Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Οποιαδήποτε ομοιότητα με το σήμερα είναι συμπτωματική…
Ύστερα από την επανάσταση του Ιούλη, όταν ο φιλελεύθερος τραπεζίτης Λαφίτ οδηγούσε στο δημαρχείο θριαμβευτικά τον Λουδοβίκο Φίλιππο, άφησε να του ξεφύγουν οι λέξεις «από δω και μπρος θα κυριαρχούν οι τραπεζίτες». Ο Λαφίτ είχε προδώσει το μυστικό της επανάστασης.

Στην εποχή του Λουδοβίκου Φιλίππου δεν κυριαρχούσε η γαλλική αστική τάξη, αλλά μόνο μια ομάδα της, τραπεζίτες, βασιλιάδες του χρηματιστηρίου, βασιλιάδες των σιδηροδρόμων, ιδιοκτήτες ορυχείων, κάρβουνου και σίδερου, ιδιοκτήτες δασών, ένα μέρος των τσιφλικάδων που συνενώθηκαν μ' αυτούς -η λεγόμενη αριστοκρατία του χρήματος. Αυτή κάθισε στο θρόνο, αυτή υπαγόρευε τους νόμους στις βουλές, αυτή μοίραζε τις δημόσιες θέσεις από το υπουργείο ως τα γραφεία των καπνών. Η ομάδα της αστικής τάξης που κυβερνούσε και νομοθετούσε με τις βουλές, είχε άμεσο συμφέρον στην καταχρέωση του κράτους. Το κρατικό έλλειμμα, αυτό ήταν ίσα-ίσα το καθαυτό αντικείμενο της κερδοσκοπίας της και η κύρια πηγή του πλουτισμού της. Κάθε χρόνο κι από ένα νέο έλλειμμα. Ύστερα από κάθε τέσσερα-πέντε χρόνια κι από ένα νέο δάνειο. Και κάθε νέο δάνειο πρόσφερε στη χρηματική αριστοκρατία μια καινούργια ευκαιρία να κατακλέβει το κράτος που κρατιόταν τεχνικά στο χείλος της χρεοκοπίας και που ήταν υποχρεωμένο να διαπραγματεύεται με τους τραπεζίτες κάτω από τους πιο δυσμενείς όρους. Κάθε νέο δάνειο της πρόσφερε μια ακόμη ευκαιρία να καταληστεύει με χρηματιστηριακές επιχειρήσεις το κοινό που τοποθετούσε τα κεφάλαιά του σε κρατικά ομόλογα και που στα μυστικά τους ήταν μπασμένες η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της βουλής.
Και μια που το κρατικό έλλειμμα ήταν το άμεσο συμφέρον της άρχουσας μερίδας της αστικής τάξης, εξηγείται γιατί οι έκτακτες κρατικές δαπάνες στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Λουδοβίκου Φιλίππου ξεπέρασαν πολύ περισσότερο από το διπλάσιο τις έκτακτες κρατικές δαπάνες του Ναπολέοντα, κι έφτασαν μάλιστα περίπου τα τετρακόσια εκατομμύρια φράγκα το χρόνο, ενώ οι ετήσιες εξαγωγές της Γαλλίας σπάνια ανέβαιναν στο ύψος των 750 εκατομμυρίων φράγκων κατά μέσον όρο. Τα τεράστια ποσά που κυλούσαν έτσι μέσα από τα χέρια του κράτους, έδιναν επί πλέον ευκαιρίες για δόλια συμβόλαια προμηθειών, για δωροδοκίες, καταχρήσεις και για κάθε λογής μπαγαμποντιές. Η εξαπάτηση του κράτους, όπως γινόταν χοντρικά με τα δάνεια, επαναλαμβανόταν και λιανικά στα δημόσια έργα. Οι σχέσεις ανάμεσα στη βουλή και στην κυβέρνηση πολλαπλασιάζονταν σα σχέσεις ανάμεσα σε ξεχωριστές διαχειρίσεις και σε ξεχωριστούς εργολάβους.

Karl Marx

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ταλέει αυτά;
Ο ξεπερασμένος απο τις σύγχρονες εξελίξεις;!

theogrocer είπε...

Ε όχι και ξεπερασμένος! Κάθε πικραμένος τον ανέσυρε, τον γνώρισε, προσπαθεί να τον συμβουλευτεί, μην τρελαθούμε!...
Εδώ και τρία χρόνια έχει πουλήσει όσα βιβλία δεν πούλησε σε δυο δεκαετίες! Μέχρι και ο Καραμανλής καυχιόταν ότι τον ξαναδιαβάζει!

chrismos είπε...

theo,
Κι ως όλο αυτό ακριβώς υποστει ρύζι!
Eίρων ΕΥ etait σίφων όντας
προ στυση μ' πτώσης.

Παν τοστ ω,εξαιρετο! κι είμαι ΝΟ,
κάτι σαν αμμου θυμοί ζει...
Ρε κάτι μου θυμίζει...
Ρέππα άτιμου θυμίζει!
(λόγος ειν'πτωματικής σα Πύλας
των ΝΔ εις οσμων πτωμάτων
του 'πα: Shock!)

theogrocer είπε...

Then πυρά ζει! Αφ' ορμής δω θύσεις, ass λέγω ντε camp Όσσα.

Πάνος Παπαδόπουλος είπε...

Αυτός ο Λαφίτ ίδρυσε μεγάλη σχολή. Το κόλπο εφαρμόστηκε σε όλες τις αστικές "δημοκρατίες" (και στην Ελλάδα) και έχει ως βασικό πολιτικό άξονα ακριβώς αυτό. Να είναι πάντα οι μισθοί στα όρια της επιβίωσης και το κράτος πάντα στα όρια μιας επικείμενης χρεοκοπίας. Που και που βέβαια, οι τραπεζίτες κάνουν και καμιά μπλοφίτσα, ταΐζοντας λίγο το γουρούνι πριν τη μεγάλη σφαγή (εικοσαετία 1980-2000 στην Ελλάδα). Μπράβο που τον θυμήθηκες και συγχαρητήρια για το υπέροχο μάθημα ιστορίας.

theogrocer είπε...

Ευχαριστώ, αλλά δεν τον θυμήθηκα εγώ. Εκείνος με θυμήθηκε, με τη μορφή του Λαφίτ του πειρατή. Πέρυσι που ήμουν στο Καστελόριζο, άραξε το πειρατικό του και μου είπε -παίρνοντας ένα ηλίθιο ύφος- ότι θα πηδήξει εμένα κι άλλα έντεκα εκατομμύρια χωρίς να κάνουμε κιχ.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως το ξεπερασμένος θα έπρεπε να το βάλω σε εισαγωγικά.
Μα συνεχώς ακούω τα τελευταία 2-3 χρόνια για το πόσο έχει ξεπεραστεί ο Μαρξ. Τι δεν είχε προβέψει, που έκανε λέθος , κλπ, κλπ.
Φυσικά αυτά τα λένε όσοι δεν θέλουν να διαβάζεται ο Μαρξ.
Αν και για να πω την αλήθεια θα προτιμούσα να αντικατασταθεί απο ανάλογη , σύγχρονη σκέψη