Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Το καπιταλιστικό κράτος δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη και ισχυρότερη αστική οργάνωση, είναι ταυτόχρονα μια οργάνωση πολυπλοκότατη, με πολυάριθμους σχηματισμούς και που τα πλοκάμια της απλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Και όλα αυτά έχουν για σκοπό την υπεράσπιση, τη στερέωση και την επέκταση της εργατικής εκμετάλλευσης. Το κράτος διαθέτει ενάντια στην εργατική τάξη, μέσα κτηνώδους καταπίεσης, όπως και μέσα ηθικής υποδούλωσης που αποτελούν όργανα του καπιταλιστικού κράτους. Ανάμεσα στα μέσα κτηνώδους καταπίεσης, πρέπει να σημειώσουμε κατά πρώτο, το στρατό, την αστυνομία και τη χωροφυλακή, τις φυλακές και τα δικαστήρια και τα βοηθητικά τους όργανα: χαφιέδες, προβοκάτορες, απεργοσπάστες, πληρωμένους δολοφόνους κτλ.
Το καπιταλιστικό κράτος, έξω από τον ταχτικό στρατό του, κατέχει ακόμα ένα σώμα από εξασκημένους αχρείους και στρατεύματα ειδικά εκπαιδευμένα για την πάλη ενάντια στους εργάτες.
Η δικαιοσύνη στο αστικό κράτος είναι ένα μέσο άμυνας για την μπουρζουαζία. Καταδικάζει προπαντός εκείνους που θα τολμήσουν να προσβάλλουν την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό σύστημα. Η δικαιοσύνη αυτή καταδίκασε τον Liebknecht στα κάτεργα και απάλλαξε τους δολοφόνους του. Οι δικαστικές αρχές ενεργούν με την ίδια αυστηρότητα όπως και οι δήμιοι του αστικού κράτους. Η κόψη της ρομφαίας τους στρέφεται ενάντια στους φτωχούς και όχι ενάντια στους πλούσιους.
Αυτοί είναι οι θεσμοί του καπιταλιστικού κράτους πού 'χουν για σκοπό την άμεση και κτηνώδη καταπίεση της εργατικής τάξης.
Nikolai Bukharin

5 σχόλια:

chrismos είπε...

Πού την είδε ο Μπουχάριν την άμεση και κτηνώδη καταπίεση της εργατικής τάξης;;; Εγώ ξέρω πως φτάσαμε να ζούμε σε μαύρες εποχές, επειδή κάποιοι ...αγόρασαν Καγιέν με δάνειο! Δεν το άκουσα μόνο στο ΣΚΑΙ· το είπε και το MEGA και το πιστεύει κι ο Κουβέλης!
Υπάρχει πιο ξεκάθαρη ταξική ανάλυση;

theogrocer είπε...

"Και στα κουβέλια τότε σάπιζε το μέλι" προ-φύτεψε ο Καββαδίας. Άχθος αρούρης κάθε δοκησίσοφος και τροχοπέδη των όποιων οραμάταων. Γιατί αυτοί είναι οι "λαθρεπιβάτες της αριστεράς" και όχι εκείνοι που έδειχνε κάποτε ο παντελώς λησμονημένος πια Σημιτάκος.
"Μετριότητες του κόσμου να πα' να γαμηθείτε" όπως τραγουδούν και τα παιδιά...

chrismos είπε...

Είπε να κάτσει να φάει μια μπουκιά ο "άνθρωπος" και του τη βγάλαν' απ' το στόμα...

Εδώ και κάπχιες μέρες, τον Σημιτάκο τον θυμούνται καθημερινά οι γιατροί της νευρολογικής κλινικής "Ερρίκο σ' γδυναν"

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια "λεπτή" διαφωνία με τον σύντροφο Μπουχάριν και χάριν διαφωνίας την παραθέτω.
Δεν πιστεύω πως το καπιταλιστικό κράτος έχει ως σκοπό την εκμετάλευση των εργαζομένων, ούτε οι καπιταλιστές έχουν κατ΄΄ ανάγκη αυτό τον σκοπό. Ο σκοπός τους είναι ΤΟ ΚΕΡΔΟς (υλικό αλλά και πολιτικό) . Στον αγώνα τους για το κέρδος, δεν έχουν βρει άλλο τρόπο παρά μόνο εκμεταλευόμενοι τους εργαζόμενους (αλλά και τους ανέργους). Μηπως οι μελλοντικές επαναστάσεις πρέπει να στραφούν προς την αναίρεση αυτής της κατάστασης;Να δείξουν δηλαδη σ΄αυτούς τους μαλάκες που έχουν ως σκοπό μόνο το κέρδος πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να το καταφέρουν εκτός απο το να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Διοτι εμένα στ' αρχίδια μου αν ο άλλος έχει 20 σπίτια και 15 κότερα αρκεί να μ΄αφήσει να ζήσω όπως θέλω. Αν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο να τον βοηθήσω να τα κάνει και 100 τα σπίτια, κι ας μένω εγώ στο νοίκι.Αλλά ευτυχισμένος

theogrocer είπε...

Chrismos
Πιθανολογώ ότι αυτή τη φορά αναγκάστηκε να πληρώσει και τον καφέ του αδερφού του (μια άλλη στο Κολωνάκι είχε πληρώσει καθένας τον δικό του!). Και τα νεύρα του δεν άντεξαν...
Solo
Εν πρώτοις ακούγεται ως ανθρώπινη και ρομαντική σκέψη, αλλά είναι λάθος. Από τη δεύτερη πρότασή σου κιόλας, κραυγάζει η λανθασμένη αφετηρία... Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, απλά δεν γίνεται να καλλωπιστεί ο καπιταλισμός και η δικτατορία του κεφαλαίου, δηλαδή η βίαιη επιβολή μιας τάξης. Αυτά μόνο στο κεφάλι του Κουβέλη και του Τσίπρα υπάρχουν, αλλά ως όχημα για την ανέλιξή τους και τίποτε άλλο. Γι' αυτό και -αν πρόσεξες- κανένας σοβαρός πολιτικός επιστήμονας δεν ασχολείται μαζί τους.