Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αυτοί που είναι αντίπαλοι του φασισµού χωρίς να ‘ναι αντίπαλοι του καπιταλισµού, αυτοί που παραπονιoύνται για τη βαρβαρότητα που αιτία τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, µοιάζουν µε ανθρώπους που θέλουν το µερτικό τους απ' τ’ αρνί χωρίς όµως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να µη δουν όµως τα αίµατα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι. Δεν είναι κατά των σχέσεων ιδιοκτησίας που προκαλούν τη βαρβαρότητα, παρά µονάχα κατά της βαρβαρότητας. Υψώνουν τη φωνή εναντίον της κι αυτό το κάνουν από χώρες όπου κυριαρχούν οι ίδιες σχέσεις ιδιοκτησίας, όπου όµως οι χασάπηδες πλένουν ακόµα τα χέρια τους προτού φέρουν το κρέας στο τραπέζι…
Οι φωνακλάδικες διαµαρτυρίες κατά των βαρβαρικών µέτρων µπορεί να ‘ναι αποτελεσµατικές για λίγο καιρό, όσο δηλαδή οι ακροατές τους πιστεύουν πως στη δικιά τους χώρα δε θα ‘ταν ποτέ δυνατό να παρθούν τέτοια µέτρα. Η βαρβαρότητα γίνεται ορατή απ’ τη στιγµή που το µονοπώλιο δε µπορεί πια να προστατευτεί παρά µονάχα µε την ανοιχτή βία.
Berthold Brecht - «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια»

5 σχόλια:

Penny είπε...

είναι φοβερός ο δάσκαλος..

και τι δεν θα δινα να μην ήταν επίκαιρος πιά..

να ακούγονταν όλα αυτά ξένα και παλιά, μαυρα παραμύθια από χρόνους μακρινούς, περασμένους και να λέγαμε "τσ τσ τσ" κουνώντας το κεφάλι "τι φοβερά πράγματα είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει, ευτυχώς βάλαμε μυαλό"..
δυστυχώς είναι σα να ακούω τον διπλανό μου, κι οι υπόλοιποι κουφοί όπως τότε και τώρα

theogrocer είπε...

Δις τοιχος! Εχυσα πολυ το δίκιο...

boula είπε...

τοπι θ' ανώτερο ή ναι πόσα Κουν κι αφτί τον δη πλανω τ' ους ...

ώ σογια τοα ρν' ι' ημι ρατ ου είναι η Λύκη, κι αφτό είπ' ακου Ομηροι κα' ζητω χορτα ρι'

theogrocer είπε...

Εκ Θεού φτιαγμένα, έτσι τα βρήκαμε... Το κισμέτ... Και ό,τι πει ο Κύριος...

boula είπε...

ναι ...

Το ταξίδι που τέλειωσε
Δεν έχει τελειώσει
Συνεχίζεται μέσα μας
Όπως η Μουσική.
Μ.Κ.


Σ' ευχαριστώ