη σελίδα ως σελιδοδείκτη, πατώντας control+T, αφήστε το τραγούδι να παίζει και ξαναφέρτε τη σελίδα, ακούγοντας και διαβάζοντας ταυτόχρονα.
(Αν διαβάζει ο Πάνος που τα ξέρει πολύ καλύτερα, ας με διορθώσει. Έτσι κι αλλιώς, τέτοια κείμενα είναι κρίμα κανείς να τα διαβάζει μόνο μία φορά...)

theogrocer είπε...

Εύχαρις στω φυλλαράκι. Ευτυχώς είναι τόσο πολλά τα αξιόλογα κείμενα κι αποσπάσματα, που δεν ξεμένουμε από πνευματική τροφή. Κι αν έρθει και η δράση (στη βράση, που κολλάει το σίδερο για να το φάει η μύγα, καθώς το κουνούπι θα τρώει ατσάλι, άτσαλα) όλα θα είναι καλύτερα.
Κυριακή των βα΄ ιών αύριο και στέλνω τον σχετικό ύμνο, με την τύπου Θάνου Μικρούτσικου εισαγωγή: δυο ώρες (εντάξει, τρία και κάτι λεπτά)
http://www.youtube.com/watch?v=Xf5Hf8P9UKM