Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Την Τρίτη αναχώρησαν από τον Πειραιά το φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» και το επιβατηγό «Σφενδόνη» της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Έπειτα από εβδομάδες προετοιμασίας και μετά από σκληρή δουλειά φορτώματος του φορτηγού επί τρία μερόνυχτα, τα ελληνικά πλοία πλέουν έτοιμα να ενωθούν με τα υπόλοιπα του «Στόλου της Ελευθερίας», μεταφέροντας υλικά για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, εξοπλισμό νοσοκομείων και άλλα είδη βοήθειας.
Σκάφη από εννέα χώρες -ανάμεσά τους δύο πλοία της ελληνικής αποστολής- και εκατοντάδες ακτιβιστές επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, να προσφέρουν πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια και να στείλουν ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης. Ο «Στόλος της Ελευθερίας», όπως ονομάζεται η διεθνής πρωτοβουλία, έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη Γάζα από λιμάνια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Τα ελληνικά πλοία θα φτάσουν σήμερα το απόγευμα στη Ρόδο και στη συνέχεια θα ενωθούν με υπόλοιπα, ενώ την Πέμπτη προβλέπεται να φθάσουν στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταφέρουν οικοδομικά υλικά και χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει ασφυκτικό αποκλεισμό αφότου περιήλθε υπό τον έλεγχο της Χαμάς τον Ιούνιο του 2007. Ο αποκλεισμός εμποδίζει την ανοικοδόμηση κτιρίων και υποδομών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009) στη Γάζα. Μόλις το 25% των ζημιών έχει αποκατασταθεί ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι».
Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει την διεθνή αποστολή «προκλητική» και κατηγορεί τους ακτιβιστές για «πολιτική προπαγάνδα». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι αρχές θα ανακόψουν την πορεία των πλοίων πριν φθάσουν στην Λωρίδα της Γάζας και θα συλλάβουν τους 700 ακτιβιστές που επιβαίνουν σε αυτά. Σε ορισμένα σκάφη της διεθνούς αποστολής επιβαίνουν τηλεοπτικά συνεργεία για να μεταδώσουν απευθείας τύχον αντιπαράθεση.
Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ έχουν ανακόψει από τον Ιανουάριο του 2009 τρεις προηγούμενες προσπάθειας του κινήματος Free Gaza να σπάσει τον αποκλεισμό και να μεταφέρει βοήθεια. Τον Αύγουστο του 2008, δύο καϊκια όμοιας αποστολής ήταν τα πρώτα πλοία που κατέπλεαν στη Γάζα μετά από 41 χρόνια!
Η σκέψη και οι ευχές μας είναι μαζί τους. Αμεσότερες πληροφορίες για την πορεία του τολμήματος στο http://digitalship.shiptogaza.gr/

4 σχόλια:

chrismos είπε...

Η σελίδα digitalship φορτώνει απελπιστικά αργά, αλλά αυτό -από μια άποψη- είναι θετικό: Πολλές χιλιάδες πληκτρολόγια συμπαρίστανται με ενθαρρυντικά μηνύματα, εμψυχώνοντας τους νέους "ελανίτες" που αυτή τη στιγμή ίσως και να βρίσκονται σε άμεση αντιπαράθεση με το σιωνιστικό φασισμό...

theogrocer είπε...

Anny στόρι τε! Στα δευτερόκωλα των κουφών της υιών, δέναν' α ferry για φάσεις μο. Ταπί Ρα αντί κατά βολή, τριάντα αργύρια το ενάμισι κιλό.

chrismos είπε...

Αυτό ομολόγου μένος ΔεΝΤο ξερα!
Δένει με παρά Μόρφω μένος.
Θα taper να κι εγώ, αλλά μούφα νικάν ακριβά. Κι έδωσα τα 30 μου αργύδια (1,5 kg) για τ' ίσο τυρια της παρτίδας.

Εγώ δι αββά ζωές pressο και βλέπω τσι δύσεις στο STAR, που θα 'μαι πίσσαν ιστό ρητό...

theogrocer είπε...

Δέξου τις ει γνώμη που ιπποβάλλω σε μνα και τα 'πινα...
Εγώ νόμοι-ζα ότι ο espresso πίνεται και το στάρ', κριθάρ και τα τοιαύτα τρώγονται!
Σ' όρη...