Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου κομμουνιστή, διότι ο κομμουνισμός μου φαίνεται ότι είναι το ιδανικό το οποίο πρέπει να επιδιώκει η ανθρωπότητα, καθώς η αγάπη με­ταξύ των ανθρώπων και η αφθονία των αγαθών θα τους απαλλάξουν από τον φόβο της πείνας, καταστρέφοντας έτσι το μείζον εμπόδιο για την αδελφοσύνη τους.
Εάν όντως θα υπάρχει ελευθερία και πνεύμα αδελφοσύνης, τότε όλες οι λύσεις θα έχουν τον ίδιο στόχο της χειραφέτησης και της διαφώτισης του ανθρώπου και θα καταλήξουν να εναρμονισθούν δια της συγχωνεύσεως Εάν -αντίθετα- δεν θα υπάρχει ελευθερία και η επιθυμία για το καλό όλων θα απουσιάζει, η όποια μορφή οργάνωσης δεν μπορεί παρά να έχει ως αποτέλεσμα την αδικία την εκμετάλλευση και τον δεσποτισμό.
Errico Malatesta

2 σχόλια:

chrismos είπε...

Δηλαδή, για να 'σαι κομμουνιστής, (ρωτάω) δεν αρκεί(;) το πούλημα των κουπονιών του κώματος με κλήρωση 2 PIAGGIO??? Πρέπει ντε και καλά να χυσει δανεικά καιω ράματα;;;

boula είπε...

είναι ωραία να συμβιβάζεται κανείς με τα ιδανικά του. ακόμα κι αν αυτά πεθάνουν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα ανώτερα ή πιο λειτουργικά ή πιο σύνθετα ή πιο απλά. νομίζω ότι το μόνο που δεν αλλάζει είναι το πάθος. μένει πάντα να κυλάει μέσα στις φλέβες καθενός που ζει για τα ιδανικά του.