Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Δεν σ’ αγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν επειδή περιφρονείς τον εαυτό σου. Σε ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σ’ ένα σύμβολο κι εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σ’ εξουσιάζουν. Εσύ ο ίδιος τους αναγόρευσες αφεντικά σου και συνεχίζεις να τους στηρίζεις, παρόλο που πέταξαν τις μάσκες τους. Στο είπαν κατάμουτρα: «Είσαι και θα είσαι ΠΑΝΤΑ κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη»... Σε φοβάμαι ανθρωπάκο. Σε τρέμω, επειδή από ΣΕΝΑ εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε φοβάμαι επειδή το κυριότερο μέλημα σου στη ζωή είναι να δραπετεύεις από τον εαυτό σου. Είσαι βαριά άρρωστος. Δεν φταις εσύ γι’ αυτό, μα έχεις υποχρέωση να γιατρευτείς. Θα ‘χες από καιρό αποτινάξει τα δεσμά σου, αν δεν ενθάρρυνες ο ίδιος την καταπίεση και δεν τη στήριζες άμεσα με τις πράξεις σου….
Wilhelm Reich – «Άκου Ανθρωπάκο»

8 σχόλια:

chrismos είπε...

Το τραγικό είναι πως ΟΛΟΙ βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του κατήγορου και όχι του ενόχου, σ' αυτό το αδιαμφισβήτητο κατηγορητήριο.
Τί ειρωνεία για όσους από μας γεννηθήκαμε μικρά ανθρωπάκια και θα πεθάνουμε ακόμα μικρότερα...

theogrocer είπε...

Έχυσα πολύ το δίκιο σε όλα όσα γράφεις αιδώ. Μαίρη καις σκέψεις:
Για το ότι γεννηθήκαμε μικρά ανθρωπάκια δεν υπάρχει αμφιβολία και αποδεικνύεται από δεκάδες μεριές για τον καθένα μας... Ωστόσο κάποιοι προσπαθούν (με τρόπους και μέσα από δρόμους όπως ο καθένας εννοεί) να μην πεθάνουν ακόμα μικρότερα. Να το πρώτο ελαφρυντικό, αν βέβαια συμβαίνει πραγματικά και όχι στο πλαίσιο της του καθενός παραμυθίας...
Προσωπικά έχω πρόβλημα τόσο με τα εύκολα κατηγορητήρια και την ταύτιση με τον κατήγορο (μη θαρρείς ότι κάθε φορά που αναρτώ τέτοια γίνομαι κατήγορος! Συχνά τα αναρτώ μπροστά στον καθρέφτη, αν και υπάρχουν κάποια που δεν με αγγίζουν και δεν με περιλαμβάνουν προσωπικά, χωρίς ωστόσο αυτό να με εντάσσει στη χορεία των αθώων), όσο και με την εξοργιστική τυφλότητα εκείνων που νομίζουν ότι επιτελούν κάποιο ύψιστο χρέος μηρυκάζοντας αποτυχημένες πρακτικές.
ΥΓ: Δεν έχω καμιά μύγα και δεν μυγιάστηκα, απλά έγραψες μεγάλες αλήθειες. Και μπροστά σ' αυτές καθένας οφείλει να γίνεται ειλικρινέστερος, να παίρνει μαχαίρι και να κόβει το κομμάτι που ου αντιστοιχεί. Προσωπικά, γιατί δεν είναι όλα "αθώος λαός και κακοί αφέντες", υπάρχει και ατομική ευθύνη διάολε!

chrismos είπε...

Σκέψεις επισκέψεων:

1. Τώρα βλέπω πως το "ΟΛΟΙ" ήταν ατυχές. Ήταν να τη χέσω τη λέξη που δημιουργεί ενώ χέσε κει που δεν υπάρχουν. Έπρεπεν Άγραφα "ΣΥΝΗΘΩΣ".

2. Τούτο το κατηγορητήριο από τον Ράιχ, μόνο αβασάνιστο κι εύκολο δεν είναι, γι αυτό και το χαρακτήρισα ως αδιαμφισβήτητο. (Πού να βρει κότσια να τ' ανατρέψει κανείς;)

3. Οι μεγάλες αλήθειες βρίσκονται στην κρυστάλλινη διαύγεια του συγγραφέα. Εγώ απλά τις υπογραμμίζω, όχι γιατί νιώθω πως δέμα φορούν, μάγια τίμα φορούσαν καποτες και ένιωσα την υποχρέωση "να, γιατρέ, φτω". Γιατί μπορεί α της "θεραπείας", από καιρού εις καιρόν (α! ποκερ, ουϊσκι αιρων) αυτοϋποβάλλω με σεξ σε τάσεις και Ok ερως θα δήξει...
Εξ ου και η αυτοαναφορικότητα του πρώτου μου σχολείου (1ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου)

4. Ίππο κλείνω μες το ΥΓ!
(Ιππουργείο Γεωργοι Άδη
"Τι έστιβε Rue Κοκο")

boula είπε...

Νομίζω ότι το κείμενο χαρακτηρίζεται από μια λεπτή ειρωνεία. Ο Ράιχ με αφορμή την ψυχολογία του ανθρώπου φτιάχνει ένα κείμενο που το απευθύνει στον εαυτό του και σε όλους, χωρίς να θέλει να αποδώσει ευθύνες αλλά επιδιώκοντας μια επανατοθέτηση μπροστά στα γεγονότα, στη ζωή. Ξεκινάει από τον αθρωπάκο που μπορεί να είμαστε εσύ, εγώ, εμείς, εσείς και φυση καο ίδιος ο Ράιχ, που απ' ευθύνεται ίσο ταΑκου όντων και μη. Έτσι καταφένει να μας προσανατολίσει σε μια κριτική θέση, όπου ο καθένας θα οδηγηθεί μπροστά σε ό, τι γι αυτόν αποτελεί αφορμή για δικές του πράξεις, που με τη σειρά τους θα μπορέσουν να επηρεάσουν τη συνολική κατάσταση. Παράλληλα το "σε φοβάμαι" προτρέπει τον ανθρωπάκο να υψωθεί σ' ένα πρότυπο ανθρώπου, με ψυχική δύναμη και ικανότητα, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας. (απόδειξη του κειμένου διατι σαπα γω γης εις άτοπο)

boula είπε...

ξέχασα να πω Καλώ Φθηνό Πόρο ! σε όλους

theogrocer είπε...

Κάλλος τη Boula!
Κράτα ωδείο συ, μία από τα λεγόμενα:
1. Ο Πόρος δεν είναι καθ' όλου φθηνών ici.
2. Καλώ φθηνό Πόρο από τώρα;;; Μάγια, τι; Άλλες 25 μέρες έχει ω spoon αρθεί!

boula είπε...

ενώ ούσα το φθινόπωρο που έρχεται
βιάζομαι λιγάκι ε ;
πάντως εδώ σήμερα έκανε μια ωραία καλοκαίρι nib ώρα
Η ιδέα για τον Πόρο, ίσως για μια άλλη χρονιά
Φιλιά

theogrocer είπε...

Ως πόρος ο σπόρος πόρρω απέχει από τον Πόρο.
Απ' Olaf σε όσο καλό κερί Εμινέ. Μη βιάζεσαι για Όσσα at see κιάλι ως θα γίνουν...