Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η σήψη του καπιταλισμού δείχνει τη σήψη της σύγχρονης κοινωνίας μαζί με τους νόμους της και την ηθική της.
Για να εξασφαλίσουν το θρίαμβο των συμφερόντων τους στα μεγάλα ζητήματα, οι κυρίαρχες τάξεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν παραχωρήσεις στα δευτερεύοντα ζητήματα και φυσικά μόνο στο βαθμό που αυτές οι παραχωρήσεις συμβιβάζονται με τα λογιστικά τους κατάστιχα.
Η μπουρζουαζία, που ξεπερνά κατά πολύ το προλεταριάτο σε τελειότητα και αδιαλλαξία ταξικής συνείδησης, ενδιαφέρεται ζωτικά να επιβάλει τη δική της ηθική φιλοσοφία στις εκμεταλλευόμενες μάζες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι συγκεκριμένοι κανόνες της καπιταλιστικής κατήχησης κρύβονται κάτω από ηθικές αφαιρέσεις, πατροναρισμένες από τη θρησκεία, τη φιλοσοφία ή από κείνο το νόθο πλάσμα που λέγεται «κοινή λογική». Η έκκληση σε αφηρημένους κανόνες δεν είναι ένα απλό, αμερόληπτο φιλοσοφικό λάθος, αλλά ένα αναγκαίο στοιχείο στο μηχανισμό της ταξικής απάτης. Η αποκάλυψη αυτής της απάτης, που διατηρεί στη ζωή την παράδοση χιλιάδων χρονών, είναι το πρώτο καθήκον κάθε προλετάριου επαναστάτη.
Το ζήτημα δε βρίσκεται στο ποιο από τα εμπόλεμα στρατόπεδα προκάλεσε ή είχε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Η ιστορία έχει διαφορετικά μέτρα και σταθμά για την ωμότητα των Βορείων και την ωμότητα των Νοτίων στον εμφύλιο πόλεμο. Ας μην τολμήσουν οι κατάπτυστοι ευνούχοι να μας πουν ότι ένας δουλοκτήτης που με την πονηριά και τη βία κρατάει έναν δούλο αλυσοδεμένο και ένας δούλος που με την πονηριά ή τη βία σπάζει τις αλυσίδες του, μπορεί να είναι ίσοι μπροστά σε ένα δικαστήριο ηθικής!

Leon Trotsky – «Η ηθική τους και η ηθική μας»

8 σχόλια:

chrismos είπε...

Από τη στιγμή που το άρθρο αμφισβητεί την ύπαρξη του Πανάγαθου και των Παναγαθιάρηδων που τον πιστεύουν, ΜΗΝ περιμένεις να συμφωνήσω! Μπορεί η καπιταλιστική ηθική να είναι για τον πούτσο, αλλά η θρησκεία μας υπαγορεύει ηθική μ' αρχίδια, όχι μαλακίες!
Τα ίδια με τον Τρότσκυ μου έλεγε και ο φίλος μου, ο Ανέστης κι εγώ τα πήρα στον Κρανίου τόπον και του είπα: "Χρηστος εξΑνέστη!" Ο Ανέστης δεν με πίστεψε και με ρώτησε: "Σοβαρά;" και τότες του απάντησα: "Αληθώς, Ανέστη". Και τότες ο Ανέστης με πίστεψε και δεν ξαναερεύνησε...
Στα λέω ως ο συνήθης αήθης που η ηθική του τον ωθεί από έμβρυο και με εμβρίθεια να βρίζει τα θεία.

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα πάψουν κάποια παλιά κείμενα να είναι σα να γράφτηκαν σήμερα;

theogrocer είπε...

Το πνεύμα σας αντιμάχεται τον κατεστραμμένο γονιδιακό χάρτη του homo catanaloticus και τη νοητική υστέρηση του homo apathous του 21ου αιώνα.
Καπότες το Βύζα αντίο, αυτό κρατώ rash ήταν ο Αλέξιος, που κάποιος είχε λοιδορίσει στο Λοιδορίκι. Ο ξάδερφός του Δυσλέξιος, ήταν α΄ κώλου θως της tour Κικής press βίας (βίας δια του τύπου) και μέγας σφογγοκωλάριος στην αυλή της miss Trash στο Μιστρά. Ήταν απευθείας απόγονος του κερκοπιθήκου και πρόγονος του Πιπακωνσταντίνου, διακορευθείς στα δώδεκα χρόνια του από έναν μοναχό, ακόλουθο του ρητού "μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα".
Τι θέλω να πω με τα παραπάνω; Μα είναι προφανές: τίποτα!... Απλά, μιλείς μονής ότι "ανδρών επί φαλλών πάσα γη τάφος". Toy story κόκα θηκών μας ίνες ή μαντικό.
Εγώ δεν είμαι Τροτσκιστής, αλλά ένα κράμα Διαμαντοπουληστή, Παγκαληστή, Καραμανληστή κι άλλων 37 ληστών (Ali baba not included). Είμαι και λίγο Πουτινιστής...
Σας φυλώ

theogrocer είπε...

Όταν η ανθρωπότητα εξέλθει από την προϊστορία, Σολωμάντζαρε. Όταν ο άθλιος, γερασμένος κόσμος της εκμετάλλευσης αντικατασταθεί από το βασίλειο της φαντασίας αλλά και της λογικής, της υπευθυνότητας, της δικαιοσύνης και γενικά όταν ανακαλυφθεί ότι υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο...

chrismos είπε...

Κι εγώ δεν είμαι Τροτσκιστής,
είμ' ένας χοίρος.
Είμ' ένας χοίρος της στιγμής
που δίχως ίχνος ηθικής
γράφει προχείρως.

Εγώ δεν είμαι ποιητής
στίχους σκαρώνω.
Στους κώλους της πολιτικής
της αστικής της ηθικής
να τους στιχώνω.

Εγώ τις ντίβες εκτιμώ,
την ΓΑΠ θαυμάζω.
Και την σορό της θα τιμώ
σωρό σε τάφο ομαδικό
θα τη στοιβάζω.

"Η ηθική τους και η ηθική μας" ικανοποίηση. (εις έτη ανικανοποίητη. Ως πότε;;;)

theogrocer είπε...

Πόσοι απ' really δες χαμένοι
πληθαίνουν οι προς κείνη Μένη
ακώλουθοι των μυθευμάτων
σα πήζουν, αλλά τέλος πάτων...

Κι ένα chanson Sarakatsanation:
"Πότε θα 'ρθει μια άνοιξη
θα 'ρεθι ένα καλοκαίρι
να βγούμε κλέφτες βρε παιδιά
κλέφτες στα κορφοβούνια"

chrismos είπε...

Στα κορφοβούνια ή μπορεί
κι εκεί στα Τουρκοβούνια
προς του Παπάγου εννοώ
που 'χει πολλά γουρούνια
που ξεχειλίζει η κοπριά
και νοιώθεις αναγούλες
ακόμη μια εικοσαριά
να 'χαμε Παναγούλες...

theogrocer είπε...

Αυτά είναι άπω δεκτά μόνο σε περίπτωση δικτατορίας. Τότε που όροις μένει παλιάτσοι -αργότερα πρωθιππουργοί- πετούσαν τρακατρούκες και μάζευαν επαναστατικά ένσημα του put σου. Για να έρθουν αργότερα και να εκστομίσουν ευχαριστήρια στους αμερικάνους, που ούτε το καθεστώς που δήθεν πολεμούσαν δεν τόλμησε!
Τώρα είναι άκαιρα, γιατί "ζούμε στην καλύτερη δημοκρατία που είχαμε ποτέ", όπως είπε κι ένας έχων τρία σβέρκα και τέσσερα σαγόνια ανθρωπίδης ex cathedra.
Πεπερασμένα μεγαλεία...