Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

“Σχέση με τους αρχαίους Έλληνες έχουμε εμείς”, λένε οι γάλλοι, οι εγγλέζοι και οι γερμανοί. Εμείς, που τους ανακαλύψαμε, τους αναστυλώσαμε, τους εξηγήσαμε.
Για τους ευρωπαίους οι νεοέλληνες είμαστε μια δράκα ανθρώπων απρόσωπη, ανάμεσα σε βαλκανιλίκι, τουρκολογιά και αράπηδες. Είμαστε οι ορτοντόξ. Με το ρούσικο τυπικό στη γραφή, με τους κουμπέδες και τους τρούλους πάνω από τα σπίτια των χωριών μας, με ακτινογραφίες σωμάτων και σκουληκόμορφες φιγούρες αγίων στους τοίχους των εκκλησιών.
Οι ευρωπαίοι βλέπουν τους πολιτικούς μας να ψηφίζουν στη Βουλή να μπει το «ορθόδοξος» στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα κατά τη διαταγή των παπάδων και κοιτάζουν ανακατωμένοι και ναυτιάζοντας κατά το θεοκρατικό Ιράν και τους Αγιατολάχους.
Δημήτρης Λιαντίνης

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαλακίες!!!!
Δυστυχώς μαλακίες.
Διότι οι Ευρωπαίοι (και όλοι οι άλλοι της εξουσίας) αναπνέουν μόνο με οικονομικούς όρους.
Βέβαια και στην οικονομία υπάρχει κάτι το... πνευματικό - μεταφυσικό.
Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πως γιατί, ένας που έχει τόσα λεφτά για να ζήσει άνετα αυτός και 100 γενεές μετά δεν βάζει ποτέ φρένο.

theogrocer είπε...

Γιατί μαλακίες; Άλλωστε αυτά (pull "S" then) αλλάζουν την κατάσταση που απεικονίζει ο Λιαντίνης.

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω πως είναι έτσι που τα λέεει ο Λιαντίνης. Είναι δηλαδή μικρός ο ρόλος της θρησκείας και της εκκλησίας στην ευρώπη; Στην ευρώπη που ε΄χειστην παράδοσή της την ιερά εξέταση;Ακόμη και το "ορτοντόξ" έχει να κάνει με την πολεμική και την προπαγάνδα των καθολικών. Και δεν έχω ξανακούσει να λένε οι γάλλοι ,οι εγγλέζοι και οι γερμανοί πως έχουν σχέση με τους αρχαίος έλληνες. Κι έχω γνωρίσει αρκετούς. Αν ο Λιαντίνης γνώρισε κάποιους που το λέγανε ή που σκέφτονταν όπως λέει, αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να γενικεύσουμε για το πως σκέφτονται όλοι ή οι περισσότεροι ευρωπέοι.
Και ξαναλέω, όλοι σκέφτονται με οι κοομικούς όρους, οπότε προς τι τέτοια θεώρηση της ευρωπαϊκής άποψης για τους έλληνες;
Υ.Γ. Το χθεσινό σχόλιο έγινε λίγο ... αυθόρμητα.

theogrocer είπε...

Μικρός ή μεγάλος ο ρόλος της εκκλησίας, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τριτοκοσμικά φαινόμενα με ταυτότητες και άμεσες παρεμβάσεις στην κρατική λειτουργία. Ούτε ξύλο μεταξύ οπαδών μητροπολιτών(!) ούτε πολιτικά διαγγέλματα μητροπολιτών.
Όσο για τη σχέση των νεοελλήνων με τους αρχαίους κατοίκους της "πατρίδας", δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή εθνολογική ή κοινωνιολογική συζήτηση...

chrismos είπε...

«Το καλούμενο χριστιανικό κράτος είναι το ατελές κράτος και ο χριστιανισμός χρησιμεύει σαν συμπλήρωμα και σαν καθαγιασμός αυτής της ατέλειας. Γι αυτό η θρησκεία γίνεται κατ' ανάγκην ένα μέσον για το κράτος εκείνο που είναι υποκριτικό[...]
[...]Το καλούμενο χριστιανικό κράτος χρειάζεται τη χριστιανική θρησκεία για να ολοκληρωθεί ως κράτος. Το δημοκρατικό κράτος, το αληθινό κράτος, δεν χρειάζεται τη θρησκεία για την πολιτική του ολοκλήρωση. Ίσα-ίσα έχει τη δυνατότητα ν' απορρίπτει τη θρησκεία επειδή μ' αυτή την απόρριψη έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατά τρόπο κοσμικό η ανθρώπινη βάση της θρησκείας. Εξ άλλου το καλούμενο χριστιανικό κράτος συμπεριφέρεται στην περιοχή της θρησκείας κατά τρόπο πολιτικό και στην περιοχή τής πολιτικής κατά τρόπο θρησκευτικό.»

Κ. Μαρξ, "Κράτος και θρησκευτική συνείδηση"

theogrocer είπε...

Καλοί σύλλογοι. Καλεί, πάρε μ' βάση.

boula είπε...

... και σβησμένοι απ' την Ανατολή, θ' ανατείλουμε στη Δύση.
Ο δωδεκάλογος του γύφτου, Κ. Παλαμάς

theogrocer είπε...

Και τούμπαλιν (Τούμπα, Lin): "Σε πήρε καπόται η Βίσση, σε ξαναφέρνει η Άννα, Τόλη"...