Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Οι φιλελεύθεροι λένε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις διακρίσεις στην εργασία. Εγώ λέω ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε την εργασία. Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν νόμους για το δικαίωμα στη δουλειά. Ακολουθώντας τον ιδιότροπο γαμπρό του Marx, τον Paul Lafargue, υποστηρίζω το δικαίωμα στην τεμπελιά. Οι αριστεριστές επικροτούν την πλήρη απασχόληση. Όπως οι σουρεαλιστές -μόνο που εγώ δεν αστειεύομαι- επικροτώ την πλήρη αεργία.
Μιλάνε ατέλειωτα για ημερομίσθια, ώρες, συνθήκες εργασίας, εκμετάλλευση, παραγωγικότητα, κέρδος. Ευχαρίστως θα μιλήσουν για οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δουλειά καθαυτή. Τα συνδικάτα και οι διοικήσεις συμφωνούν ότι πρέπει να πουλάμε το χρόνο των ζωών μας σ΄ αντάλλαγμα για την επιβίωση, παρόλο που παζαρεύουν την τιμή.
Αλλά η σύγχρονη δουλειά έχει χειρότερες συνέπειες. Οι άνθρωποι δε δουλεύουν απλά, έχουν "δουλειές". Κάποιος είναι αναγκασμένος να κάνει μια παραγωγική εργασία όλη την ώρα, όντας αναγκασμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμα κι αν η εργασία περιέχει ένα ποσοστό ενδογενούς ενδιαφέροντος (που όλο και περισσότερες δουλειές δεν έχουν), η μονοτονία της εξαναγκαστικής της αποκλειστικότητας την αποστραγγίζει από τις διασκεδαστικές της δυνατότητες.
Η εναλλακτική λύση στη δουλειά δεν είναι απλά η αεργία. Η επανεφεύρεση της καθημερινής ζωής σημαίνει την πορεία έξω από τα όρια των χαρτών μας. Υπάρχουν στ΄ αλήθεια περισσότερες υπαινισσόμενες υποθέσεις γι αυτό απ΄ ότι υποπτεύεται ο περισσότερος κόσμος. Κανείς δε θα έπρεπε ποτέ να δουλεύει. Εργάτες όλου του κόσμου ... αράχτε!

Bob Black – «Η κατάργηση της δουλειάς»

3 σχόλια:

chrismos είπε...

Δεν ξέρω για Σάσα λαέ μένανε μ' αρέσει η δουλειά. Μπορώ να κάθομαι και να την κοιτάζω με τις ώρες!
Αργώ σχολή όλου του κόσμου ενώ θύται!

theogrocer είπε...

Draw piss πράμα έχει κατα ντύσει η δουλειά. Πούστην εποχή μας λέγεται πια απασχόληση (απ' ass χολή συ)...

Unknown είπε...

Χωρίς λόγια είναι τόσο επίκαιρο....

Απάντηση στις κατηγορίες κατά του επιχειρηματικού κόσμου έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζητώντας από τα κόμματα «να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος», ενώ χαρακτήρισε «αστειότητες» τα σενάρια που διακινούνται περί ίδρυσης κόμματος επιχειρηματιών.

«Μας βομβαρδίζουν με αστειότητες», είπε ο κ.Δασκαλόπουλος από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. «Το δικό μας κόμμα υπάρχει ήδη. Το συναπαρτίζουν όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην ανοιχτή κοινωνία της γνώσης και της δράσης, της αξιοσύνης και της άμιλλας. Το "κόμμα" μας αποτελεί εδώ και χρόνια μια υπαρκτή πραγματικότητα που στηρίζει την οικονομική πρόοδο και συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατική σταθερότητα», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος και κάλεσε τα κόμματα «να υπερβούν τον εαυτό τους».

«Αν το κράτος δεν αλλάξει, η χώρα θα βουλιάξει. Κι αν τα κόμματα δεν κόψουν αυτοβούλως τον ομφάλιο λώρο με το κράτος που εξέθρεψαν για να τα εκτρέφει, το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει να βρεθεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι ευθύνη για το εθνικό μέλλον έχουν όλοι, τόσο «οι επαγγελματίες της πολιτικής», όπως είπε, «όσο και οι επαγγελματίες της οικονομίας».