Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Αδριανού υπηρέτησε πάνω από εβδομήντα χρόνια το ελληνικό θέατρο. Βγήκε στη σκηνή το 1900 και αποσύρθηκε προσωρινά το 1932, όταν παντρεύτηκε τον τότε υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου. Προηγουμένως είχε παντρευτεί τον ηθοποιό Μήτσο Μυράτ (από τον οποίο απέκτησε τη Μιράντα) και κατόπιν τον θεατρώνη Κώστα Θεοδωρίδη (από τον οποίο απέκτησε την Αλίκη).
Η Κυβέλη ήταν το αντίθετο της επίσης μεγάλης Μαρίκας Κοτοπούλη. Ωραία η Κυβέλη, άσχημη η Μαρίκα. Βενιζελική η Κυβέλη, βασιλόφρων η Μαρίκα. Σπουδαγμένη η Κυβέλη, ασπούδαστη η Μαρίκα. Σκορδοφαγού η Κυβέλη, με μεγάλη απέχθεια για το σκόρδο η Μαρίκα. Δυστυχώς, στη δύση του μακρού βίου της, η Κυβέλη αμαύρωσε το λαμπρό της παρελθόν. Με επιστολή της στον «Ελεύθερο Κόσμο» στις 23 Νοεμβρίου 1968, καταδίκασε την «πολιτική εκμετάλλευση» της κηδείας του Γ. Παπανδρέου από τους αντιχουντικούς και εξέφρασε την πίστη της στην «εθνοσωτήριον επανάστασιν».
Κώστας Τομανάς – «Το θέατρο στην παλιά Θεσσαλονίκη»

5 σχόλια:

boula είπε...

Ηθοποιός σημαίνει φως.

theogrocer είπε...

Στις μέρες μας ενίοτε και "φως" σημαίνει ηθοποιός...

chrismos είπε...

Η Κυβέλη δεν τους άκουσε αν καίτοι σ' είχανε στήλη πρωι δω ποίηση πως
Μ.Ο.Π. υιών Παπανδρέου καθίκει
τέτοια γράμματα θα γράφει...

Τι Δεληγιάννη, τι Τρικούπη
πάντα τρύπιο ήταν το κιούπι
Τι Μαρίκα, τί Κυβέλη
τι ΒενιζελοΚουβέλη...
Πάντα ίδιος ο εσμός του (δήθεν) Εθνικού Διχεσμού

boula είπε...

ανάλογο παράδειγμα όταν το 1950 η ποιήτρια Α. Αχμάτοβα, για να πετύχει τη συγνώμη του καθεστώτος, εξύμνησε τον Στάλιν με τη συλλογή δόξα στον κόσμο
Αχμάτοβα 1889 - 1968
Κυβέλη 1888 - 1978
Γ. Παπανδρεου 1888 - 1968

theogrocer είπε...

F στο Χ! Παρά τυρί συ!