Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ασφαλώς χρειαζόμαστε την ιστορική γνώση, τη χρειαζόμαστε όμως αλλιώτικα απ’ ό,τι τη χρειάζεται ο καλομαθημένος αργόσχολος μέσα στον κήπο της γνώσης. Εμείς τη χρειαζόμαστε για τη ζωή και για την πράξη και όχι για το βολικό αποτράβηγμα από τη ζωή και την πράξη ή -ακόμη χειρότερα- για τον εξωραϊσμό της φίλαυτης ζωής και της δειλής και φαύλης πράξης.
Friedrich Nietzsche – «Ιστορία και ζωή»

10 σχόλια:

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Ναι, αλλά ποιοι είμαστε εμείς (οι σωστοί) και ποιοι οι άλλοι (οι αργόσχολοι);

theogrocer είπε...

Κάποιοι δεν έχουν απολέσει οριστικά αυτό το κριτήριο και οι δράσεις τους (οι δράσεις, όχι τα λεγόμενα) απαντούν στο ερώτημα.
Αναφέρεται ρητώς μέσα στο απόσπασμα: "αυτοί που χρειάζονται την ιστορική γνώση για την πράξη και όχι για το βολικό αποτράβηγμα ή -ακόμη χειρότερα- για τον εξωραϊσμό της φίλαυτης ζωής και της δειλής και φαύλης πράξης".

Unknown είπε...

Αφελής ερώτηση?
Υπάρχει"δρασόμετρο" για να μπορούμε να κατατάξουμε τους μεν και τους δε?
Αν κρίνω από τον εαυτό μου πιο πολύ στα λόγια αντιδρώ παρά να είμαι σε "παραγωγική' δράση.
Και είναι φυσιολογικό πιστεύω.
Πόση κουβέντα σκέψη χρειάζεται για να γίνει η όποια σκέψη δράση με αποτέλεσμα?
Μπορεί να υπάρχει ο φυσικός νόμος "Δράσης αντίδρασης " αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάτε πάντα από το μέγεθος και την ποσότητα.

chrismos είπε...

Ξέρω καλά "με ποιούς να πάω και ποιούς ν' αφήσω". Απλά προτιμώ να ρωτάω διαρκώς για να αναβάλλω τις συνέπειες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ταξικό μου αυτοκαθορισμό.

theogrocer είπε...

Χα, χα! Είσαι αξεπέραστος, αν και λες αλήθειες που πονάνε.
Όμως κάποτε πρέπει να περάσουμε από την εξαντλητική σοβαροφάνεια (λέγε με παραπλανητική δικαιολογία, αναβλητικότητα ή και χαμέρπεια) στη σοβαρότητα...

Unknown είπε...

Φαίνεται ότι οι επαναστάτες είναι πάντοτε ξεκάθαροι σε όλες τις κινήσεις τους και τις κακές "παρέες' τις οποίες αποφεύγουν. Αυτοί ξέρουν που έλεγε και η διαφήμηση .
Λίγο από το φωτοστέφανο αυτό και γω ρε παιδιά.
Και μη μου ξαναπεί ο ΤΕΟ πως είμαι αντιδραστικός.
Όλες οι εξεγέρσεις όταν απόκτησαν "μεγάλες αλήθειες " και "αγωνιστές" που ξέρουν για μας πριν από μας κατέληξαν να μην πω που.

theogrocer είπε...

Ναι, οι επαναστάτες ήταν πάντοτε ξεκάθαροι και αποφεύγουν τις κακές παρέες. Προκύπτει από παντού, δεν μπορεί να γίνει σαφέστερο. Γι' αυτό άλλωστε και η λυσσαλέα επίθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ("όταν δεν συμφωνεί μ' εμάς, τόσο το χειρότερο γι' αυτή").
Δεν έχουν πάντα την αποκλειστική ευθύνη οι "κεφαλές". Ξέρουμε όλοι καλά γιατί "οι εξεγέρσεις κατέληξαν εκεί που κατέληξαν", όπως και (πιο προσιτό σε όλους) γιατί κατέληξε η ζωή εδώ που κατέληξε. Αφήστε τα μυξοπαρθενικά και τις δήθεν απορίες, δεν υπάρχουν αθώοι!...

chrismos είπε...

Οι επαναστατικές ταμπέλες δεν πωλούνται, δεν χαρίζονται, δεν μοιράζονται και η απόκτησή τους δεν είναι αυτοσκοπός για τους αληθινούς επαναστάτες, δηλ. αυτούς που παίρνουν στις πλάτες τους το πολύ σκληρό και -καμιά φορά- ΑΣΗΚΩΤΟ φορτίο. Γι αυτό και δεν πρέπει να προκύπτουν ενοχές σε όσους δεν έχουν τα αντίστοιχα κότσια. ("Ου παντός πλειν ες Κόρινθον"). Αν μπορούσαμε να γίνουμε σπουδαίοι επαναστάτες με το "κλικ" ενός κουμπιού, η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική και οι ζωές μας πολύ πιο ανθρώπινες εδώ κι εκατοντάδες χρόνια...
Ωστόσο και οι μικρές μας επαναστατικές δράσεις είναι και χρήσιμες και καλοδεχούμενες από τους μπροστάρηδες.
Εκείνο που δεν κολλάει πουθενά είναι η πλήρης αδράνεια.
Κι ακόμη πιο απαράδεκτο, το φτύσιμο πάνω σε όσους είχαν, έχουν ή θ' αποκτήσουν ευμεγέθεις όρχεις...

theogrocer είπε...

Γι' αστό στο ματάκι σου...

Unknown είπε...

Πολύ ωραία αλλά πια είναι ρε μάγκες η επαναστατικότητα μας ?
Όταν μας κόβουνε τα φράγκα από την δουλειά και σκύβουμε το κεφάλι?
Όταν γνωρίζουμε κάτι που μπορεί να φέρει μικρές αλλαγές και μεγάλες αλλά δεν αντέχουμε το βάρος τους και με χίλιες δικαιολογίες προσπερνάμε?
Και αφού κατέχεται την αληθινή γνώση την επαναστατική γιατί στο χώρο εργασίας σας -μας κάνουμε τις κότες και ξεσπαθώνουμε στα blog που είναι και ανώδυνα.
Και ποιοί είμαστε εμείς εσείς που θα κρίνουμε κρίνεται την "σοβαροφάνεια" των άλλων με ποιό επαναστατικό "δοσόμετρο" κύριοι?
Στην πράξη οι επαναστάτες έκαναν κάνουν και θα κάνουν "κακές παρέες" γιατί δεν ζούνε σε "επαναστατική γυάλα" γραφείου.
Συμβάνει να μην ξέρω με ποιούς πάω και ποιούς να αφήσω . Αυτοί που το ξέρουν τι αποτελέσματα έχουν?