Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Προς Θεσσαλονικείς VΙ επιστολή Φαύλου
Αδελφοί
Η πόλη μας, έναν αιώνα μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη (δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα υπό το πρίσμα του κοσμικού χρόνου) αποκτά δικό της μετρό. Και σχεδόν ταυτόχρονα με την Μάγχη (υπό το ίδιο πρίσμα) θα αποκτήσει υποθαλάσσια οδική σήραγγα ήτις θα συνδέσει δύο γειτονικά γράμματα του αλφαβήτου: Το λάμδα (Λιμάνι) με το μι (Μέγαρο). Έτσι ώστε να γίνει νι (Ντουμπάι) όπως προείπε και ο νομάρχης μας. Βέβαια, αυτήν ταύτη τη στιγμή είναι απλώς μι – νι (μι νι καπέλο για την ακρίβεια) καθώς το κέντρο είναι απροσπέλαστο και μόνο από φωτοχημικού αέρος δύναται να μετακινηθεί κανείς. Παρακαλώ ας κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για να εμβαθύνουμε στο ζήτημα, ξεφεύγοντας από τα μεσαία γράμματα της αλφαβήτου. Οι εποχές που ο Χαμίτ έστηνε το σιντριβάνι φάτσα κάρτα στην μετέπειτα πύλη της ΔΕΘ και έτρεχε σερμπέτι (τι είναι αυτό; Άντε πιες το κουνιστό γάλα σου -milk shake- αγάπη μου), παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Άλλωστε η σημερινή αμερικανοκρατία ουδόλως προσομοιάζει προς την χθεσινή τουρκοκρατία –τα είπαμε αυτά- εκτός από κάποια δεδοκιμασμένα αδιαλείπτως στην πράξη εδάφια του εφαρμοσμένου οθωμανικού δικαίου. Παύσατε παρακαλώ τα μοιρολόγια –πονούν ωρέ τα παλικάρια;- κι ατενίστε αισιόδοξα το σημερινό μελλοντικό παρελθόν. “Mour mi mour” στα γαλλοσερραϊκά, μητρική διάλεκτο του διακεκριμένου αστείατρου και φιλοΕξωστικού Διογένη Δασκάλου.
Τώρα το σερμπέτι δεν κυκλοφορεί στα καφενεία του κέντρου. Τώρα ανοίγονται οπές που αναβλύζουν φυσικό αέριο ή βοθρολύματα. Στο σημείο που τα ακούνητα στρατιωτάκια σκότωναν εργάτες τον Μάη του ’36, τώρα χάσκουν τρύπες και βάσεις για νέες ζαρντινιέρες. Λέγοντας για στρατιωτάκια και ζαρντινιέρες, θυμήθηκα πως η πόλη αυτό τον καιρό προσομοιάζει με λεκτικό συνειρμό του Byron, όστις μας εγκατέλειψε άδοξα και περιόρισε το λεξιπλαστικό δημοσιογραφικό υλικό μας κατά το ήμισυ (ένα 25% αφειδώς μας προσέφερε η ετέρα αποδράμουσα, η Μαριέτα Γιαννάκου δίχως Κουτσίκου εδώ και καιρό).
Το 1841 (πριν 166 χρόνια για τους αδύνατους στα μαθηματικά και τους χοντρούς στη γλώσσα και στα νεοβαρβαρικά) ζούσαν στο μωσαϊκό των πολιτισμών, τη Θεσσαλονίκη, 35.000 εβραίοι, 25.000 τούρκοι και 18.000 έλληνες. Σήμερα το μωσαϊκό ξηλώθηκε, μπαίνουν ραδιενεργοί γρανίτες για ν’ απολαμβάνουν τις γρανίτες τους οι σουλατσαδόροι. Και κάτω από την βακτηριογόνο μοκέτα που σκεπάζει την πόλη, πόσοι αλλοεθνείς κρύβονται άραγε; Ποιοι και πόσοι είμαστε σήμερα; Σήμερα που η Θεσσαλονίκη είναι 2322 ετών και του χρόνου που θα γίνει 2323.
Έτσι κατάντησε η συμβασιλεύουσα. Σαν τον βυζαντινό ιππόδρομο μετά τη στάση του νίκα, σαν νομαρχιακό συμβούλιο μετά τη στάση του Πανίκα. Πανικός! Πανίκας τοις βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούμενος. Και το σον φυλάττων δια του σταυρού προτιμήσεώς σου πολίτευμα.
("Εξώστης" - Θεσσαλονίκη)

7 σχόλια:

chrismos είπε...

Εύγε διά την άπω γραφή και την απογραφή των 35 χείλη άδων ευρέως διά δεδομένων ε,βρε, αιών... τι σε πω χύσε κοινης.
Άπω γραφή τι σκατά λήψης της SIM βασιλεύουσας από ευρέως διά δεδομένους ΚΥΠ ρει ους ΗΠΑ άρχει;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Αλλά...ναί στο νέο προαίσθημα!
(Mais...yeah to new pro feel!)

Πόλη καλώ. Θυμοί ζει Τζιμ Τζάρμους...

theogrocer είπε...

Όπως συνηθίζω, στο ερώτημά σας θα απαντήσω με τέσσερα άσχετα ερωτήματα για να άπω προσανατολίσω (αλήθεια, γιατί δε λέμε προσδυσμίσω, προσβορίσω ή προσνοτίσω;) την κυνή γνώμη:
1. Μπορεί ένα κρεμ μαστάρι να χρησιμεύσει ως κρεμεστάρι ή ένα κρεμ μύδι ως κρεμμύδι;
2. Μπορεί να επιβιώσει ένας καφενές προσφέροντας μόνο καφέ νες;
3. Συνιστά ύβρη στη μητρική (γιατί δε λέμε πατρική;) γλώσσα του πρωθυπουργού το ότι τοποθέτησε σε ιππουργείο την Άννα (put Anna);
4. Εφ' όσον Θέμος και Μάκης έκαναν το Θε-μα, γιατί δεν κάνουν κάτι αντίστοιχο Μουρατίδης και Νικολούλη;

chrismos είπε...

Αιδώ ώμου σύκο σηκώνει τα χέρια...
Τομών οπούθε λύει νέτο έργο!
Συν χοροίς τ' αιτών ωά θει νέοι, αλλά στα ΜΜΕ άπω φασίζουν ΓΑΜπρίτσος και ΙΣΙδωρος...

Ανώνυμος είπε...

Για να απο προσνοτίσω κι εγώ την κουβέντα θα αφήσω τα μεσαία γράμματα της αλφαβλίτου (άκου μι εις τη νι!) και θα πιάσω τα ακραία.
Το Α και το Ω!

Αχ και δεν μπορΩ΄!

(προφέρεται τσιριχτά)

theogrocer είπε...

Αγά pity μου προβοκά(σ)τορες - λεξιπλάστες, εύχαρις στω pussy μ' βάλλετε στην άπω δόμηση της γλώσσας.
Θα χαρώ να συμβάλλουμε ομού και σε αποδόμηση μαρίδας, μπακαλιάρου ή όποιων άλλω ΙΧ θείων πρώτοι μαμ ε...

chrismos είπε...

I'm in και πόται!

theogrocer είπε...

Γρηγόρη τεκέ αγρυπνείτε, εγκύοις γαρ ωχρών ως. Παράς χου κύριε η λεπίς ημών, κύριε lays on.