Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

8 σχόλια:

chrismos είπε...

Σπουδαίο ντοκυμαντέρ!
Μεγάλη μορφή ο Φερέρ και τα Μοντέρνα σχολεία που ίδρυσε, ακόμα και σήμερα αφήνουν το στίγμα τους στο πνεύμα της Ισπανικής Παιδείας.
Άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο βαθιά αντιδραστικός ρόλος κράτους και θρησκείας.
Καθόλου τυχαία η πλήρης ταυτότητα απόψεων Μπαμπουινιώτη και Λερώνυμου.

theogrocer είπε...

Ακόμη κι οι ass-tea (βλέπε Βίκτορα Μουγκό) λένε "μορφώστε το κεφάλι ενός λαού για να μην χρειαστεί να το κόψετε". Ώμος η κουφαλαιοκρατία των μπαμπουινιώτηδων -με αιώνιο στήριγμα την έκκληση α΄ και τον μεσαιωνισμό- έχει άλλη άποψη. Γι' αυτό τώρα μαζεύει άρδην ό,τι παραχώρησε...

boula είπε...

όταν τα περι θώρια της απόκτησης του αγα θού της μόρφωσης και της ε λευθερίας στε νεύουν πάρα πολύ ξεπηγάζουν εστί ες διαφώτισης, συσ πείρωσης, ιδεο λογικής στή ριξης. Γιατί η μόρφωση δεν είναι μόνο σχολείο

chrismos είπε...

Νομίζω αξίζει να υπενθυμίσουμε τα τελευταία λόγια του Φερέρ, λίγο πριν την εκτέλεσή του, το 1911:

«Διαμαρτύρομαι με όλη μου τη δύναμη για την απρόσμενη τιμωρία που μου επιβλήθηκε και δηλώνω πεπεισμένος πως πολύ σύντομα θα αναγνωριστεί η αθωότητά μου. Επιθυμώ να μη γίνουν ποτέ και για κανένα λόγο, ούτε τώρα ούτε αργότερα, διαμαρτυρίες πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα στον τάφο μου γιατί θεωρώ ότι ο χρόνος που χρησιμοποιείται για να ασχοληθούμε με τους νεκρούς, θα ήταν καλύτερο να αφιερωθεί στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζωντανών, που στην πλειοψηφία τους το χρειάζονται πολύ.»

Το 1913, δυο χρόνια μετά το θανατό του, η αντιπολίτευση ζήτησε αναψηλάφηση της απόφασης που τον καταδίκασε και το δικαστήριο τον αθώωσε.

theogrocer είπε...

Boula
Σωστά, είναι και το ήθος που διδάσκουν αι ελληνοχριστιανικαί παραδόσεις μας. Χωρίς αυτές θα υπάγομε με μαθηματική, φυσική, γυμναστική και ελεύθερη ώρα στην απώλεια! Τι θα ήτο τώρα η Ελλάς δίχως αυτές τις γάργαρες πηγές; Γι' αυτό προς F χωμένα επιστρέψουμε στο κρυφό σχόλιο.
Chrismos
Τελικά ξέρεις πολλά, αλλά κι εγώ δεν πάω piss off. Μπορώ να σου πω την περιφέρεια μέσης και στήθους όλων των stars, καθώς και διάφορα άλλα που η Έλλη piss any ημέρωσή σου δεν σ' αφήνει να πληροφορηθείς.

boula είπε...

Ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη, που είναι σήμερα γνωστός ως Το Κρυφό Σχολειὀ, εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1888 με τίτλο Έλληνικόν Σχολείον έν καιρώ δουλείας. Το 1899 ο Ιωάννης Πολέμης, εμπνεόμενος, όπως δήλωνε ο ίδιος, από τον πίνακα του Γύζη, έγραψε και δημοσίευσε το πασίγνωστο ποίημα του «Το Κρυφό Σχολειό», τίτλος που – χάρη στη δημοτικότητα που απέκτησε γρήγορα το ποίημα- αντικατέστησε τον αρχικό τίτλο του έργου του Γύζη.

theogrocer είπε...

Α, ε τότε αλλάζει!

boula είπε...

επίσης είναι και η κρυφή ή κλεμμένη γνώση που είναι δύσκολο να ανακτηθεί, και η διδασκαλία της