Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Χάρη στην έμφυτα ανταγωνιστική φύση της, η αστική κοινωνία όχι μόνο στρέφει τους ανθρώπους τον ένα ενάντια στον άλλο, αλλά κι ολόκληρη την ανθρωπότητα ενάντια στον φυσικό κόσμο. Η αντίληψη ότι ο άνθρωπος πρέπει να κυριαρχήσει πάνω στο περιβάλλον, προέρχεται άμεσα από την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο. Ο εκφυλισμός του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον εκφυλισμό της υπάρχουσας κοινωνικής δομής.
Οι ανάγκες κατασκευάζονται από τα ΜΜΕ για να δημιουργήσουν μια ζήτηση για ολότελα άχρηστα εμπορεύματα, που το καθένα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να φθαρεί μετά από μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο. Η λεηλασία του ανθρώπινου πνεύματος από την αγορά, μπορεί να παραλληλιστεί με τη λεηλασία του πλανήτη από το κεφάλαιο. Η ιδιοκτητική κοινωνία, η κυριαρχία, η ιεραρχία και το κράτος, σ’ όλες τους τις μορφές είναι εντελώς ασυμβίβαστες με την επιβίωση της βιόσφαιρας. Η οικολογική δράση ή είναι επαναστατική δράση ή δεν είναι απολύτως τίποτα.

Murray Bookchin – «Η οικολογία και η επαναστατική σκέψη»

6 σχόλια:

chrismos είπε...

Καταναλωτικά γουρούνια
μας κρεμάσανε κουδούνια
αν δεν μπεις στο κοπάδι
πίσσα και πούπουλα...
(Τζιμάκος)

Χρυσογελώντας με το "τίποτα", απορώ με τους επαναστάτες στο τελευταίο λινκ. Πως δεν έχουν συλληφθεί ακόμα;;;

theogrocer είπε...

Χα,χα! Δεν συνελήφθησαν γιατί στον συν ελήφθησαν (ως συνιστώσα). Αλλά και γιατί έχουν deal (όχι στην Καρόλου Ντιλ) με την Beer Billy για τις ΜΚΟ (Μπίζνες Κερδοφόρου Οικολογίας).
Χρυσογελώ κι εγώ οικωλογικά, τόσο που από το τρέμουλο έγινα τρεμόπουλος!...

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Εγώ είμαι πάλι. Σας έχω κάνει κεφάλι τώρα τελευταία με τη φλυαρία μου, αλλά γράφω για καλό σκοπό. Δεν θα σχολιάσω το ίδιο το κείμενο, αλλά το blog γενικότερα. Είναι λιτό και άψογο!

theogrocer είπε...

Σας ευχαριστώ όλο ψίχα Πάνω! Πέρα αστέ να σας κεράσουμε κάτι για τα καλά λόγια σας. Για την ακρίβεια ο Chrismos κερνάει μπύρες, άπω τέλεσμα μιας εις το Ρίας στην οπή α΄ εμμέσως εμπλέκεστε...

chrismos είπε...

Άλλος αναρτάει, άλλος πλερώνει, να 'ουμ...

theogrocer είπε...

Μίμη λάσκα θόλου! Έχε Harry που δεν PIN ω μπύρα "Trap", εκείνη τη μοναστηριακή με το βαρύτιμο μπουκάλι-καλλιτέχνημα που κάνει καμιά 15αριά ευρώπουλα το τεμάχιο...
Δεν θέλω να 'μαι κεράσι σαρκίο χαβά λες. Και η σάλα με υγεία.