Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η εξουσία παρέχει κάθε τι που θα μπορούσε να ζητήσει ένας ψυχοπαθής. Του παρέχει έναν ολόκληρο κόσμο για να μισεί, κατ’ επέκταση του αρχικού του μίσους για τον κόσμο. Η δουλική ταύτισή του με την εξουσία, τον καθιστά αυτομάτως διαχειριστή και ενίοτε ιδιοκτήτη ανθρώπινων υπάρξεων, που πάνω τους μπορεί να εκτονώνει την κτηνωδία που απορρέει από το μίσος της εικόνας του εαυτού του. Κι έτσι μπορεί να ανέχεται την απεχθέστατη και ανυπόφορη εικόνα του. Κινούμενοι σ’ ένα διπλό επίπεδο, οι εξουσιοφρενείς είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μια δισυπόστατη «νέο-γλώσσα», όπως αναλύθηκε από τον Orwell στο «1984».
Το πώς νοιώθω καθορίζεται από την αυξανόμενη αηδία μου για τον κόσμο όπως είναι και την απόφασή μου να εναντιώνομαι σ’ αυτόν όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα. Από τη θέλησή μου να αντιπαλεύω τις αφανιστικές επιλογές της εξουσίας. Και από τη μόνιμη αγωνία και τη σταθερή μου απόφαση να μη βρεθώ ποτέ συμπαραταγμένος με τον δήμιο. Που κατά περίπτωση μεταμφιέζεται σε «σωτήρα», ασφαλίτη, χωροφύλακα, στρατοδίκη, παρακρατικό, κομματικό καθοδηγητή, ψευτο-θεραπευτή ή δήθεν επιστήμονα.

Κλεάνθης Γρίβας – «Αντίσταση στην εποχή του τίποτα»

10 σχόλια:

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Θεωρώ το Γρίβα έναν από τους διανοητές που έχουμε την τύχη να βρίσκεται στη γειτονιά μας (και χρονικά και τοπικά). Μπορεί αυτά που λέει να θέλουν ψάξιμο, αλλά ο τρόπος που τα λέει μας δίνει μια καλή εικόνα του ότι ρήτορας δεν σημαίνει να μιλάς σαν μαλάκας (βλέπε Χατζηνικολάου, Γκιουλέκας, Λουκάς κλπ), αλλά αυτά που λες να έχουν ουσία, ή τέλος πάντων να κινούν τα γρανάζια της σκέψης. Με λίγα λόγια είναι το αντίθετο του παπαρολόγου. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου με πολύ έντονη προσωπικότητα που επιβάλλεται στην όποια ομήγυρη χωρίς καμία προσπάθεια. Παρεμπιπτόντως, χρόνια πολλά σε όλους, εβίβα και στην ψ… του Γρίβα!

theogrocer είπε...

Βλέπω ότι είστε σε καλεί γειτονιά Πάνω.
Χαίρομαι για τις θεωρήσεις και τις θεό ρύσεις σας, άλλωστε είναι γνωστή η ρύση "Γρίβα μ' σε θέλει ο βασιλιάς". Ώμος Τίτους θέλατε τους όνο μαστικούς προς διορισμούς, γιατί αφήνετε άπω ρήματα στο blogάκι μου;
Πάντως, με έντυπο CIA ζουν τα επ' όνοι μα που εμπεριέχουν αποδοκιμασία (-ου) ή το εν δηκτικό -ass...

chrismos είπε...

Με όσα γράφετε παρά Πάνο, δεν έχετε το theo σας! Βέβαια ΑΝ υπάρχει Χριστός, διότι Χριστός ΑΝ έστι, την κάτσαμε τη βάρκα "...καίεις το σπίρτο εξώτερον" (που λένε κι οι αχρηστιανοοι-οι άχρηστοι, αν νοείς).
Ωστόσο συμφωνώ με τον συμπαθή Κλεάνθη, αλλά λίγο μπερδεύτηκα, καθότι:
1. ΚΑΙ ψυχοπαθής είμαι, ΚΑΙ τίποτε δεν μου παρέχει η εξουσία, ΚΑΙ δεν την ασκώ σε ΚΑΜΙΑ ανθρώπινη ύπαρξη.
2. Ωσαύτως, ΚΑΙ δεν είμαι εξουσιοφρενής, ΚΑΙ chrismoποιώ δισυπόστατη "νεο-γλώσσα" (γμτ διςλεκσία μου...)
3. Όχι μόνο αντέχω, αλλά ΓΟΥΣΤΑΡΩ την απεχθή και ανυπόφορη εικόνα μου, που μισεί το γνωστό πολιτικό και οικονομικό αληταριό ("σωτήρες", ασφαλήτες, δικασταλήτες κλπ.)
Σε μια παλιοκοινωνία που νοσεί, ο καθένας μας είναι το κατά δύναμιν ψυχασθενής (ή οφείλει να γίνει!...)
Επιτέλους να δοθεί ένα τέλος σ' αυτή την παπαριά της "θετικής σκέψης", δηλ. της παθητικής στάσης, που βολεύει τέλεια τους κρατούντες! Πως γίνεται να γαμάνε και να μην εξανίστασαι;;;

Sorry για το παραχοίρημα, αλλά...
...Χρήστος εξΑνέστη! (όπως κάθε χρονιά...)

theogrocer είπε...

SOS το, πράγμα Τίκα σώστο κάθε επιχοίρημά σας, φυλλόΧρηστε. Μην μπερδεύεστε και μην πέρδεστε μέσα σένα κλειστό ιστιότοπο. Πράγμα τι γάμα ναι, αλλά θα γη ρύσει ο τροχός της εις το Ρίας και θα γάμοι σικέ ο φτωχός.
Έσω έτυμος...

chrismos είπε...

Το "ESSO έντιμος" μη το λες σε μένα. Να το πεις στον παραΒατη-ικανό, δηλ. στον Πάπα-Πύον, πουστα κωφάλαλα παιδιά θωπεύει την ψ...υχή τους (μη χESSO PAPPAS...) και έπειτα τους διδάσκει την προστυχιά που θα πάθουν οι πιστοί αν μαρτυρήσουν τη στύση του:
"Προστυχούμεν σε τα Πάθη Πιστέ, μπήξον υμίν και την εν λοξών σου ανάστυσιν".
Και μετά κάνει την πάπια , ο Πα παπίος εκ των ουχ' έσω...(ου χESSO PAPPAS...)

Ένδοξα τα άνθη σας, Κλεά άνθη, αλλά η εξουσία με κάνει ανθηρόστωμό...

theogrocer είπε...

Ωπα pas Πύος απεδήμησεν προ καιρού, λαμβάνοντας ίσως την απάντηση στο ερώτημα "ναζί κανείς ή να μυζεί". Ωστόσο, δεν έχουμε απάντηση επί του ιδίου ερωτήματος από τον σε βενεδικτίνη παραπέμποντα σημερινό πάπα (κάτι περί να ζει μελανιάζει το βιογραφικό του). Α παπά!
Πάντως, η παιδερ-αστεία, οι σοδομισμοί και δια φορές άλλες ευαγείς δραστηριότητες, συν Anton τε συχνά σε τοιούτους κύκλους (ή και τρίγωνα Πανοράματος ή παροράματος).
Το λόγο έχει η τυφλή δικαίως υνί.

chrismos είπε...

Την τύφλα της κι αυτή...
Κι όπως λένε κι αρχαίοι Αβορίγινες για τα γνήσια ποντιακά αυγά (αβό ορίτζιναλ):
Οι Πάπα Πύες αποδημούν,
αλλά το πύον μένει
και τα κωφάλαλα πηδούν
σαν γνήσιοι ιερωμένοι

theogrocer είπε...

Δεν ξέρω τι λένε οι αβ original, ξέρω ώμος ότι δισκο-λεύομαι να πόστα αγγλικά δύω μόλις φράσσεις: «Τρεις μάγισσες κοιτάζουν τρία Swatch ρολόγια. Ποια μάγισσα κοιτάει ποιο Swatch ρολόι;» (Three witches watch three Swatch watches. Which witch watches which Swatch watch?).
Κι αν δυσκολεύομαι στο παραπάνω, σκέψου τι παθαίνω στο ακόλουθο: «Τρεις μάγισσες μετά από εγχείριση αλλαγής φύλου κοιτάζουν τρία Swatch κουμπιά ρολογιού. Ποια εγχειρισμένη μάγισσα κοιτάει ποιο κουμπί Swatch ρολογιού;» (Three switched witches watch three Swatch watch switches. Which switched witch watches which Swatch watch switch?).
Υπάρχουν ώμος και χοιρότερα, αφού αυτό δε λέγεται με τι ποτά: «Τρεις Ελβετίδες μάγισσες πόρνες, οι οποίες επιθυμούν εγχείριση αλλαγής φύλου, κοιτάζουν τρία Swatch κουμπιά ρολογιού. Ποια ελβετίδα μάγισσα πόρνη, η όποια επιθυμεί εγχείριση αλλαγής φύλου κοιτάζει ποιο κουμπί Swatch ρολογιού;» (Three Swiss witch bitches, which wished to be switched swiss witch bitches, wish to watch three swiss Swatch watch switches. Which Swiss witch bitch which wishes to be a switched swiss witch bitch, wishes to watch which Swiss Swatch watch switch?).
Γάμοι set άφυλα ράκη…

chrismos είπε...

So, στάφυλα ρακη. Πόρδιος δεσμός, σωστός γρίφος και τι Γρίβος!!!
Γι αυτό κάνω μια up-ελπίς-μένει προς-Πάθη-Α΄ να "δέσω" όλα τα σχόλια σε μια comme πόστα:
Εβίβα, Γρίφο μ' σε θέλει ο βασιλιάς των ρολογιών, που δείχνουν την ώρα της αντίστασης στην εποχή των τιποτένιων.

(Πόστα πήγα; Πήγα SOS;)

theogrocer είπε...

Αν και καθήμενος or θα γράφεις. Έχυσε φέσι στη στιχουργική. Cine χύσε δρυ μυτερός...