Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Συζήτηση με τους φοιτητές της Ξάνθης: «Από εμάς δεν έχει κανείς πολίτης να φοβάται τίποτα»
Παραθέτουμε όλα όσα είπε σε συζήτηση με δημοσιογράφους αντιπροσωπεία φοιτητών της Ξάνθης, χωρίς προσθαφαιρέσεις, όπως ακριβώς ειπώθηκαν:
«Αυτό ήταν απλά μια αφορμή που ξεχείλισε ένα ποτήρι που γεμίζει εδώ και καιρό. Γεμίζει όταν ο κόσμος μπαίνει στο πανεπιστήμιο και βγαίνει με μισθούς των 700 ευρώ, γεμίζει όταν 2.000.000 άνθρωποι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, γεμίζει όταν ο κόσμος τρομοκρατείται που δεν βρίσκει δουλειά, όταν περνάνε νομοσχέδια που καταργούν κάθε κεκτημένο (εργατικά, φοιτητικά, ασφαλιστικά κ.α.). Η δολοφονία του 15χρονου ήταν απλά η αφορμή για να γίνουν όσα γίνονται, με συγκεκριμένα αιτήματα για όλα όσα αναφέρουμε. Από δω και πέρα, αυτό που θέλουμε και θεωρούμε ότι έχει νόημα για όλη την κοινωνία –γιατί θέλουμε απ’ όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν- είναι να βγούμε με συγκεκριμένα αιτήματα: δεν θέλουμε μια κυβέρνηση δολοφόνων, να πέσουν τώρα. Όσα έχουν περάσει (τρομονόμους, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, νομοσχέδια για την εκπαίδευση) να καταργηθούν όλα γιατί μας πάνε πίσω. Και να φύγουν από δω…
Γίνονται καθημερινά συντονιστικά. Καλούμε τον κόσμο να έρθει εδώ, μαζί μας, να παρακολουθήσει τα συντονιστικά και δεν πρέπει να φοβάται τίποτα. Άλλωστε, στην Ξάνθη δε νομίζουμε να έχουν σπάσει μαγαζιά. Έχουν γίνει συμβολικές ενέργειες εναντίον κάποιων τραπεζών, που θέλουν να δείξουν ότι ένα μέρος της ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα έχει και το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες. Και γενικά όλο αυτό σύστημα που υπάρχει, είναι αυτό το οποίο μας εξαγριώνει. Γι’ αυτό ουσιαστικά έχουμε καταφύγει σε τέτοιες ενέργειες. Οι πολίτες δεν πρέπει ν’ ανησυχούν, τους καλούμε να έρθουν μαζί μας και ν’ αγωνιστούμε για όσα θέλουμε ν’ αλλάξουμε.
Την Τετάρτη στη Νομαρχία Ξάνθης, είδαμε τη στάση των αστυνομικών που ήρθαν κατευθείαν πάνω μας και μας απειλούσαν με τα κλομπς ενώ ήμαστε άτομα γυμνά, χωρίς τίποτε. Παραλίγο να μας επιτεθούν, αλλά μπήκαν μπροστά κυρίως εργαζόμενοι κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Την Πέμπτη και ενώ έγινε μια πολύ ειρηνική πορεία στην Κομοτηνή, υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας με το που κατεβήκαμε από το λεωφορείο! Ασφαλίτες είχαν στείλει sms σε όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής και της Ξάνθης ότι έρχεται λεωφορείο με κουκουλοφόρους για να σπάσει τα καταστήματά τους! Αφού μπήκαμε στο άσυλο, αντιληφθήκαμε ότι απ’ έξω υπήρχαν “εξαγριωμένοι πολίτες”, οι οποίοι ήταν είτε ασφαλίτες είτε χρυσαυγίτες ή ακόμα και υποκινούμενοι πολίτες, που προσπαθούσαν να επιτεθούν με λοστούς και τσεκούρια. Φώναζαν “ελάτε να τους κάψουμε”! Το γεγονός ότι ήρθε ο Νομάρχης Ροδόπης να παίξει το ρόλο του “Ρομπέν των δασών” και να μας “σώσει” είναι προφανής ειρωνεία, από τη στιγμή που έχει συμβάλλει ο ίδιος στην παραπληροφόρηση των πολιτών και στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στην Κομοτηνή. Έχει κι αυτός ευθύνες όπως και η κυβέρνηση. Πρόσφερε την αστυνομία να μας παράσχει ασφάλεια για την επιστροφή μας, κάτι που είναι εξευτελιστικό. Αυτοί που μας σκοτώνουν, αυτοί που τα δημιούργησαν όλα αυτά, αυτοί θα μας προστατέψουν! Είναι ακόμα πιο προκλητικό το γεγονός ότι έκαναν χειρονομίες και κορόιδευαν καθώς αποχωρούσαμε! Εκείνη η μέρα έμοιαζε σα να μην έχουμε δικαίωμα να περπατήσουμε στους δρόμους της Κομοτηνής! Ήταν ασύλληπτο. Αντί να μαζέψουν τους “εξαγριωμένους πολίτες” -που πολλοί κυκλοφορούσαν με αστυνομικούς ασύρματους- ήρθαν να διώξουν εμάς που δεν κάναμε απολύτως τίποτε. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι η υποτιθέμενη αστυνομική προστασία δεν υπάρχει προς όφελος οποιουδήποτε αγωνιζόμενου πολίτη, αλλά προς το αντίθετο. Αν ήθελαν να μην υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας, θα διέλυαν το παρακράτος και δεν θα το άφηναν να είναι εκεί. Αλλά προφανώς δεν το ήθελαν.
Τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και φαίνεται και από τα γεγονότα της Κομοτηνής. Έλεγαν κι έγραφαν ότι ήρθε ο νομάρχης να μας σώσει, κάτι που αποτελεί διαστρέβλωση. Απευθυνθήκαμε σε ΜΜΕ (σσ. οι συνομιλητές μας κατέθεσαν και συγκεκριμένες, ονομαστικές περιπτώσεις) που απ’ ό,τι φάνηκε δεν ήθελαν να βγάλουν το θέμα. Μετά τη δολοφονία, αυτό που προβαλλόταν ήταν ότι οι υποτιθέμενοι κουκουλοφόροι πάνε και σπάνε τα μαγαζιά του κόσμου. Προφανώς και δεν ισχύει αυτό, υπάρχουν φωτογραφίες με υποτιθέμενους κουκουλοφόρους να κάνουν συλλήψεις, είναι ξεκάθαρο. Και τα ίδια τα ΜΜΕ μέχρι στιγμής έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση. Το μόνο που κάνουν είναι να τρομοκρατούν τον κόσμο.
Αν κάτι πιστεύουμε ότι έχει νόημα είναι ότι όπως μπόρεσαν οι φοιτητές να κινητοποιηθούν και να εμπλέξουν περισσότερο κόσμο σ’ αυτές τις διαδικασίες, αυτό πρέπει να μεταφερθεί συνολικά παντού. Να τοποθετηθούν, να κινητοποιηθούν, όχι μόνο για το γεγονός αλλά για όλους τους λόγους. Αυτό συμβαίνει είναι εκτεταμένο, ξεπερνάει την απώλεια ενός παιδιού και μοιάζει καθένας να έχει δικούς του λόγους που κατεβαίνει στους δρόμους. Είτε συντονισμένα και με κινήματα είτε μεμονωμένα. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι τα ΜΜΕ δημαγωγούν. Οι ίδιοι κι οι ίδιοι βγαίνουν και κατευθύνουν τις εντυπώσεις του κοινού.
Εμείς περιμένουμε εξέλιξη και μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι έκπτωτη στα μάτια της κοινωνίας. Γι’ αυτό καλούμε και όλους τους πολίτες στους αγώνες μας. Οι φοιτητές δεν είναι τραμπούκοι. Αλλαγές κοινοβουλευτικές δεν περιμένουμε. Αν κάποιος θα κάνει την αλλαγή είναι τα κινήματα κι ο ίδιος ο κόσμος.
Όταν υπάρχει μια κρατική δολοφονία, είναι λογικό η οργή να στοχοποιεί κυβερνητικά κτίρια κι αστυνομικά τμήματα. Οι ίδιοι που χτυπάνε αγρότες, που χτυπάνε φοιτητές και τους πήζουν στα χημικά, σκοτώνουν κιόλας. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σκληρή καταστολή και πλέον οι αστυνομικοί χτυπάνε. Όσοι έχουν συλληφθεί να αφεθούν ελεύθεροι τώρα. Δεν μπορεί να μας λένε ότι δεν δεχόμαστε διάλογο εκείνοι που εδώ και χρόνια είναι απέναντί μας, οι “praetors urbanis” όπως τους ονόμασε ο Βύρων Πολύδωρας που τους έδωσε και κάθε δικαιοδοσία για κάθε χτύπημα. Η βία υπάρχει δομικά μέσα στο σύστημα, ποτέ δεν θα αναγνωρίσουν ως νόμιμη τη λαϊκή αντιβία. Θεωρούν ότι η βία είναι μία, αυτή που μόνο το κράτος ασκεί. Τα κινήματα δεν αναγνωρίζουμε το μονοπώλιο του κράτους στη βία, δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει τίποτε επειδή έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όπως έχει πει και ο Κορνήλιος Καστοριάδης “αυτό το σύστημα δεν είναι δημοκρατία, αλλά φιλελεύθερη ολιγαρχία”.
Στην Ξάνθη έχουμε κινητοποιηθεί κι έχουμε πάρει ευθύνη για συγκεκριμένους στόχους που δεν σχετίζονται με ιδιοκτησία κανενός πολίτη. Έχουμε ενημερώσει και μοιράσει χιλιάδες φυλλάδια κι ευτυχώς υπάρχει μια καλή ανταπόκριση από τους πολίτες. Σε πρόσφατη βραδινή πορεία κρέμονταν από τα μπαλκόνια και χειροκροτούσαν. Στο δρόμο δεν συναντήσαμε περιστατικά απαξίωσης ή αποδοκιμασιών και σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εχθροί της Ξάνθης. Ζούμε εδώ, μένουμε στα σπίτια της, αφήνουμε εδώ το χαρτζιλίκι μας και θα μας βλέπουν και τις επόμενες μέρες. Βγαίνουμε με ανοιχτά πρόσωπα στους δρόμους και από εμάς δεν έχει κανείς να φοβάται τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: