Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Η αστική τάξη γνωρίζει τι είναι οι ταξικές διαιρέσεις και τι συνεπάγεται η πάλη των τάξεων. Είναι η δουλειά της να προωθεί τα συμφέροντα της με απηνή ευρωστία.
Η πολιτική είναι το σύστημα της κατάληψης της εξουσίας και της διατήρησης και άσκησης της εξουσίας. Μπορεί να είναι αναγκαίο να ζητήσουμε από τους πολιτικούς να φύγουν. Οσοδήποτε δυναμική και κατανοητή είναι η διακήρυξη αυτού του «αφήστε μας ήσυχους», δεν είναι αρκετή. Αυτό που χρειάζεται να κατανοηθεί είναι ότι η συγκροτησιακή βάση του κράτους δεν εδράζεται στην πολιτική τάξη. Αυτό που πρέπει να αναιρεθεί είναι η μορφή του κράτους, το οποίο ο Marx συνόψισε ως «τη συγκέντρωση της αστικής κοινωνίας». Εν ολίγοις, η δυσαρέσκεια με τους πολιτικούς ισοδυναμεί με -παραφράζοντας τον Marx- μία κριτική των χαρακτήρων-μασκών, η οποία εκτρέπεται από την κοινωνική συγκρότηση της ύπαρξης τους και λόγω αυτού καταφάσκει το κράτος ως εάν να ήταν ένα «ανεξάρτητο ον το οποίο κατέχει τις δικές του διανοητικές, ηθικές και φιλελεύθερες βάσεις» (Karl Marx). Ισοδυναμεί λοιπόν σε μία απλή εξέγερση για ένα ενάρετο κράτος –ένα κράτος, δηλαδή, το οποίο διασφαλίζει το bonum commune της αστικής κοινωνίας. Η δυσαρέσκεια είναι σημαντική. Ωστόσο, εάν θέλει να λάβει υπόψη τον εαυτό της σοβαρά, θα πρέπει να αποκαλύψει το σαθρό χαρακτήρα της αστικής κοινωνίας και του κράτους της και να το κάνει αυτό αναγνωρίζοντας ότι είναι η δική της κοινωνική πρακτική που συγκροτεί το χαώδη κόσμο του κεφαλαίου.

Werner Bonefeld – «Παγκοσμιοποίηση: Κρίση ρύθμισης ή κρίση κεφαλαίου;»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι πως η τελευταία πρόταση είναι όλη η ουσία του κειμένου.
Φαντάζομαι επίσης πως όλα αυτά είναι φαντασιώσεις μου λίγο πρω(κ)τού πιω μια HUH COLA και ανάψω ένα Winston μαλακό με το big αναπτηράκι μου.

Υ.Γ. Εντάξει το HUH COLA ήταν καλλιτεΓνική αδεία. AMSTEL COLA επι το ρεαλιστικότερον.

theogrocer είπε...

Η τελευταία πρόταση συναντά την αντίστοιχη δική σας, στην τελευταία απάντηση στον Chrismos (ανάρτυση: Κύκλωπας).
Σας καλώ και σας παρακαλώ, την κόκα που περισσεύει από την κόλλα σας, να την παραδώσετε στην ομάδα ΔΙακίνησης Άσπρης Σκόνης...
Σπολλάτη.

chrismos είπε...

Καλάμου φύλλα ρακιά,
Borita γουρούνια να πουλάνε τη Nero οίνοι, αλλά δεν έχουν police ή ποτ' έμπειρες, Κεμάλ εις τα Άμστελ!!!
(Μην τα ισοπεδώνουμε όλα...)

Ωστόσο, συμμερίζομαι την άποψη για τη σοβαρότητα της δυσαρέσκειας. Τα ποσά, δηλαδή, της επαναστατικής κοινωνικής πρακτικής και της ασυδοσίας του κεφαλαίου είναι ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ανάλογα. Κι αυτή την αναλογία, το κράτος την γνωρίζει ΑΨΟΓΑ. Γι αυτό και στις φυλακές ΔΕΝ βρίσκονται οι διαδηλωτές που περιφρουρούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις (αυτές που με πάθος υπερασπίζεται ο "ανατρεπτικός" prete εντέροις). Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που...
..."όσοι αξίζαν για κρεμάλα
στα ψηλά και στα μεγάλα
κι οι ΛΕΒΕΝΤΕΣ και οι ΑΝΤΡΕΣ
μ' αίμα βάφουνε τις μάντρες"

Κι αν gun all Άθως, δύο ορθώστε με...