Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σ' ένα κόσμο κυβερνημένο από την εμπορευματική παραγωγή, το προϊόν ελέγχει τον παραγωγό και τα αντικείμενα είναι ισχυρότερα από τους ανθρώπους. Τα αντικείμενα γίνονται ξένο πράγμα που ρίχνει μακριούς ίσκιους, γίνονται "μοίρα" και daemon ex machina.
Τη βιομηχανική κοινωνία δεν τη χαρακτηρίζει μόνο η αντικειμενοποίηση των κοινωνικών σχέσεων, αλλά ένας αυξανόμενος καταμερισμός της εργασίας και η όλο και μεγαλύτερη ειδίκευση. Ο άνθρωπος καθώς εργάζεται κατακερματίζεται. Η σύνδεση του με το όλο έχει χαθεί, γίνεται εργαλείο, ένα μικρό εξάρτημα μιας τεράστιας μηχανής. Και όπως αυτός ο κατακερματισμός της εργασίας κάνει το ρόλο του ανθρώπου πιο μερικό, έτσι και το οπτικό του πεδίο γίνεται πιο περιορισμένο, όσο πιο έξυπνη είναι η διαδικασία της εργασίας τόσο λιγότερο έξυπνη είναι η δουλειά που απαιτείται και τόσο πιο οξεία η αλλοτρίωση του ατόμου από το σύνολο.

Ernst Fischer - "Η αναγκαιότητα της τέχνης"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ!

chrismos είπε...

Ίσως πολλοί θεωρούν ανοησία ή μοντερνισμό είτε και νεοπλουτική αλαζονεία την έμπνευση: "Διά Βίου Μάθηση". Στην τελευταία πρόταση αυτού του κειμένου η αιτία της μετονομασίας φωτίζεται πεντακάθαρα.
Εύγε, theo, για την επιλογή.
Το δίδυμο ΓΑΠ-Διαμάντω δεν είναι καθόλου τυχαίο! Το παλεύουν όσο μπορούν οι "άνθρωποι"...