Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη συγκλονιστική παράθεση στοιχείων για την προέλευση των τοπωνυμίων, που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου μέσα από το έγκριτο και θεόπνευστο, θεόκρουστο και θεοέγχορδο blog μας.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΚΙΕΣ: Η ονομασία προέρχεται από την αρχαιότητα, τότε που η περιοχή ήταν γεμάτη από… συκιές, εκτοπισμένες στα δύσβατα στενά της περιοχής.
ΠΟΛΙΧΝΗ: Τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν διάφορες «σκόνες» στην περιοχή, πάνω στις οποίες υπάρχουν πολλά ίχνη χρηστών και διακινητών (πολλά – ίχνη = Πολίχνη).
ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Από το θεό Πάνα και το όραμα. Σύμφωνα με τη μυθολογία που μετεξελίχθηκε σε ιστορία –πριν κάποιοι ξεκινήσουν ενορχηστρωμένα την τανάπαλιν μετατροπή της ιστορίας σε μυθολογία- ο Πάνας είχε ένα όραμα κάποιο μεσημέρι που κυνηγούσε μια κατσίκα στην περιοχή. Είδε ότι το μέρος εκείνο θα κατακλυζόταν από σπίτια και πισίνες εκπροσώπων της λούμπεν μεγαλοαστικής τάξης (ΛΜαΤ).
ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ: Εκ της προστακτικής «βάλ’ τα» και του «άσπρο». Στην αρχαιότητα λειτουργούσε μέγα καζίνο στην περιοχή και μια μέρα ένας από τους ηλίθιους που αιμοδοτούσαν εκεί, άκουσε τη φωνή του Δία να τον προτρέπει να τα βάλει στο άσπρο. Τα έβαλε, έχασε κι έτσι πήρε την ονομασία η περιοχή.
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Εκ του ξηρός (ουδείς εκ των γνωστών) και κρήνη. Όραμα του δήμου ήταν η αναβάθμιση της περί την κρήνη (βρύση) περιοχής με κλαμπ, πρέζα και έντονες κοινωνικές αντιθέσεις ώστε να μοιάσει στη Νέα Κρήνη, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν λόγω της ξεραΐλας.
ΜΕΤΕΩΡΑ: Ονομάστηκαν έτσι γιατί όλα εκεί, ακόμα και η ζωή, είναι μετέωρα και επαφίενται στην καλή θέληση των αρχών (υδροδότηση, αυθαίρετα κλπ).
ΚΑΛΟΧΩΡΙ: Πήρε την ονομασία του λόγω της υπέροχης οδοποιίας του χωριού, η οποία δημιουργεί κάλους σε όποιον αποπειράται να διασχίσει τους δρόμους του.
ΣΦΑΓΕΙΑ: Η περιοχή ονομάστηκε έτσι από τα σφαγεία ζώων που υπήρχαν ανέκαθεν εκεί. Παλιότερα για την κατεργασία δερμάτων και αργότερα για τον εγκλωβισμό στα δίχτυα του «πολιτισμού».
ΚΟΥΛΕ ΚΑΦΕ: Κάποτε υπήρχε ένα καφενείο στην περιοχή, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε ολημερίς στο ένα χέρι το τηλεκοντρόλ και στο άλλο το κινητό. Λόγω έλλειψης διαθέσιμου χεριού, οι πελάτες όταν ήθελαν καφέ τον φώναζαν «κουλέ, καφέ» κι έτσι έμεινε η ονομασία σ’ όλη την περιοχή.
ΕΠΑΝΟΜΗ: Οι κάτοικοι της περιοχής ανέβαιναν ως τη Θέρμη και γύριζαν πίσω από τη ζέστη που έστελνε το μπετόν της Θεσσαλονίκης (έτσι πήρε και την ονομασία η Θέρμη). Και συνήθιζαν να λένε «επάνω μη» για ν’ αποτρέψουν όσους απερίσκεπτους κινούνταν προς τα εκεί.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
ΑΓΚΥΡΑ: Ελληνικότατη λέξη για την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Όταν οι έλληνες έφτασαν πρώτοι εκεί, η Τουρκία ήταν ακόμη θάλασσα! Εκεί που άραξαν (έριξαν άγκυρα) ονόμασαν έτσι το μέρος.
ΣΙΒΗΡΙΑ: Ονομάστηκε έτσι το 7000 π.Χ., όταν έφτασαν οι πρώτοι άποικοι από τη Σίβηρη της Χαλκιδικής, διωγμένοι από τον τουρισμό που από τότε κατέκλυζε την περιοχή τους.
ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ: Η πόλη αυτή του Τέξας ονομάστηκε έτσι από έλληνες μετανάστες που όταν έφτασαν εκεί το 3000 π.Χ., της έδωσαν το όνομα του εδώ χωριού τους, Άγιος Αντώνιος.
ΑΖΟΡΕΣ: Ελληνικά νησιά στα οποία έφτασε πρώτος ο Οδυσσέας για να κρυφτεί από τη νυμφομανή Καλυψώ. Ονομάστηκαν έτσι από τον Αζόρ, το σκύλο που είχε μαζί του αντί του Άργου, που τον είχε αφήσει στην Ιθάκη να φυλάει την Πηνελόπη από τους μνηστήρες.
ΚΑΤΑΡ: Το ορεινό αυτό κράτος των Ιμαλαΐων πήρε το όνομά του από Ηπειρώτες εμπόρους ειδών λαϊκής τέχνης, που όταν πέρασαν από εκεί καθ’ οδόν για την Κίνα (4150 π.Χ.) τους θύμισε την Κατάρα.
ΣΟΦΙΑ: Ελληνικότατη πόλη. Το κανονικό της όνομα είναι Σοφία και προέρχεται από την ομώνυμη οσία που διέφυγε εκεί, κυνηγημένη από τον αυτοκράτορα Ακροδέξιους Φάσιστους στη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου (1200 π.Χ.)
ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ: Το όνομα προέρχεται από έλληνες που πήγαν στα νησιά αυτά για τουρισμό, στον χρυσό αιώνα του Περικλή. Ονομάστηκαν έτσι γιατί οι έλληνες πήγαν εκεί φορώντας βερμούδες.
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ: Ονομάστηκε έτσι από τότε που ο Οιδίποδας εξόριζε εκεί τους αντάρτες του βασιλείου των Θηβών. Το «κ» προστέθηκε αργότερα από κύκλους του εβραιοσιωνισμού, της παγκοσμιοποίησης και της λέσχης «Μπείτε μπρε!» για να παραποιήσει την μία και μόνη ιστορική αλήθεια: ότι όλα είναι ελληνικά (εξ ης και η ενδεικτική της ακατανοησίας φράση «it’s all greek»).
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Ονομάστηκε έτσι από δύο εξόριστους σκλάβους που κατέφυγαν εκεί τον 6ο αιώνα π.Χ., τον Κώστα και την Ρίκα. Κατ’ άλλους, πίσω από την ονομασία κρύβονται ο Κώστας και η Μαρίκα, πιθανόν γιατί εκεί έθαβαν τα αποκτήματα από το χόμπι της αρχαιοκαπηλείας.
ΠΟΡΘΜΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ: Από την ονομασία και μόνο, είναι πασίδηλο ότι κάποιος έλληνας έφτασε πρώτος εκεί.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Ξέχασες την επαρχία yunan της Κίνας που μπορεί να ακούγεται Τουρκική από το Γιουνάν (ΠΡΟΣΦΏΝΗΣΗ επί τουρκοκρατίας των Ελλήνων) αλλά δείχνει πως έλληνες την αποίκησαν πολύ πριν τον Μάρκο Πόλο
(καταγωγή από τον Μακρύ Βόλο).
έχει και άλλα.

theogrocer είπε...

Ο Μάρκο Πώλο (όπως φαίνεται και από την ορθή γραφή του ονόματός του) ήταν ένας γάιδαρος!

Unknown είπε...

Σε πιάνω αδιάβαστο δεν πέρασες τις εξετάσεις.
Η καταγωγή του Μάρκο Πόλο είναι από το Μαρκόπουλο Αττικής.
Ο πατέρας του είχε ξεμείνει λιώμα από τις ρετσίνες και του την έπεσε μια αρβανίτισα (Μόνο τέτοιους είχε τότε εκεί) από την γνωστή οικογένεια Λάλλα. Ξέρεις πούλο σημαίνει παιδί όπως ίδης για τους πόντιους και Ογλού για τους άλλους Ελληνικής καταγωγής.

theogrocer είπε...

Αγαπητή Ξανθή Καλάθη, άργησα να δω την ανταπάντησή σας στον άσπρο πάτο του γραμματοκιβωτίου.
Χαίρομαι που με πιάσατε αδιάβαστο, είναι σαφώς καλύτερο απ' το να πάω αδιάβαστος, τουλάχιστον χριστιανικώς ιδέσθαι. Απ' όσα λέτε, συμπεραίνω ότι όταν λέμε "πάρε τον πούλο" εννοούμε "πάρε το παιδί". Λοιπόν, όταν ξανακλάψει το παιδί μας, αυτό θα πω στη γυναίκα μου! Σας ευχαριστώ.
ΥΓ: Προφανώς η οικογένεια Λάλλα έμεινε άτεκνη δια παντός. Δεν γνωρίζω να υπάρχει όνομα Λαλλαόπουλος, Λαλλαΐδης ή Λαλλάογλου...

Unknown είπε...

Ασφαλώς και υπάρχει αλλά για οικονομία έγινε πχ. Λα(λ)όπουλος-Λαζόπουλος-Λαδόπουλος-Λαλαζίσης.
Και για τους παλαιότεορυς ο παλιός παίκτης του ΠΑΟ Τσου Λαλίνγκ (πατέρας Έλληνας η μητέρα από Ολλανδική αποικία).

theogrocer είπε...

Δεν ξέρω καμία Τσούλα Λινγκ, έχω όμως ένα link με τσούλες για ώρα ανάγκης (είναι από συνεδρίαση εξεταστικής επιτροπής, ψάχνει για τα βρωμόλογα).
Αν ξαναγράψεις το όνομα Λαζόπουλος ή άλλου comμουνιστή, θα σε διαγράψω από διαδικτυακή φιλενάδα μου