Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012


Μόνο όταν έχουμε τη συνήθεια να αναγνωρίζουμε τη γνώμη μας σαν μερική εμπειρία ιδωμένη μέσα από τα στερεότυπα μας, είναι που γινόμαστε αληθινά ανεκτικοί απέναντι σε έναν αντίπαλο. Χωρίς τη συνήθεια αυτή, πιστεύουμε στην απολυτότητα της δικής μας θέσης και κατά συνέπεια στον προδοτικό χαρακτήρα κάθε αντίθεσης. Γιατί, ενώ οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δεχτούν ότι υπάρχουν δυο όψεις σε κάποιο ζήτημα, δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν δυο όψεις σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν σα «γεγονός». Και ποτέ δεν το πιστεύουν αυτό, παρά μόνο όταν μετά από μακρά κριτική εκπαίδευση ενημερωθούν με πληρότητα για το πόσο φθαρμένη και υποκειμενική είναι η κατανόηση τους για τα κοινωνικά δεδομένα.
Walter Lippmann – «Κοινή γνώμη»

15 σχόλια:

Penny είπε...

Ουάου!
Χτυπήσαμε φλέβα.
Λες να μην υπάρχει σωστό και λάθος, κόλαση και παράδεισος, αμαρτία και αρετή;
Τοτε γιατί να μην σφάξω τον διπλανό μου, που τον έχω και άχτι γιατί είναι πιο ψηλος-ξανθός- πλούσιος- μάγκας από μένα;ε;ε;
Μ' αυτά και μ' αυτά, πάει περίπατο η Ηθική! Τσ τσ τσ! Αίσχος!)

Ανώνυμος είπε...

Συν φωνώ.

theogrocer είπε...

Penny
Ανοίγεις με Γάλλοι κουβέντα! Καλά κανίς, αλλά μ' άλλον ξεφεύγει απτό πνεύμα της ανάρτησης και αυτό ακριβώς (πούθε Λίνα Π;).
Ως όλο γιατί SIM φόνοι, δει λαδί;
Όσο λόγια τι seem φωνεί;

Ανώνυμος είπε...

Που διάλο πήγε περίπατο η ηθική κι ακόμα να γυρίσει;
Σε τίποτα κωλόμπαρα θα μπεκροπίνει πάλι(μη κάνει και τίποτε άλλο δηλαδής)

theogrocer είπε...

Ποια ήθη κει; Ποια η θήκη;
"Πνεύμα και ηθική"!

boula είπε...

dubito de omnibus, masturbo ergo sum

theogrocer είπε...

Πρώτον: κλέβεις τον τίτλο του blogακίου!
Δεύτερον: τι λόγια είναι αυτά;

boula είπε...

Δεν είναι μ΄όνο που δεν πιστεύουμε στην άλ λη άπο ψη αλλά μ΄όνο σ' αυτήν που μας είναι πιο οικεία, αλλά πιστεύουμε ότι η άλ λη άπο ψη είναι κι αυτή στερεότυπη. Αν αναιρέσουμε ή διευρύνουμε την άπο ψή μας για τα γεγο νότα, τό τε θα πρ έπει να κάνουμε την ί δια παραδοχή και για την άλ λη άπο ψη. Οπότε αντιστρέφ οντας το θέμα και από τη μια και την άλλη πλευρά καταλήγουμε στην ί δια ακρι βώς θέση. Σχηματικά μπ ορώ να το συγκρίνω με μια κλεψύδρα. (όπου η γν ώση περν άει στην άγνοια κοκ)

chrismos είπε...

Από ψες έχω την άποψη πως οι αντιθέσεις συνθέτουν τις αντίθετες απόψεις, ενώ από μια άλλη άποψη οι συνθέσεις είναι αντίθετες με τις σύνθετες απόψεις.

Γι αυτό συμφωνώ με την Κρητική εκπαίδευση του solo, αν και η Αισχατολογία της Penny σε συνδυασμό με την πληρότητα της ενημέρωσης από τον theo συνηγορεί υπέρ της φθοράς στην υποκειμενική κατανόησης της Boulas.

Η κοινή γνώμη, μια κοινή Σαλώμη, μια κοινή πόρνη.

(πολύ κρύο κι εφέτος...)

theogrocer είπε...

Προσπαθώντας να εμβαθύνω στα sing law νηστικά λεγόμενά σου, διαβλέπω μια απροσχημάτιστη ροπή προς την ανάλυση της σύνθεσης, την οποία μας έδωσες και καταλάβαμε και στην οποία έδωσες και κατάλαβε.
Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι αν η σύνθεση της ανάλυσής σου προήλθε από αναλυτικές συνθέσεις απόψεων απόψε ή αν πρόκειται απλά για μια σύνθετη ανάλυση σε απλή γλώσσα, απλή σαρδέλα και σύνθετη κουτσομούρα.

chrismos είπε...

Χαχαχαα
...και γαύρο έχω!

Καλά λέει η Penny πως χτυπήσαμε φλέβα.
Προσωπικά καταγγέλλω την οικουμενικότητα μιας παγκόσμιας ηθικής, μιας παγκόσμιας αλήθειας και της αντίστοιχης κοινής γνώμης.
Όταν οι Κάρνεγκι και οι Σόροι σού φτύνουν κατάμουτρα πως «ναι μεν είμαστε το 1%, αλλά η δική μας τάξη είναι αυτή που νικάει στον "πόλεμο"», για ποια αντιπαράθεση απόψεων να μιλήσουμε; Σε ποιον να επιχειρηματολογήσεις, ποιον να πείσεις και σε ποια αντίπαλη γνώμη να δείξεις ανεκτικότητα;;;
Ή πρέπει να αγνοήσω σα μαλάκας την ύπαρξη των τάξεων (και της διεξαγόμενης σχετικής πάλης) ή πρέπει να υπερασπιστώ τις (σαφώς υποκειμενικές!) αλήθειες της τάξης μου.

Ας κρατήσουμε την προτροπή του Lippmann για τη διερεύνηση της αλήθειας σε ενδοταξικές θεωρητικές αντιγνωμίες κι ας συνταχθούμε με την διακοπή ΚΑΘΕ συναλλαγής-συνδιαλλαγής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την τάξη των ανθρωποειδών. Σ' αυτό τον αμείλικτο ταξικό πόλεμο δεν τινάζεις τη σκόνη από τα ρούχα του αντιπάλου σου. Απλά τον σκοτώνεις.

theogrocer είπε...

"Σα μαλάκας"... Αυτό ακριβώς σκέφτομαι, όλους εκείνους που με χωροταξικούς, "εθνικούς" ή άλλους κίβδηλους προσδιορισμούς πιστεύουν στην ενότητα και στα κοινά συμφέροντα όσων εντάσσονται σ' αυτούς τους προσδιορισμούς! Εργάτες κι αφεντικά θέλουν να σώσουν την "πατρίδα"! Βέβαια τα αφεντικά ξέρουν... Αλλά άντε να εξηγήσεις στους εργάτες και στους λιμασμένους προσκυνητές...
Ω σόγια την τελευταία φράση σου, ίσως την ξεδιαλύνει η επαΐουσα αριστερά όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες.
Άντε μίμε τσιτ-όνοις πρωί-πρωί.

chrismos είπε...

Όρη μασαμε...
Οι "ΣΥΝ" θήκες

theogrocer είπε...

Οχιά κόμμα...

chrismos είπε...

Ω καίει, να περιμένουμ' αιμα φοβάμαι μισα πείσουμε...