Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Τώρα, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ποτέ δεν υπήρξε κανένας λαός που να μην αισθάνθηκε στην αρχή της υποδούλωσης την ανάγκη να εξεγερθεί.
Η εξέγερση αποτελεί φυσική τάση της ζωής. Ακόμα και το σκουλήκι στρέφεται ενάντια στο πόδι που το λειώνει. Γενικά, η ζωτικότητα και η σχετική αξιοπρέπεια ενός ζώου μπορεί να μετρηθεί από την δύναμη του ένστικτου της εξέγερσης. Μέσα στον κόσμο των ζώων, όπως και στον ανθρώπινο κόσμο, δεν υπάρχει καμιά συνήθεια πιο εξευτελιστική, πιο ηλίθια ή πιο δειλή από την συνήθεια της δουλικής υποταγής και της καταπίεσης από κάποιον άλλον. Αμφισβητώ το ότι υπήρξε λαός τόσο εκφυλισμένος που κάποτε -τουλάχιστον στην αρχή της ιστορίας του- δεν εξεγέρθηκε ενάντια στο ζυγό των αφεντικών, των εκμεταλλευτών και του κράτους.
Και οι μάζες; Αλίμονο! Πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι μάζες επέτρεψαν στον εαυτό τους να διαφθαρεί βαθιά και να γίνει απαθής από την καταστρεπτική επίδραση του διεφθαρμένου, συγκεντρωτικού πολιτισμού του κρατισμού.

Mikhail Bakunin

2 σχόλια:

chrismos είπε...

Η ξεκάθαρη ανάλυση του Μπακούνιν για τις ενστικτώδεις και αυθόρμητες αντιδράσεις στα ζώα, έχει αποδέκτες εμάς, τα "ζώα". Εξ ίσου ιδιοφυής η εξήγηση -στην τελευταία παράγραφο- περί απάθειας.
Ωστόσο και μόνο που βλέπεις τον (Σοφοκλέους) ΓΑΠδίποδα Τύραννο, πρέπει να εξεγερθείς! Αλλιώς...
..."Τυφλός τα τ' ώτα τον τε νουν τα τ' όμματ' ει"
Και έτσι εξηγείται που οι BankΟύννοι και ο Mikhail Χρυσαυγίδης αλωνίζουν...
Ο έχων ώτα Bakούειν Bakουέτω...
Κι αν τ' αυτιά έχουν τείχους, αρκεί μια μπακουτονέτα να πλύνει το κερί από την ακοή και την υπακοή.
Την ακοήν τω κηρίω πλύνομεν.
(Προς ορνιθίους ξη΄ επιστολή φαύλου το αυνάνγνωσμα πρόσκωπτε)

theogrocer είπε...

Φυλλαράκι
Η ξη΄ επί στολή φαύλου έχει ήδη Άννα αρτυθεί στο blogάκι. Και Γιάννα γίνω μαρτυρία Άρης, μάθε ότι απόψε θα κρεμ αστοί η γ΄ επιστολή, ώστε σιγά-σιγά να μπουν (φ)όλες.
Για τα λυπά, που είναι προφανή Watson, μάλλιασε ο στόμας μου: Η λέξη trapεζα προέρχεται από τη ρίζα "trap" που σημαίνει παγίδα.
Ε.Σ.Υ. πούστη ρίζες ΕΚΚΕ μήλα σκατά Tony δανεικών μας; Ηχόραμα cine παρ' Άδη SOS. Κύπρο τιμή γαμείς υφήλιο σήτα ν' αποτύχω ράφτη! Μύξαι γελιέσαι...