Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Γραφειοκρατία σε δύση κι ανατολή: σα να μην πέρασε μια μέρα…
Ο διευθυντικός μηχανισμός του σοβιετικού συστήματος, από τον κατώτερο μέχρι τον ανώτερο βαθμό, ανακατεύει απλώς χαρτούρα. Η επαρχιακή επιτροπή εκδίδει συνήθως μια με δυο εγκυκλίους τη μέρα, πάνω σε κάθε πραγματικό ή φανταστικό ζήτημα και κρίνει ότι μ' αυτό τον τρόπο έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της... Ο αριθμός των εγκυκλίων που περιέχουν διαταγές προς τους τοπικούς πυρήνες κυμαίνεται μεταξύ τριάντα και εκατό τον μήνα (Pravda, 7 Ιούνη 1925).
Ζητούν από επιχειρήσεις τις πιο αλλόκοτες πληροφορίες, αναφορές και στατιστικά στοιχεία, πράγμα που πλημμυρίζει το σύστημα μας με χαρτούρα. Κι αυτό μας υποχρεώνει ν' απασχολούμε υπερβολικά πολύ προσωπικό και εμποδίζει το πραγματικό μας έργο. Δημιουργείται μια χαρτοθάλασσα μέσα στην οποία χάνονται εκατοντάδες άνθρωποι. Η λογιστική και στατιστική κατάσταση είναι –απλούστατα- καταστροφική. Επιχειρήσεις που με δυσκολία σηκώνουν το βάρος τού να δίνουν πληροφορίες σε δεκάδες κι εκατοντάδες διαφορετικές μορφές, μετράνε τώρα τη χωρητικότητα σε πουντ! (1 πουντ είναι 16,380 κιλά). (Pravda, 23 Ιούνη 1926).

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ σωστά δεν πέρασε καμιά μέρα και δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον.
Από την εποχή που η ταξινόμηση η κάθε είδους πληροφορία καταγράφεται σε πήλινες πλάκες μέχρι την σημερινή των bit αλλάζει μόνο ο τρόπος και η ταχύτητα συλλογής και επεξεργασίας.
Πέρα από τον πρακτικό εξουσιαστικό σκοπό που έχουν οι δεκάδες νόμοι διατάγματα ο βαθύτερος σκοπός είναι η ταξινόμηση των πάντων σε κατηγορίες ειδικότητες έτσι ώστε να μπορεί η εκάστοτε εξουσία να μπορεί να επεμβαίνει με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίπτωση.
Όταν γνωρίζεις το συγκεκριμένο τρόπο δράσης ενός target group εφαρμόζεις την καταληλότερη μέθοδο προσέγγισης το λένε τώρα για να περάσεις αντιμετωπίσεις πιθανόν διαταραχές που μπορούν να προσβάλουν το οικοδομημά σου.
Βάση ενός μικρού δείγματος βγάζουν εκλογικές προτιμησεις διατροφικές συνηθειες προβλέπουν ποιά κοινωνική ομάδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Στην περίπτωση της ΕΣΣΔ δείχνει το πόσο "επαναστατική" ήταν η σκέψη των επαναστατών μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.Δείχνει την εμπιστοσύνη που είχαν στις μάζες .Πέθανε ο Τσάρος ζήτω ο επαναστάτης Τσάρος.
Ιστορικά οι κοινωνίες που έχουν παράδοση στην καταγραφή των πάντων δημιούργησαν αυτοκρατορίες.
Αίγυπτος όπου ελέγχονταν από τα πιο βασικά και πρακτικά συνεχίζει μέχρι το σημείο που ό όγκος πληροφοριών δεν επιτρέπει την συνέχεια. Αν είχαν τότε υπολογιστές η τράπεζες δεδομένων τους θα ήταν τεράστιες. Το ίδιο κάνουν Ασσύριοι Βαβυλώνιοι Πέρσες Ρωμαίοι και φτάνουμε στην αποκορύφωση του στην Αυτοκρατορική Κίνα -Μανδαρινισμός.
Πιο χύμα λαοί κατέγραφαν ιστορικά γεγονότα ποιήματα έπη.Εκεί δεν είναι τυχαίο ανθούν και πιο ελεύθερα πολιτεύματα.

theogrocer είπε...

Το blogάκι ευχαριστεί για την κατάθεση σπουδαίων πληροφοριών αλλά και σκέψεων.

chrismos είπε...

Δηλαδή είναι αλήθεια πως ο διάολος εωσφορούσε PRAVDA?

theogrocer είπε...

Izvestia είναι.

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Καλά, λες και το ελληνικό δημόσιο να κρύβει το σπέρμα της επανάστασης; Κι εμείς τις εγκύκλιες και τις ερμηνευτικές αρλούμπες τις μετράμε σε τόνους.

theogrocer είπε...

Δεν ξέρω αν κρύβει το σπέρμα της επανάστασης, πάντως φαντάζει πιθανό να κρύβει την επανάσταση του σπέρματος.